"Четвер, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Четвер, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Міністерство закордонних справ України відреагувало на рішення Міжнародного суду ООН за позовом проти Росії щодо порушення конвенцій про тероризм і расову дискримінацію.
У МЗС зазначили, що напередодні Міжнародний суд ООН встановив, що Росія порушила Міжнародну конвенцію про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародну конвенцію про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.
"Це — перший випадок в історії, коли Міжнародний суд ООН виніс остаточне рішення щодо порушень Росією норм міжнародного права", – йдеться в заяві.
У МЗС підкреслили, що рішення Суду ООН "не залишає жодних сумнівів у тому, що Російська Федерація зневажає міжнародне право".
"Україна залишається відданою прагненню домогтися справедливості та відповідальності за всі незаконні дії Росії, включно з повномасштабним вторгненням, яке Росія розпочала в 2022 році", – наголосили у МЗС.
*
Mastercard створила ШІ-модель для виявлення шахрайських транзакцій
Платіжний гігант Mastercard створив власну запатентовану модель генеративного штучного інтелекту, щоб допомогти тисячам банків у своїй мережі виявляти шахрайські транзакції, пише CNBC.
Ключові факти
Компанія повідомила, що її нова удосконалена модель штучного інтелекту Decision Intelligence Pro дозволить банкам краще оцінювати підозрілі транзакції в її мережі в режимі реального часу та визначати, чи є вони законними чи ні.
Аджай Бхалла, президент бізнес-підрозділу Mastercard з кібербезпеки та розвідки, розповів CNBC, що нове рішення штучного інтелекту є запатентованою рекурентною нейронною мережею — основною частиною генеративного штучного інтелекту — від Mastercard, створеною з нуля командами компанії з кібербезпеки.
Власний алгоритм Mastercard навчається на даних приблизно 125 млрд транзакцій, які щорічно проходять через мережу компанії.
Бхалла заявив, що нова технологія ухвалення рішень про транзакції від Mastercard може допомогти фінансовим установам підвищити рівень виявлення шахрайства в середньому на 20%. Однак у деяких випадках ця модель призвела до підвищення рівня виявлення шахрайства на 300%, додав Бхалла.
Mastercard заявляє, що за останні пʼять років компанія інвестувала понад $7 млрд у кібербезпеку та технології штучного інтелекту.
Контекст
Декілька компаній у сфері платежів та цифрового банкінгу нещодавно заявили, що ШІ призведе до серйозних змін у їхніх продуктах.
PayPal минулого тижня було оголосила про нові продукти на основі штучного інтелекту, а також функції оформлення замовлення в один клік.
У МВФ очікують, що штучний інтелект змінить глобальну економіку, повідомила директор-розпорядник фонду Крісталіна Георгієва. За словами Георгієвої, світ знаходиться на порозі технологічної революції, яка може дати поштовх продуктивності, прискорити глобальне зростання та підвищити доходи у всьому світі. На її думку, ШІ торкнеться майже 40% робочих місць, замінивши одні та доповнивши інші.
*
Visa запустила послугу виводу криптовалют на банківську картку
*
Країни ОПЕК+ приймуть рішення про продовження скорочень на початку березня
Організація країн-експортерів нафти та її партнери намагаються запобігти глобальному надлишку пропозиції на тлі уповільнення зростання попиту і рекордного видобутку сланцевої нафти в США
*
Глава ізраїльської спецслужби Моссад Давид Барнеа представив військовому кабінету план з дев'яти пунктів потенційної угоди про звільнення заручників. Вона може передбачати звільнення всіх 136 полонених, які все ще утримуються в Газі, в кілька етапів
*
Під час національного молитовного сніданку в Вашингтоні в четвер президент США Джо Байден закликав усіх забезпечити продовження підтримки України у її рішучому протистоянні російській агресії
*
Сполучені Штати продовжують підтримувати ідею створення незалежної палестинської держави, і не було жодних змін у політиці з боку адміністрації щодо цієї мети
*
США завдали удару по наземній станції управління безпілотниками хуситів у Ємені, вразивши 10 дронів повстанців.
Центральне командування Збройних сил США (CENTCOM) повідомило, що 31 січня та 1 лютого знищили наземну станцію управління безпілотниками бойовиків-хуситів в Ємені, 10 дронів, а також перехопили протикорабельну балістичну ракету
*
Сполучені Штати затвердили плани кількаденної серії ударів, зокрема по іранських військових об'єктах та об'єктах в Іраку і Сирії, у відповідь на атаки на американські цілі, зокрема на базу на півночі Йорданії
*
Державний секретар США Ентоні Блінкен незабаром вирушить з новим візитом на Близький Схід
*
Сполучені Штати заявил про зрив масштабної китайської операції з кібершпигунства, спрямованої на об'єкти критичної інфраструктури, що могла бути використана проти США у майбутній геополітичній кризі
*
ФРС зберегла базову ставку в діапазоні 5,25– 5,5%
Ставка перебуває на максимальному рівні за 23 роки. При цьому ФРС не змінює її четверте засідання поспіль
*
Компанія Google підписала найбільшу в історії угоду про купівлю-продаж електроенергії (PPA) з офшорними вітровими проєктами біля узбережжя Нідерландів
*
Ілон Маск хоче перереєструвати Tesla у Техасі. Напередодні суд Делавера анулював йому виплату $56 млрд від автовиробника
*
Гендиректора компаній SpaceX і Tesla та власника соцмережі X Ілона Маска в опитуванні сотні керівників компаній було визнано найбільш переоціненим CEO США
*
Банк Англії зберіг ключову процентну ставку без змін на рівні 5,25%
Центральний банк відмовився від рекомендацій, що вартість запозичень може зрости
*
Кліматична активістка Грета Тунберг у четвер постала перед судом у Лондоні за відмову покинути акцію протесту в жовтні минулого року, внаслідок якої був заблокований вхід на конференцію Energy Intelligence
*
У Палаті представників британського парламенту схвалили зміни до частини правил торгівлі після Brexit, після чого північноірландські юніоністи мають припинити бойкот роботи регіонального уряду
*
!!!
Високий суд Лондона 1 лютого відхилив позов Дональда Трампа з вимогою відшкодувати збитки через публікацію "досьє Крістофера Стіла" – доповіді колишнього британського розвідника з нібито компроматом на експрезидента США.
Про це повідомляє The Guardian.
У рішенні лондонського суду йдеться, що той не "розглядав і не визначав точність або неточність" відомостей у "досьє Стіла", але встановив, що вимога Трампа про відшкодування збитків була подана поза межами шестирічного терміну позовної давності.
Суд також постановив, що Трамп "не має розумних підстав для подання позову про компенсацію або відшкодування збитків, а також реальної перспективи успішного отримання такого засобу правового захисту".
Позов експрезидента США проти компанії Стіла – Orbis Business Intelligence – стосувався доповідної записки 2016 року, яка стала відома як "досьє Стіла".
Стіл, який раніше очолював російський відділ британської розвідки МІ6, у своєму досьє помістив низку нібито пікантних подробиць про Трампа. Приміром, той начебто наймав секс-працівниць, які мочилися одна на одну в президентському номері готелю в Москві, а також брав участь у секс-вечірках у Санкт-Петербурзі.
Про існування звіту стало публічно відомо у 2017 році, коли його опублікувало видання BuzzFeed. Сам Трамп відкидав твердження, викладені в документі.
За президентства Трампа також повідомлялось про існування й інших досьє з нібито компрометуючою інформацією про нього.
*
Усі 27 лідерів ЄС погодили виділення 50 млрд євро багаторічної допомоги Україні – Мішель
З них 17 млрд євро грантів та 33 млрд євро кредитів
*
В ЄС розкрили деталі рішення про виділення Україні 50 млрд євро у 2024-2027 роках в рамках програми Ukraine Facility.
Про це йдеться у висновках саміту ЄС 1 лютого.
Лідери ЄС домовилися, що ключову роль в управлінні програмою для України відіграватиме Рада Євросоюзу. У цьому сенсі її рішення будуть ухвалюватися кваліфікованою більшістю голосів для ухвалення та внесення змін до програми, а також для затвердження та призупинення виплат на основі відповідних оцінок та пропозицій Єврокомісії.
"На основі річного звіту Єврокомісії про реалізацію програми для України Європейська рада щороку проводитиме дебати щодо реалізації програми з метою надання рекомендацій", – йдеться у висновках.
Лідери також зазначили, що у разі необхідності, через два роки Європейська рада може запросити Єврокомісію внести пропозицію для розгляду в контексті нової багаторічної фінансової рамки.
Рішення про дебати щодо програми і можливий перегляд фінансової рамки через два роки, за повідомленнями ЗМІ, є компромісним з метою уникнути вето угорського прем’єра Віктора Орбана.
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що за домовленістю ЄС про 50 млрд євро для України Угорщина не добилася умови, щоби виплату коштів на кожний наступний рік додатково погоджували.
*
Європейський Cоюз заявив, що Україна зможе отримати кошти в рамках погодженої на саміті програми Ukraine Facility на 50 млрд євро за дотримання низки передумов.
Про це йдеться у висновках саміту ЄС 1 лютого.
"Передумовою підтримки України в рамках програми є те, що Україна продовжує підтримувати та поважати ефективні демократичні механізми, включаючи багатопартійну парламентську систему та верховенство права, а також гарантувати повагу до прав людини, включаючи права осіб, які належать до меншин", – йдеться у документі.
Лідери також наголосили, що Єврокомісія та Україна в рамках реалізації програми повинні вжити всіх необхідних заходів для захисту фінансових інтересів ЄС, зокрема, щодо запобігання, виявлення та ліквідації шахрайства, корупції, конфліктів інтересів.
*
Президентка Європарламенту Роберта Метсола заявила, що ЄП проведе голосування щодо виділення макрофінансової допомоги Україні у розмірі 50 мільярдів євро на пленарному засіданні, що почнеться з 26 лютого
*
!!!
Європейська комісія розпочне в суботу неформальні зустрічі на високому рівні з країнами-членами ЄС щодо деталей 13-го пакету санкцій проти Росії за її вторгнення в Україну - Reuters
*
Орбан погодився на виділення 50 млрд євро Україні за двох умов – The Guardian
Уточнюється, що йдеться про перегляд витрат через два роки, а також «додатковий захід щодо механізму обумовленості верховенства права»
*
Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск - В ЄС немає втоми від України, а є від Орбана
*
Очільник європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що під час позачергового саміту ЄС закличе лідерів якомога швидше ухвалити необхідні рішення для збільшення військової допомоги Україні
*
Канцлер Німеччини Олаф Шольц вважає, що європейські країни роблять недостатньо для підтримки України у війні з Росією
*
Міністр оборони Гвідо Крозетто заявив у четвер, що Італія відправить щонайменше один військовий корабель у Червоне море для захисту торговельних суден від нападів єменських хуситів
*
Бернський університет 1 лютого оголосив про рішення розпустити свій структурний підрозділ – Інститут близькосхідних і мусульманських досліджень (ІSNО) – за результатами внутрішнього розслідування антисемітського коментаря співробітника інституту у Twitter (X)
*
У день саміту лідерів Євросоюзу фермери зібрали протест в Брюсселі, щоб домогтися більшої допомоги на тлі підвищення податків, зростання витрат та дешевого імпорту агропродукції
*
У Фінляндії тривають масові страйки профспілок, які протестують проти планів уряду щодо перегляду законодавства про ринок праці; прем’єр-міністр Петтері Орпо назвав акції «надмірними та необґрунтованими»
*
В 11 аеропортах Німеччини в четвер, 1 лютого, проходить попереджувальний страйк працівників авіаційної галузі, скасовують понад 1100 авіарейсів
*
Більшість французьких фермерських профспілок виступили за зміну форми протесту і припинення блокування доріг
*
У Франції в четвер почали масштабний страйк вчителі загальноосвітніх шкіл, вимагаючи покращення умов праці
*
У четвер португальські фермери за допомогою тракторів перекрили щонайменше три дороги, що з'єднують Португалію з Іспанією, приєднавшись до загальноєвропейських протестів
*
Косово запроваджує в обіг євро, який є офіційною валютою з 2002 року, та скасує використання сербського динара на півночі, де більшість населення складають етнічні серби
*
Steadfast Defender 2024: найбільші навчання НАТО з часів холодної війни
31 січня розпочалася активна фаза головних навчань НАТО поточного року – «Стійкий захисник-2024»
*
На позачерговому саміті 1 лютого лідери країн ЄС не ухвалили рішення про заснування спеціального фонду для військової підтримки України, але президент Євроради Шарль Мішель каже про досягнення прогресу
*
Федеральний уряд Швейцарії має намір поглибити співпрацю з Північноатлантичним Альянсом, зокрема шляхом залучення строковиків до спільних навчальних місій і перегляду правил транзиту іноземних військових через свою територію
*
Угорський парламент може зібратися у понеділок на позачергове засідання на вимогу опозиції, проте невідомо, чи можливим буде голосування щодо вступу Швеції у НАТО, як хоче опозиція
*
Rheinmetall купує контрольний пакет акцій румунського виробника військової техніки Automecanica
*
Уражено понад 2000 комп'ютерів. Держспецзв’язку зафіксувало масовану кібератаку на держпідприємство
*
Росіяни майже знищили одне з підприємств агрохолдингу ПАЕК на Миколаївщині
*
Оборонні закупівлі відбуватимуться за конкурентною процедурою через закритий модуль системи Prozorro - Шмигаль
*
Міноборони допустило до експлуатації понад 40 зразків ОВТ у січня 2024 року – Гаврилюк
За словами заступника МО, новий перелік містить САУ, міномет, спеціалізовані транспортні засоби та БПЛА
*
Кабінет Міністрів готує проєкт постанови, який запровадить спрощену систему сертифікації операторів з розмінування
*
Протягом 2023 року суттєво масштабовано українське виробництво БПЛА, загалом на ринку працює понад 200 українських компаній, що займаються БПЛА або сервісами та продуктами у сфері дронів
*
Україна отримала $390 млн від Японії в рамках проєктів Світового банку INSPIRE і ARISE
*
Оператори ГТС України, Румунії та Молдови розпочали публічні консультації з розширення реверсної потужності Трансбалканського трубопроводу
Це відбувається в рамках Меморандуму про співпрацю у створенні газового коридору «Південь – Північ», або «Вертикального коридору», підписаного 19 січня 2024 року
*
Україна очікує отримати перший транш у 4,5 млрд євро з 50 млрд допомоги від ЄС у березні – Свириденко
За словами міністерки економіки, зараз уряд працює над угодою про перехідне фінансування спільно з європейськими партнерами
*
Експорт українських IT-послуг у 2023 році скоротився до $6,7 млрд після рекорду у $7,3 млрд у 2022-му
*
У січні рекрутери опублікували на 30% більше IT-вакансій, ніж у грудні — Djinni
*
Українці збільшили безготівкові витрати на товари та послуги на 40% — Приватбанк
*
НБУ в січні скоротив продаж валюти із резервів на один мільярд доларів
*
CoinW розпочинає експансію на український ринок
*
Майже 300 тисяч підприємців у Чехії торік закрили свій бізнес, а українці навпаки — відкривали
*
Бізнес погіршив оцінки результатів своєї діяльності — НБУ
*
Індекс очікувань ділової активності у січні знизився. Бізнес прогнозує здорожчання товарів та скорочення працівників
*
Основне завдання Мінфіну на 2024 рік — відновлення середньострокового бюджетного планування
*
Заощадження населення та бізнесу за рік зросли майже на $12 млрд готівкою
*
В Україні ринок нових легкових авто в січні зріс майже на 50%
У січні в Україні було продано приблизно 4400 нових легкових авто
*
У січні 2024 року до загального фонду держбюджету надійшло 111,7 млрд грн
*
Ринок нерухомості. Продажі квартир і будинків в Україні за рік зросли в 1,7 раза, договори іпотеки – вдвічі
*
Турецька «дочка» Alibaba Group готується вийти на український ринок
Турецький маркетплейс Trendyol Group планує найближчим часом вийти на український ринок
*
«Укрнафта» та АРМА домовилися. Держкомпанія сплатила 21 млн грн за управління мережею АЗС Glusco
*
Уряд у 2025 р. запровадить інститут Амбасадора МСП
*
УЗ у січні перевезла рекордний обсяг - 3,93 млн т зернових вантажів
*
Порушників правил експорту українського зерна до Польщі, Словаччини, Угорщини, Румунії та Болгарії починають штрафувати з 1 лютого
*
АРМА шукає управителя для заарештованого заводу напівфабрикатів "Єрмоліно", який належав російському бізнесмену Александрову
*
У Стамбулі створено українсько-турецьку групу з відбудови
*
"Енергоатом" заощадив 2,3 млрд грн на різниці світових цін після відмови від російського ядерного палива
*
Українська валюта недооцінена на 48,4% порівняно з фактичним обмінним курсом – The Economist
Зазначається, що Біг-Мак в Україні коштує 110 грн, а у США – $5,69. Реальний курс гривні, у такому разі, має становити 19,33 грн/$
*
У лютому Фонд держмайна запропонує приватизувати активи на суму приблизно 48 млн грн
Реалізувати держмайно планують на 44 аукціонах
*
Фонд гарантування продає два пули беззаставних кредитів фізичних осіб банку «Форвард» на загальну суму 483,5 млн грн
Торги збираються провести 14 та 19 лютого
*
Уряд відклав приватизацію колишнього "Турбоатома" до кінця війни
Наразі Кабінет Міністрів не розглядає можливості приватизації АТ "Українські енергетичні машини" - підприємства "Турбоатом" та "Електроважмаш", раніше частково апфілійованим з російським олігархом Олексієм Мордашовим
*
Kernel надала відповідь на обвинувачення Варшавської біржі в порушенні правил ринку капіталу
Kernel заявила, що комунікація між цим органом і компанією у питаннях дотримання кращих практик корпоративного управління для компаній, які котируються на WSE, була дуже обмеженою та складалася лише з одного раунду обміну інформацією
*
Одеський припортовий завод наразі працює за непрофільними напрямками, водночас Фонд державного майна розглядає можливість розпочати на підприємстві роботу за основним профілем
*
Вінницькі аграрії у січні цього року отримали 173,4 млн грн банківських кредитів на розвиток
*
За останні місяці Нідерланди відправили в Україну 45 мільйонів кілограмів дорожньої солі для посипання доріг, аби зменшити їхню слизькість у зимову погоду
*
Усі члени уряду вчасно подали декларації про доходи за 2021-й і 2022 роки
*
Комітет Верховної Ради з фінансів податкової та митної політики рекомендував Раді прийняти законопроєкт №10380 щодо особливостей здійснення митного декларування легкових автомобілів засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг за основу
*
Реформування БЕБ: Бізнес забракував урядові законопроєкти
*
«Грубе порушення принципів діалогу». «Маніфест 42» розкритикував урядові законопроєкти про реформу БЕБ
*
НАБУ проводить обшук у київському офісі «Укрнафти»
Обшук проводиться в рамках розслідування щодо закупівлі «Укрнафтою» труб за завищеними цінами
*
Комітет Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики підтримав урядовий законопроєкт, який серед іншого пропонує ліквідувати Комісію з регулювання азартних ігор та лотерей (КРАІЛ)
*
Організатори азартних ігор відтепер мають щокварталу звітувати про спроби фіноперацій з резидентами рф та рб – КРАІЛ
30 січня набрало чинності рішення комісії щодо реалізації секторальних економічних та інших обмежувальних заходів до рф і рб в оборонно-промисловій сфері
*
ВАКС обрав запобіжний захід ексголові Дунайського пароплавства у вигляді 4 млн грн застави
Зазначається, що він повинен також носити електронний браслет та прибувати за кожною вимогою до слідчого, прокурора й суду
*
Китай попередив Україну про наслідки внесення китайських компаній до списку «спонсорів війни» – Reuters
Китай попередив Україну, що їхні двосторонні відносини можуть погіршитися через те, що Київ вніс понад десяток китайських компаній до списку «міжнародних спонсорів війни». Про це пише Reuters з посиланням на двох високопоставлених українських співрозмовників, знайомих з цим питанням.
Ключові факти
Попередження було передано Україні минулого місяця на зустрічі китайського посла в Києві з високопоставленими українськими урядовцями, кажуть джерела видання.
Україна зарахувала до списку міжнародних спонсорів війни 48 компаній у всьому світі, включаючи 14 з Китаю.
«Посол сказав, що все це може негативно вплинути на наші відносини», – зазначив один із співрозмовників агентства.
Водночас додав, що офіційно Китай не ставив перед Україною жодних умов чи «тимчасових рамок», а просто висловив свою точку зору щодо списку.
Інший співрозмовник припустив, що Пекін може повʼязати це із закупівлею українського зерна. До повномасштабного вторгнення Росії Китай був найбільшим торговим партнером України та залишається важливим споживачем українського зерна, соняшникової олії та залізної руди.
Морським коридором, створеним Україною в серпні 2023 року, згідно з урядовими даними, близько 30% українського експорту прямувало саме до Китаю, зазначило агентство.
Заступник міністра закордонних справ Китаю Сунь Вейдун у вівторок зустрівся з послом України в Пекіні та обговорив низку питань, що становлять спільне занепокоєння. Сунь сказав, що країни повинні поважати та щиро ставитися одна до одної, пише Reuters.
Контекст
У списку НАЗК – 14 компаній із Китаю, зокрема, China National Petroleum Corporation (CNPC), China Petrochemical Corporation (Sinopec Group) і China National Offshore Oil Corporation (CNOOC), Alibaba Group, Xiaomi Corporation, ComNav Technology.
НАЗК називає чорний список «потужним репутаційним інструментом, який сприяє «виходу міжнародного бізнесу з Росії».
Попри те що Китай багато хто розглядає як союзника РФ, Україна намагалася не псувати відносини з другою за величиною економікою світу протягом усієї війни з Росією. Київ неодноразово звертався до Пекіна з проханням приєднатися до дипломатичних зусиль щодо миру. Україна просуває свій план миру на серії міжнародних зустрічей високого рівня. Китай був присутній на одній із зустрічей у Саудівській Аравії минулого року, але з тих пір утримується від участі.
У 2023 році Китай посів друге місце у рейтингу найбільших імпортерів української агропродукції після ЄС. При цьому у вартісному вимірі ця країна збільшила обсяги закупівель української агропродукції. Якщо у 2022 році вартість поставок з України до цієї держави становила майже $1,9 млрд, то 2023 року збільшилися приблизно на 18% – до понад $2,2 млрд. Частка Китаю в експорті досягла 10%.
*
Обраний 13 січня парламент Тайваню розпочав роботу та обрав спікером представника найбільшої опозиційної партії Гоміндан Хань Коюя, якого в правлячій Демократичній прогресивній партії (ДПП) вважають прокитайським політиком
*
Іран розпочав будівництво чотирьох атомних електростанцій на півдні країни, очікувана загальна потужність яких становитиме 5 000 мегаватів
*
Головою правлячої партії «Грузинська мрія» обрали Іраклі Гарібашвілі. Зазначається, що делегати одностайно підтримали кандидатуру Гарібашвілі.
«Я вітаю пана Іраклія та дякую йому за трирічне перебування на посаді прем'єр-міністра, яке принесло великий успіх нашій країні», — сказав ексголова «Грузинської мрії» Іраклій Кобахідзе.
На з'їзді Гарібашвілі оголосив, що «Грузинська мрія» висунула Кобахідзе кандидатом у прем'єр-міністри.
Наступного сесійного тижня у парламенті планується затвердити нового прем'єр-міністра та склад уряду. Для цього новому уряду необхідно заручитися підтримкою 76 депутатів.
За словами Кобахідзе, в уряді буде ще один новий міністр – депутат Іраклій Чіковані змінить Джуаншера Бурчуладзе на посаді глави Міноборони Грузії.
Іраклій Кобахідзе був речником парламенту Грузії. Він залишив посаду у 2019 році після «ночі Гаврилова» – на тлі масових протестів у Тбілісі. У січні 2021 року Кобахідзе був призначений головою «Грузинської мрії».
Іраклі Гарібашвілі (груз. ირაკლი ღარიბაშვილი; нар. 28 червня 1982, Сігнагі, Кахеті, Грузинська РСР, СРСР) — грузинський проросійський політичний діяч, прем'єр-міністр Грузії з 22 лютого 2021 та з 2013 до 2015 року.
*
У Польщі прокуратура почала розслідування за фактом порушення повітряного простору країни ймовірно крилатої ракети під час масованої атаки РФ по українських містах 29 грудня
*
1 лютого Сейм Латвії ухвалив в остаточному читанні поправки до Закону про спорт, які передбачають, що збірним країни буде заборонено грати проти збірних Росії або Білорусі
*
Турецькі банки посилили політику щодо російських клієнтів - деякі фінансові організації почали закривати компаніям рахунки і підвищили вимоги до фізосіб, які збираються відкрити картку. У Кремлі підтвердили, що проблема справді існує
*******
Всі, всі, всі на корабель
*
У Вірменії з 1 лютого набув чинності Римський статут, що означає офіційне приєднання країни до Міжнародного кримінального суду (МКС)
*
Правоохоронці Аргентинської Республіки затримали сина російського бізнесмена Ігоря Чуркіна, який намагався зберегти активи в Україні коштом державного банку
*
Естонія з 1 лютого закрила прикордонний перехід із Росією для автомобілів - припинився рух транспорту автомобільним мостом, що з'єднує російський Івангород і естонську Нарву
*
Втрата російськими банками валюти стала найбільш катастрофічною за 13 років
Суттєве скорочення ліквідних активів у валюті відбулося у грудні, коли виникли проблеми в розрахунках з Туреччиною та Китаєм
*
Ввезення золота до Гонконгу з росії в 2023 році зросло вп'ятеро
*
Білоруси випередили українців у Польщі за приростом торік
*
Euroclear заробив 4,4 млрд євро на заморожених російських активах
*
Турецькі банки почали закривати рахунки російських компаній
*
ГУР уночі знищило ракетний катер «івановєц» чорноморського флоту рф вартістю $60 млн
Судно ворога перебувало на рейді озера Донузлав у тимчасово окупованому Криму
*
Верховний Суд остаточно повернув трубу «Медведчука» у держвласність України
Україна намагалася отримати цей актив у державну власність не один рік
*
Служба безпеки України зібрала доказову базу на російського актора Дмитра Пєвцова, який публічно підтримує збройну агресію РФ проти України, і повідомила про заочну підозру
*
Крим вчора атакувати п'ятьма ракетами: прилетіло по аеродрому Бельбек, пошкоджені літаки – Гуменюк
На території Криму базується переважно тактична авіація росіян
*
Запустили не одну ракету: ЗСУ уразили підземні бункери та РЛС на аеродромі "Бельбек"
*
У Великій Британії арештували колишнього путінського «губернатора» Севастополя за порушення санкцій –Times:
20 лютого він має постати перед Королівським судом
*
Китай вперше за багато років обігнав Японію в експорті автомобілів
Половину із цієї кількості забезпечила росія
*
Чеська Avast припинила роботу своїх антивірусів та програми CCleaner на росії
Ліцензії росіянам компанія перестала продавати навесні 2022 року
*
Швейцарія заборонила ввезення російських алмазів
Санкції набирають чинності з 1 лютого
*
Студія звукозапису BMG розірве контракт із Роджером Вотерсом через його висловлювання про Ізраїль та Україну
Вотерс говорив, зокрема, що палестинці мають повне право «чинити опір окупації» і виправдовував напад росії на Україну
*
Міністерство закордонних справ Росії доручило своїм дипломатам чинити тиск на російських знаменитостей та діячів культури за кордоном, які виступили проти Володимира Путіна і розв’язаної ним війни в Україні
*
Радянський районний суд Казані (РФ) у четвер продовжив до 5 квітня термін утримання під вартою журналістці Татаро-башкирської служби Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Алсу Курмашевій, яку звинувачують у порушенні закону про "іноземних агентів"
*
Британська розвідка - Колишні бойовики ПВК «Вагнер» тепер служать у російській національній гвардії, де їх об’єднали в новий і поки єдиний добровольчий корпус
*
Агент партизанського руху «АТЕШ» здійснив диверсію на залізниці в Тамбовській області Росії
*
Міноборони РФ заявило, що вночі та вранці 11 нібито українських безпілотників атакували чотири російські області
«Черговими засобами ППО українські безпілотні літальні апарати перехоплено та знищено над територією Білгородської (4 БпЛА) та Курської (1 БпЛА) областей», – йдеться у повідомленні.
«Черговими засобами ППО перехоплено і знищено українські безпілотні літальні апарати над територіями Бєлгородської (4 БпЛА) і Воронезької (2 БпЛА) областей», – повідомили пізніше у міноборони РФ.
*
В ніч на 30 січня в Росії повідомили про масштабну атаку дронів на 5 областей.
Зазначається, що нібито було збито 21 дрон, зокрема 11 над Кримом, 5 - над Білгородською областю, 3 - над Брянською, по одному - над Калузькою та Тульською областями.
За словами губернатора Калузької області Владислава Шапші, уламок безпілотника впав на дах нежитлової споруди на околиці Калуги.
Також Про вибухи у Брянській області РФ повідомив губернатор регіону Олександр Богомаз. За його словами, причиною вибухів стало знищення безпілотника російськими силами ППО.
*Тихої ночі та скорішої Перемоги нам всім