"Четвер, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Четвер, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Лідери країн "Групи семи" на онлайн-саміті 24 лютого ухвалять заяву із засудженням повномасштабного вторгнення Росії в Україну та запевненням подальшої військової та фінансової підтримки Києва
*
Міністерка закордонних справ Німеччини на засіданні глав МЗС країн G20 звернулась до російського міністра Сергєя Лаврова із закликом припинити війну проти України - "Якщо дбаєте про людські життя"
*
Роботи на високовольтній лінії електропередачі в Запорізькій області, яка живить Запорізьку АЕС, тривають, поки що станція залишається на одній лінії електропередачі
*
Сполучені Штати обізнані про поставки ракет з Ірану до Росії, а також постачання зброї з Північної Кореї кремлівському режиму, та відстежують ситуацію
*
Комісія Сенату США проведе наступного вівторка слухання щодо використання американських чипів у російських системах озброєнь
*
Держдеп США оголосив нагороду у розмірі 10 млн доларів США за інформацію, яка допоможе встановити або знайти керівників хакерів з групи, яка завдала серйозної шкоди бізнесу за допомогою вірусу-вимагача LockBit
*
Військова місія США у Червоному морі у середу завдала ще кількох ударів по готових до пусків ракетах хуситів на території Ємену, а також збила ударний дрон
*
На Тайвань із триденним візитом прибула двопартійна делегація американських конгресменів на чолі з головою спеціального комітету Палати представників конгресу США у справах Китаю республіканцем Майком Галлахером
*
Intel та Microsoft підписали угоду на суму понад $15 млрд
За умовами угоди Intel виготовлятиме кастомізовані чипи для Microsoft
*
Соціальна медіа-платформа Reddit уклала угоду з Google, щоб зробити свій вміст доступним для навчання моделям штучного інтелекту гіганта пошукових систем
*
Google призупиняє свій інструмент ШІ Gemini, який створює зображення людей, через неточності в деяких історичних зображеннях, згенерованих моделлю
*
Вчені розробили штучний інтелект, який може передбачити хворобу Альцгеймера за сім років до появи симптомів, використовуючи машинне навчання для аналізу записів пацієнтів
*
Виробник електромобілів Tesla, ймовірно, збільшує виробництво Cybertruck, оскільки помічено збільшення парку авто на заводі Gigafactory в Техасі
*
Канада готова виділити до $22 млн на снаряди для України за ініціативою Чехії, - CBC News
*
Велика Британія у четвер, 22 лютого, напередодні другої річниці повномасштабного російського вторгнення, оголосила про нові санкції проти РФ за її агресію проти України.
Про це йдеться у повідомленні на сайті британського уряду.
"Україна показала, що вона може і буде захищати себе. Путін помилково думав, що оскільки економіка Росії більша за економіку України, він здобуде швидку перемогу. Але економіки друзів України у 25 разів більші за російську… Наші санкції позбавляють Путіна ресурсів, яких він відчайдушно потребує для фінансування своєї війни", – заявив глава британського МЗС Девід Кемерон.
Нові санкції стосуються, зокрема, компаній, пов'язаних з виробництвом боєприпасів, таких як ракетні комплекси, ракети, вибухові речовини та інші критичні товари, що використовуються у військовій техніці. Санкції ввели проти Державного підприємства ім. Свердлова – найбільшого підприємства в російській індустрії боєприпасів.
Під обмеження потрапили ключові російські імпортери та виробники верстатів, які відіграють важливу роль у виробництві життєво важливих оборонних систем і компонентів – від ракет і двигунів до танків і винищувачів.
Нафтовий трейдер Нільс Троост і його компанія Paramount Energy & Commodities SA., що сприяють безперешкодній торгівлі російською нафтою поза межами дії санкцій, також потрапили під обмеження.
Санкції також стосуються Fractal Marine DMCC, Beks Ship Management та Active Shipping, які працюють у російському енергетичному секторі, і є частиною тіньового флоту, який допомагає транспортувати російську нафту.
Дві російські алмазні компанії та Павел Мариничев, новий генеральний директор компанії "Алроса", найбільшого державного російського виробника алмазів, також опинилися у санкційному списку разом з п’ятьма топ-керівниками або власниками найбільших російських виробників міді, цинку та сталі.
*
Міністр оборони Великої Британії Грант Шеппс оголосив, що Британія передасть Україні ще 200 протитанкових ракет Brimstone, а також підготує ще 10 000 українських військовослужбовців
*
Міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс під час виступу в Палаті громад 22 лютого прокоментував опубліковане напередодні розслідування Sky News про те, як Росія в обхід санкцій імпортує британські товари подвійного призначення через сусідні країни.
Про це повідомляє Sky News.
Шаппс назвав "чудовою" статтю редактора Sky News Еда Конвея з викриттям російських схем реекспорту.
"Це той випадок, коли ви спершу встановлюєте санкції, вони, як правило, працюють, але зрештою вони (підсанкційні товари) знаходять інший шлях до (російського) ринку", – додав він.
Голова британського Міноборони зауважив, що ухиляння від санкцій є "міжнародною проблемою" та запевнив, що британський уряд "буде дуже уважно вивчати це питання".
У розслідуванні Sky News, нагадаємо, йшлося про те, що британські обладнання й техніка на сотні мільйонів фунтів стерлінгів продовжують потрапляти до Росії через країни Південного Кавказу й Центральної Азії, зокрема Киргизстан, Вірменію та Узбекистан.
Це не перший доказ існування такого експорту. Раніше повідомлялось, що за 10 місяців минулого року британські компанії експортували до Росії критично важливі компоненти, зокрема напівпровідники та безпілотники, на суму понад 100 мільйонів доларів.
*
Розвідка Великої Британії проаналізувала останні офіційні російські заяви, якими у Кремлі намагаються виправдати той факт, що війна проти України затягується.
Про це йдеться у розвідувальному огляді британського Міноборони за 22 лютого.
Зокрема, відомство наводить заяву речника президента РФ Дмитрія Пєскова, у якій той заявив, що "спеціальна військова операція" починалася проти України, однак з часом "вона набула форми війни проти колективного Заходу".
"Це в цілому відповідає тенденції в російській офіційній риториці, яка намагається виправдати тривалість конфлікту і масштаби російських втрат через зображення війни як прямого конфлікту із Заходом", – йдеться у повідомленні.
Пєсков також визнав, що "спеціальна військова операція" може тривати трохи довше, але це не може змінити хід речей".
"Це є частиною російського офіційного наративу, майже напевно спрямованого на те, щоб налаштувати населення країни на довготривалий конфлікт і пов'язане з ним зниження рівня життя, водночас забезпечуючи впевненість у кінцевій перемозі Росії", – додали у відомстві.
*
Велика Британія інвестує щонайменше 4,5 мільярда фунтів стерлінгів (5,5 мільярда доларів США) у безпілотники для збройних сил країни, взявши за приклад досвід використання дронів в Україні
*
У центрі Лондона виставили розстріляну російськими загарбниками карету швидкої допомоги, яку привезли з Харкова українські фронтові медики
*
Поразка України поставила б під загрозу європейські цінності, тому для Європи немає іншої альтернативи, окрім продовження підтримки Києва.
Про це заявив президент Європейської Ради Шарль Мішель в інтерв'ю кільком ЗМІ, включаючи Euractiv.
"Поразка України не може бути варіантом, тому що ми всі розуміємо, що було б і які наслідки будуть, якщо це станеться", – сказав Мішель.
"Ніхто не може передбачити, якою буде внутрішня ситуація в Росії, але ясно, що якщо Україна програє цю війну, буде величезний ризик для наших цінностей", – додав він.
ЄС та його найвищі лідери чітко дали зрозуміти, що мають намір продовжувати підтримувати Київ, але поставки артилерійських боєприпасів сповільнилися, і існує невизначеність щодо наступного пакету військової допомоги з боку Брюсселя. Та Мішель не бачить інших варіантів, окрім продовження підтримки.
"Існує один план А – і тільки один – і це підтримка України", – сказав Мішель.
Після рішень про політичну та фінансову підтримку, ухвалених на двох попередніх самітах ЄС, очікується, що в березні лідери Євросоюзу домовляться про більш довгострокову військову допомогу Україні в рамках Європейського фонду миру, який використовують для відшкодування коштів державам-членам за поставлену зброю Україні.
Однак країни-члени ЄС поки що не дійшли згоди щодо реформування та поповнення фонду.
Відповідаючи на запитання, коли він очікує досягнення угоди, Мішель сказав, що це питання має бути вирішене "протягом наступних кількох тижнів", але не пізніше, ніж за столом переговорів лідерів ЄС на березневому саміті.
"Ми бачимо, що в США також є певні труднощі, і я щиро сподіваюся, що вони наслідуватимуть наш приклад, тому що ці гроші для України – це інвестиція в мир і стабільність", – сказав Мішель.
Відповідаючи на запитання, чи могла б Європа зробити більше для підтримки України за останні два роки, Мішель сказав: "Я був у центрі подій, які відбувалися в Україні. Я був у центрі прийняття рішень разом з 27 членами ЄС протягом останніх років, і з огляду на більш широку глобальну ситуацію, ми зробили багато".
"Чи достатньо цього? Ми повинні зробити ще більше, ми повинні продовжувати підтримувати Україну, ми повинні робити те, що необхідно", – сказав Мішель.
Хоча Мішель сказав, що війна ще далека від завершення, він чітко дав зрозуміти, що "ми зробили набагато більше, ніж могли собі уявити".
*
ЄЦБ вважає передчасними розмови про зниження ставок
За даними Центробанку, що такий крок може бути передчасним і потенційно може перешкодити або затримати своєчасне повернення інфляції до цільового рівня
*
У Єврокомісії не мають чітко визначених дат з підготовки переговорної рамки для України щодо її вступу у ЄС і терміни будуть залежати лише від того, скільки часу займе цей процес
*
Рада Європейського Союзу 22 лютого запровадила обмежувальні заходи проти шести фізичних та однієї юридичної особи, відповідальних за дії, спрямовані на дестабілізацію, підрив або загрозу суверенітету та незалежності Молдови
*
Франція прагне залучити країни-однодумці у ЄС, щоб заручитись їхньою підтримкою для фінансування Євросоюзом проєктів у галузі ядерної енергетики
*
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс різко відреагував на появу інформації про те, що Іран поставив Росії партії балістичних ракет - Поставка Іраном ракет РФ має стати останнім цвяхом у кришку труни умиротворення
*
Президент Латвії Едгарс Рінкевичс заявив, що потрібно ухвалити дострокову програму підтримки України
*
У столиці Фінляндії на більшості урядових будівель 24 лютого піднімуть українські прапори, щоб висловити солідарність з Україною у другу річницю початку повномасштабної війни
*
Данський уряд разом з країнами-членами НАТО відчуває "зростаюче занепокоєння" щодо можливої агресії проти країн Альянсу - прем'єрка
*
Прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен оголосила, що її країна гарантує безпекову підтримку Україні у наступні 10 років у рамках двосторонньої угоди
*
Італія розраховує найближчим часом підписати з Україною угоду про безпекову співпрацю - Глава МЗС Італії
*
Парламент Албанії в четвер ратифікував міграційну угоду з Італією, яка дозволяє їй будувати центри для утримання мігрантів у балканській країні
*
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг уперше з початку повномасштабного вторгнення Росії заявив, що Україна має право завдавати ударів по "російських військових цілях за межами України" відповідно до міжнародного права
*
Президент США Джо Байден підтримує кандидатуру прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте на посаду наступного генерального секретаря НАТО
*
Велика Британія підтримує кандидатуру прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте на посаду наступного генсека НАТО
*
Німецький Бундестаг підтримав підготовлену керівними (!) партіями пропозицію щодо озброєння для України, яка, серед іншого, передбачає надання далекобійних систем без згадки про Taurus
*
Уряд Данії у четвер, 22 лютого, анонсував новий пакет військової допомоги для України на суму 1,7 мільярда крон (247,4 мільйона доларів США).
Про це на пресконференції оголосила прем’єрка Данії Метте Фредеріксен, яку цитує Reuters.
Загальна сума допомоги від Данії для України, включно з цим пакетом, складатиме 33,3 мільярда крон (4,8 млрд доларів США).
Фредеріксен також закликала союзників збільшити обсяги військової допомоги Україні, яка бореться з російською агресією.
"Необхідно підкреслити, що якщо вона (Україна) хоче досягти успіху на полі бою, більші обсяги мають надходити зараз. Саме в цьому контексті ми продовжуємо надавати подальші данські внески в надії, що більше країн зроблять те ж саме, не через шість чи 12 місяців, а зараз, коли потреба є дуже, дуже великою", – підкреслила вона.
Кошти для нової допомоги будуть взяті з 7 мільярдів крон, які Данія виділила до фонду, створеного для цивільних, військових і бізнес-внесків Україні в березні минулого року.
Фредеріксен також оголосила, що її країна гарантує безпекову підтримку Україні у наступні 10 років у рамках двосторнньої угоди.
А міністр оборони Данії Троельс Лунд Поульсен заявив, що його країна працює "на повну потужність", щоб мати можливість поставити перші літаки F-16 Україні вже цього літа.
*
У Сеймі Литви пропонують створити спецрахунок у рамках податкової служби, на який усі охочі могли би за власним рішенням перераховувати кошти безпосередньо на оборонні потреби країни
*
Нова Зеландія виділить Україні пакет допомоги майже на $26 млн
Також країна оголосила про продовження підготовки українських військовослужбовців
*
В Україні представили третю модель вітчизняної машини для розмінування, створеної українською компанією efarm pro спільно із сумськими виробниками сільськогосподарської техніки
*
Державний оператор тилу скасував 11 тендерів на закупівлю продуктів для ЗСУ
*
United24, monobank та волонтери розпочали перший збір на 35 морських дронів Sea Baby
*
Державна авіаційна служба щомісяця потребує 420 тис. євро від Європейського фонду добровільної аеронавігаційної солідарності для України на підтримку своєї діяльності
*
Україна знищила 3605 «Шахедів» із 4637, запущених Росією від початку війни - Ігнат
*
Ігнат - Від початку повномасштабного вторгнення Російська Федерація випустила по території України понад 8 тисяч ракет всіх типів. Сили оборони знищили, зокрема, 25 із 78 «Кинджалів», 406 із 843 «Калібрів» та 1176 із 1513 ракет Х-101/Х-555
*
На Донецькому напрямку росіяни перегруповують війська і підтягують резерви - Тарнавський
*
Керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк заявила про щойнаменше три удари по скупченню російських військ на полігоні біля Нової Каховки
*
Протягом минулої доби на фронті відбулося 64 бойові зіткнення. Авіація Сил оборони завдала ударів по 10 районах зосередження особового складу та 2 зенітно-ракетних комплексах противника. Також, силами та засобами Повітряних Сил Збройних Сил України знищено винищувач-бомбардувальник Су-34 та 3 розвідувальні БпЛА
*
Україна близька до угоди з Міжнародним валютним фондом щодо отримання наступного траншу на 900 млн дол із кредиту на 15,6 млрд дол
*
Профільні комітети Європарламенту підтримали рішення про створення багаторічної програми фінансової допомоги для України на 50 млрд євро
*
Глобальна асоціація IAOP, яка щорічно проводить комплексні дослідження у сфері аутсорсингу, представила рейтинг 100 найкращих аутсорсерів світу 2024 року. До цього рейтингу потрапили 15 українських компаній
*
Українські авіакомпанії у 2023 році перевезли 422,1 тисячі пасажирів поза межами України - це на 56,9% менше порівняно із 2022 роком
*
Верховна Рада готова долучитися до діалогу із Сеймом і Сенатом Польщі у форматі Парламентської асамблеї Україна-Польща для розв'язання питання транспортування українського зерна через територію Польщі
*
На ранок 22 лютого в чергах на українсько-польському кордоні на можливість перетину кордону в бік України очікують 2450 вантажівок
*
Польська влада має намір взяти під особливий контроль ділянки доріг, що ведуть у бік контрольно-пропускних пунктів на кордоні з Україною, та повністю розблокувати рух військової та гуманітарної допомоги
*
Віцепрем’єр-міністр з відновлення Олександр Кубраков вважає, що обмеження проти Польщі у відповідь на блокування польськими фермерами українського кордону "точно не наш шлях"
*
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у Варшаві обговорив з представниками польської влади ситуацію з блокадою українського кордону польськими фермерами - Україна і Польща налаштовані розв'язати проблеми
*
Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск сказав, що хоча розуміє протести фермерів і готовий захищати їхні інтереси, будь-які проросійські гасла на цих акціях абсолютно неприйнятні
*
Прем'єр Польщі заявив, що прикордонні переходи з Україною будуть внесені до переліку об'єктів критичної інфраструктури
*
Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск відхилив запрошення президента України про урядову зустріч на кордоні для вирішення ситуації, що склалася через протести польських фермерів. «Нам не потрібний символізм у відносинах». Туск не планує зустрічатися з українським урядом на кордоні
*
Зустріч урядів України і Польщі відбудеться 28 березня у Варшаві, а до цього часу обидві країни працюватимуть на технічному рівні, аби розв'язати економічні проблеми - Дональд Туск
*
Ритейлери прогнозують зростання цін на низку товарів через блокування кордону
Пошук альтернативних маршрутів постачання збільшує вартість кожного рейсу на 600–1000 євро
*
Українське Дунайське пароплавство запропонувало перенаправити вантажі, які перевозились у країни Євросоюзу вантажівками, на річковий транспорт
*
Укрпошта налагодила використання альтернативних шляхів через сусідні країни: Словаччину, Молдову, Румунію, Угорщину, тож затримки відправлень українських експортерів становлять максимум два дні
*
Україна планує незабаром запустити з портів Великої Одеси перші контейнеровози – дотепер цього не могли зробити з безпекових причин
*
У межах українсько-данського енергетичного партнерства розроблено Каталог критично важливих технологій для енергетичного сектору України
*
Шляхом власних розробок "Укрнафта" підвищила видобуток свердловини в 4 рази - з 14,5 до 60 тонн нафти на добу
*
Вилов водних біоресурсів всередині країни та обсяги їх добування суднами під державним прапором за межами юрисдикції України торік зросли на 13% порівняно із 2022 роком — до 38,2 тис. тонн
*
Збитки рибного господарства України внаслідок знищення Каховського водосховища після підриву греблі гідроелектростанції росіянами перевищили 9,8 млрд грн
*
Із початку повномасштабного вторгнення понад 90% українських компаній відновили роботу – дослідження
Більшість компаній звітують про пов’язані з війною фінансові втрати в розмірі до $100 000
*
Більшість малих та середніх бізнесів планують цьогоріч розширюватись та залучати кошти на розвиток – опитування EBA
*
ЕВА закликає Єврокомісію та уряд Польщі заборонити проведення страйків на прикордонних переходах
*
Мінцифри анонсувало інвестиційний акселератор для українських техстартапів
Проєкт надасть змогу 15–20 українським стартапам вийти на британський ринок
*
Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт №5865 про Комісію цінних паперів та реформу ринку капіталів
*
Верховна Рада 22 лютого ухвалила закон щодо вдосконалення корпоративного управління держпідприємств (законопроєкт № 5593-д) - вимога МВФ
*
Верховна Рада підтримала у другому читанні законопроєкт № 10208: тепер українці, які через війну втратили житло, зможуть використати сертифікат "єВідновлення" для купівлі домівки за програмою "єОселя"
*
Верховна Рада прийняла у другому читанні та цілому закон про введення в Україні електронних аграрних розписок
*
Верховна Рада України у другому читанні та цілому ухвалила закон про включення прибутку підприємств, які працюють на забезпечення потреб безпеки та оборони, в ціну поставлених товарів та послуг
*
Народні депутати утворили Тимчасову спеціальну комісію Верховної Ради з питань захисту прав інвесторів
*
Рада ухвалила закон, що забезпечує прозорість місцевого самоврядування
Він, зокрема, передбачає обов’язкові для всіх громад онлайн-трансляції сесій місцевих рад
*
Президент 22 лютого призначив першу заступницю міністра закордонних справ Еміне Джапарову постійним представником України при міжнародних організаціях у Відні
*
Президент призначив колишнього керівника "Укроборонпрому" Юрія Гусєва послом України в Азербайджані
*
Президент України зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт про звільнення в запас строковиків після завершення терміну військової служби під час воєнного стану
*
Президент підписав указ, яким затвердив положення про проходження військової служби в Національній гвардії України іноземцями та особами без громадянства
*
НАЗК додало до бази іноземних компонентів зброї деталі станції супутникового зв’язку «Аурига»
*
Правоохоронці провели обшук у ексголови Чернігівської обласної ВЛК
В одній з його квартир знайшли майже $1 млн
*
ISW - Російські війська, ймовірно, завершили операції з окупації Авдіївки та не полишають спроб окупувати населені пункти Запорізької області, вдаються до спроб наступати поблизу Роботиного
*
Літак Лаврова відмовилися заправляти у Бразилії через санкції
Тому міністру довелося добиратися в якості попутника літаками колег
*******
Всі, всі, всі на корабель
*
Китай і Євросоюз купуватимуть ще більше газу в Катарі взамін російського
Крім того, плануються угоди з французькою TotalEnergies, італійською Eni, британо-голландською Shell
*
Перед щорічним засіданням парламенту Китаю, яке відбудеться у березні, його лідери стикаються з тиском, щодо прийняття сміливих політичних рішень, які захистять довгостроковий потенціал зростання економіки
*
Міністр закордонних справ Китаю Ван Ї вважає, що «історія розсудить всі нюанси «української кризи», зокрема, хто мав рацію, а хто вчинив несправедливість, але нині найголовніше – припинити бойові дії
*
G7 запровадять нові санкції проти Росії та пообіцяють військову підтримку Україні. Bloomberg дізнався деталі спільної заяви
*
ЄС вперше включив до списку антиросійських санкцій компанії з Китаю та Індії – Financial Times
*
Велика Британія запроваджує нові санкції проти Росії напередодні річниці вторгнення в Україну
*
Росія вийшла з рибальської угоди 1956 року, укладеної з Великою Британією радянським лідером Нікітою Хрущовим, що є показником того, наскільки глибокою стала прірва між Росією і Заходом після двох років її війни проти України
*
Австрійський фінансовий регулятор Financial Market Authority перевіряє Raiffeisen Bank International у зв'язку з невдачами в боротьбі з відмиванням грошей
*
Лідер нідерландських "Зелених лівих", колишній єврокомісар Франс Тіммерманс провів паралелі між російською загрозою і правопопулістами у ЄС, розкритикувавши у тому числі переможця виборів Герта Вілдерса як симпатика Путіна
*
У штаб-квартирі ОБСЄ у віденському конгрес-центрі Гофбург у четвер вранці розпочалася дводенна зимова сесія Парламентської асамблеї ОБСЄ без росіян
Японська корпорація AGC, яка є найбільшим у світі виробником скла, продала російський бізнес
Як відомо, корпорації належав найбільший у росії виробник автомобільного скла — «Борський скляний завод», а також «Клінский скляний завод»,
Новим власником підприємств став російський холдинг «Адамант», якому вже належать 14 заводів з промислової обробки скла рф.
У березні 2022 року японська корпорація AGC Inc., що є найбільшим у світі виробником скла, призупинила інвестиції в росію через її вторгнення в Україну.
*
Суд у Росії конфіскував активи німецької компанії Linde GmbH, яка відмовилася будувати газопереробний комплекс для "Газпрому" в Усть-Лузі та постачати високотехнологічне обладнання через санкції Євросоюзу проти Росії
*
Компанія JDE Peet's, власник бренду Jacobs, заявив, що нові санкції ЄС створили невизначеність щодо майбутнього його бізнесу у РФ, що викликало падіння акцій до рекордно низького рівня
*
Обсяги надходжень російських газойлів і дизельного пального у порти інших країн за тиждень 12-18 лютого зменшилися на 5% і становили 672 тисяч тонн
*
Російський рубль продовжує повільно, але впевнено дешевшати на московській біржі на тлі проблем із платежами через банки Туреччини, Китаю та ОАЕ, через які під ударом виявилися експортні доходи російської економіки. Про це повідомляє The Moscow Times.
На торгах у середу, 21 лютого, курс євро вперше за шість тижнів підіймався понад 100 рублів. Європейська валюта досягала позначки 100,06 рубля (рекорд із 9 січня), а долар подорожчав до 92,56 рубля.
З середини січня курси зросли більш ніж на 4 рублі, всупереч заходам ЦБ, який різко підняв ключову ставку та зобов'язав експортерів продавати на біржі майже всю валюту. Ризиком для рубля стало «посилення санкційної політики», яка позначилася, зокрема, на постачанні російських енергоносіїв, вказує аналітик «Фінама» Микола Дудченко.
З початку року російські компанії мають проблеми з розрахунками в банках «дружніх» країн. Першими блокувати платежі почали кредитні організації Туреччини, через що до лютого, за даними Reuters, «встали» розрахунки за нафту, що продається на турецький ринок. Слідом закривати рахунки російськими компаніями стали банки Об'єднаних Арабських Еміратів, де під ударом опинилася, зокрема «Роснефть», якій відмовили в обслуговуванні в дирхамах. Крім того, від розрахунків з підсанкційними банками росії відмовилися три найбільші кредитні організації Китаю.
*
рф заробила близько $653 млрд на продажі нафти від початку повномасштабного вторгнення – The Guardian
росія використовувала лазівки та «тіньовий флот» танкерів, щоб обійти санкції США, ЄС і країн G7
*
Експортні ціни на російську пшеницю впали на 12%
Це найнижчий рівень з 2020 року
*
Сейм Латвії 22 лютого одразу у двох читаннях ухвалив постанову про заборону імпорту російської та білоруської сільськогосподарської продукції щонайменше до липня 2025 року
*
Канада: росія намагається придбати високоточні технології в обхід санкцій
Експерти закликають звернути увагу на фірми, які почали свою діяльність лише після російського вторгнення в лютому 2022 року
*
Посла Росії у Канаді викликали до міністерства закордонних справ країни через загибель у колонії російського опозиціонера Олексія Навального
*
Болгарська АЕС вперше відмовиться від російського ядерного палива на користь американського
Повністю від російського ядерного палива країна відмовиться 2029-го
*
Гендиректор виробника Oreo та Milka Mondelez заявив, що інвесторам «морально все одно», чи залишиться група в рф
За його словами, кондитерская група не стикалася з тиском акціонерів, що вимагає повного відходу з країни
*
СБУ знайшла докази, що росія випускає по Україні північнокорейські ракети
Окупанти застосували вже понад 20 таких снарядів
*
До суду передали справу про зраду ексдепутата Рабіновича
Народний обранець поширював антиукраїнську пропаганду в ЄС
*
На заході Німеччини п'ятеро людей отримали поранення внаслідок інциденту, що стався сьогодні у школі в місті Вупперталь, підозрюваного заарештувала поліція
*
Росія залишиться в осяжному майбутньому найбільшою загрозою для Європи - Пісторіус
Німеччина поділяє відповідальність за те, щоби президент РФ Володимир Путін не досяг цілей у своїй імперській війні проти України, адже від її результату залежатиме життя наступних поколінь європейців
*
Міністр оборони Франції Себастьян Лекорню заявив, що Росія влаштовує спроби диверсій проти армій країн НАТО, зокрема погрожувала атакувати французькі літаки під час патрулювання в Чорному морі
*
Іспанські спецслужби переконані, що саме Москва відповідальна за вбивство російського пілота Максима Кузьмінова, який у серпні 2023 року перегнав гелікоптер Мі-8 на територію України
*
Один ізраїльтянин убитий, ще 11 поранені внаслідок терористичної атаки, здійсненої трьома озброєними палестинцями поблизу контрольно-пропускного пункту між Єрусалимом і містом Маалє-Адумім на Західному березі річки Йордан сьогодні вранці
*
Офіційний речник ЄС Пітер Стано вважає, що заступник керівника радбезу РФ Дмитро Медведєв заявами про готовність захопити Київ і Одесу лише намагається привернути до себе увагу
*
У Єврокомісії зазначили, що не бачать причин коментувати заяви експрезидента Росії, заступника голови Радбезу Дмитрія Медведєва, і йому варто було би полікувати психіку
*
Речник Кремля Дмітрій Пєсков назвав "ганьбою" лайливі висловлювання президента США Джо Байдена про Владіміра Путіна
*
Міністр оборони Білорусі Віктор Хрєнін в інтерв’ю російському державному телеканалу розповів про нібито понад 100-тисячне угруповання українських сил вздовж кордону Білорусі та пригрозив збивати "літаки НАТО, які порушують повітряний простір"
*
Лідер боснійських сербів Мілорад Додік похвалився отриманим від президента РФ Владіміра Путіна орденом, "обмивши" його горілкою
*
NYT - Американські розвідники повідомили своїм найближчим європейським союзникам, що якщо РФ збирається запустити на орбіту ядерну зброю, то, найімовірніше, зробить це цьогоріч
*
ISW: Заява Шойгу про витіснення ЗСУ з села Кринки на лівому березі Херсонщини не відповідає дійсності
Заява могла бути зроблена Кремлем заздалегідь, щоб посилити інформаційний ефект перед президентськими виборами
*
Російські прикордонники, що входять у структуру ФСБ, у пунктах пропуску «Шумилкіно» та «Куничина гора» на кордоні з Естонією вимагають заповнювати анкети з особистими даними і запитаннями про ставлення до війни в Україні
*
Самопроголошена влада Придністров’я на 28 лютого готує "з’їзд депутатів усіх рівнів" – так званого парламенту Придністров’я, а також районних, міських, селищних та сільських рад, на якому готують звернення до президента РФ Владіміра Путіна
*
У селі Солоті Валуйського району Бєлгородської області (РФ) 18 лютого знайдено чергову російську бомбу ФАБ-250, яку впустив російський літак
*
Тихої ночі та скорішої Перемоги нам всім