"Четвер, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Четвер, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Розслідування щодо МН17 відновлять у випадку, якщо з’явиться нова інформація – жодних обмежень за термінами щодо цього немає
*
Україна відправила першу партію пшеничного борошна для Палестини. Його вже доставлено в Сектор Гази
*
Кнесет схвалив резолюцію проти створення Палестинської держави
*
Тайванський виробник мікросхем TSMC показав 36% зростання чистого прибутку в другому кварталі, що перевершило очікування ринку
*
Державний департамент США прокоментував рішення Китаю призупинити консультації зі США щодо контролю над озброєннями.
Про це на брифінгу заявив речник Держдепу Метью Міллер.
Він зазначив, що рішення китайської сторони призупинити консультації підриває стратегічну стабільність.
"Цей крок, до якого вони вдалися, прикрий. Китай вирішив наслідувати приклад Росії, стверджуючи, що взаємодія у сфері контролю над озброєннями не може тривати, коли існують інші проблеми у двосторонніх відносинах", – підкреслив Міллер.
Також, за його словами, рішення Китаю "збільшує ризик виникнення динаміки гонки озброєнь".
Водночас США залишатимуться відкритими для розробки і впровадження конкретних заходів зі зменшення ризиків разом з Китаєм, однак для цього потрібна згода китайської сторони, додав Міллер.
Напередодні Китай оголосив, що через продовження американською стороною продажів зброї Тайваню ухвалив рішення призупинити консультації із США щодо контролю над озброєннями.
Раніше цього тижня двопартійний комітет Конгресу США у листі до Білого дому висловлював побоювання з приводу того, що Росія може ділитися з Китаєм інформацією про протидію американській зброї, з якою її військові мали справу на полі бою в Україні.
Після саміту НАТО у Вашингтоні офіційний Пекін обурився через його рішення, де Китай назвали вирішальною силою, що сприяє війні Росії проти України.
*
Перегони з ввезення товарів до США до того, як почнуть діяти нові митні тарифи на китайські товари, спричинили ранній піковий сезон в портах
*
Акції компаній напівпровідникової галузі впали через Байдена та Трампа
Акції компаній, які пов’язані з виробництвом чипів, знизилися в середу, 17 липня 2024 року, на тлі повідомлень про посилення експортних обмежень з боку США та зростання геополітичної напруженості, спричиненої коментарями колишнього президента США Дональда Трампа. Про це пише CNBC.
Наприклад, акції ASML, які котируються в Нідерландах, впали на 11%, в той час, як акції Tokyo Electron в Японії закрилися із падінням на майже 7,5%. Акції Arm, AMD, Marvell, Qualcomm і Broadcom впали на понад 7%.
Це падіння відбулося після інформації про можливі експортні обмеження, яку повідомили в Bloomberg. Агентство написало, що адміністрація президента США розглядає можливість запровадити більш суворі торговельні обмеження проти іноземних компаній, котрі продовжують надавати Китаю доступ до сучасної напівпровідникової мікроелектроніки та обладнання для її виробництва.
Падіння акцій ASML сталося попри те, що компанія повідомила про прибутки за II квартал, які перевершили очікування ринку. Однак 49% її продажів за цей період припадає на Китай. Це демонструє, наскільки сильно ASML ризикує у разі посилення обмежень. Компанія виробляє верстати, необхідні для виготовлення найсучасніших мікросхем у світі.
Коментарі Дональда Трампа додали ще більше негативних настроїв акціям напівпровідникових компаній. В інтерв’ю Bloomberg Businessweek він заявив, що Тайвань повинен платити США за оборону.
Ці заяви поставили під сумнів зобов’язання США захищати Тайвань, якщо Трамп стане президентом і в разі нападу Китаю. Як наслідок, акції Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., які котируються на Тайванській фондовій біржі, знизилися 17 липня на 2,4%.
*
Заступниця держсекретаря Сполучених Штатів Узра Зея підтвердила, що США направлять постійного представника до Міністерства оборони Вірменії
*
Кандидат у віцепрезиденти США сенатор Джей Ді Венс, який разом із Дональдом Трампом продовжуватиме боротьбу на президентських виборах, заявив, що добиватиметься від усіх союзників робити відповідні внески на безпеку
*
Американська компанія Synchron інтегрувала ChatGPT у мозковий імплант
Розробка має допомогти людям із серйозними порушеннями моторики взаємодіяти з цифровим світом
*
Ford інвестує $3 млрд у розширення виробництва вантажівок на заводі, раніше призначеному для електромобілів
Ford заявив, що канадський завод, який, як очікується, запрацює 2026 року, додасть потужності приблизно на 100 000 одиниць щорічно
*
Король Чарльз ІІІ: Британія буде допомагати Україні вступити в НАТО
Він запевнив, що новий уряд Кіра Стармера продовжить надавати повну підтримку Україні та її народу
*
Новий прем'єр-міністр Великої Британії Кір Стармер та його ірландський колега Саймон Гарріс за келихом ірландського пива "Гіннес" заявили про намагання покращити відносини
*
Новий прем'єр-міністр Великої Британії Кір Стармер пообіцяв, що Лондон буде "другом і партнером" для європейських союзників та буде готовий працювати з ними за столом переговорів
*
Президент Франції Еммануель Макрон прибув у Бленгеймський палац у Великій Британії, де у четвер відбувається четвертий саміт Європейського політичного співтовариства. Учасники зібрання з 47 країн підтвердити зокрема, свою непохитну підтримку України.
У програмі французького лідера, зокрема, спільний з Молдовою круглий стіл з питань захисту демократії та боротьби з іноземним втручанням і маніпулюванням інформацією, а також зустріч з Ніколом Пашиняном, прем’єр-міністром Вірменії.
«Цей новий саміт стане можливістю підтвердити нашу відданість миру, безпеці та стабільності на європейському континенті разом з усіма нашими партнерами, а також підтвердити нашу непохитну підтримку України», - наголошує пресслужба глави французької держави.
Президент Франції також покладає особливі надії на розвиток діалогу з новим прем’єром Великої Британії Кіром Стармером.
«Я думаю, що у нас є багато перспектив, це чудова можливість для перезавантаження наших відносин (з Великою Британією), та обговорення багатьох перспектив», - відзначив Макрон перед початком зустрічі.
Після Праги, Кишинева та Гренади це буде четвертий саміт Європейської політичної спільноти з моменту її створення за пропозицією Президента Республіки у Страсбурзі в травні 2022 року під час французького головування в Раді Європейського Союзу.
Нагадаємо, четвертий саміт Європейської політичної спільноти, який проходить 18 липня у Британії за участю лідерів близько 50 країн, розгляне три головні теми: захист демократії, регулювання міграції та вдосконалення взаємодії в енергетичній сфері.
*
Велика Британія стала першою європейською країною, яка схвалила використання в кормах домашніх тварин м’яса, вирощеного в лабораторії
*
Європейський парламент на засіданні в четвер, 18 липня, переобрав Урсулу фон дер Ляєн головою Європейської комісії на другий п’ятирічний термін
*
Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн оприлюднила засади, в яких викладено її політичну програму на наступні п'ять років у разі переобрання на другий термін.
У ній містяться обіцянки створити новий фонд для стимулювання європейської промисловості, послабити правила конкуренції, щоб дозволити укладати більше угод між компаніями, створити посаду комісара з питань оборони та потроїти кількість прикордонників в ЄС.
У своїй програмі фон дер Ляєн згадує Україну, наголошуючи, що найкраща інвестиція в європейську безпеку – "це інвестиція в безпеку України".
"Фінансова, політична та військова підтримка з боку Європи має тривати стільки, скільки буде потрібно. Ми будемо використовувати всі інструменти, які є в нашому розпорядженні, в тому числі через Європейський фонд миру, працюючи над усіма питаннями – від нагальних потреб до майбутніх зусиль з відновлення через Ukraine Facility", – йдеться у документі.
Також фон дер Ляєн у наступні п’ять років обіцяє зосередитись на створенні спільного оборонного союзу ЄС.
Це передбачає, зокрема, підтримку і координацію зусиль зі зміцнення оборонно-промислової бази, інновацій і єдиного ринку.
Також фон дер Ляєн підтвердила плани зі створення у Єврокомісії посади єврокомісара з питань оборони.
Вона також хоче змінити правила державних закупівель, щоб надати перевагу "європейським продуктам у державних закупівлях для певних стратегічних секторів".
У програмі згадується проблема імміграції: "Ми зробимо ЄС найпрогресивнішим місцем для подорожей у світі, з повністю функціональним європейським цифровим управлінням кордонами".
А для подолання загальноєвропейської житлової кризи фон дер Ляєн пропонує створити першу в історії посаду комісара з питань житла та запустити загальноєвропейський план будівництва доступного житла.
*
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що інтеграція України, Молдови та Західних Балкан до ЄС стане пріоритетом її другого терміну.
Про це вона сказала в промові в Європейському парламенті у четвер, 18 липня.
Фон дер Ляєн назвала запрошення країн до ЄС країн "моральною, історичною та політичною відповідальністю", оскільки "більший Союз буде сильнішим Союзом".
Вона пообіцяла підтримувати країни-кандидати, працюючи над інвестиціями та реформами, а також інтегруючи їх у правові рамки ЄС, де це можливо.
"Вступ завжди буде процесом, що ґрунтується на заслугах. І ми гарантуємо, що всі країни будуть готові до вступу. Але завершення формування нашого Союзу також є в наших основних інтересах. І це буде ключовим пріоритетом для моєї Комісії", – зазначила фон дер Ляєн.
Вона додала, що майбутнє України, Молдови та Західних Балкан – в ЄС.
"Західні Балкани, Україна, Молдова і Грузія зробили свій вільний вибір. Вони обрали свободу замість гноблення. Вони обрали демократію замість залежності. І деякі з них платять високу ціну за цей вибір. Тому ми повинні зробити свій вибір і продемонструвати непохитну відданість", – резюмувала глава ЄК.
Нагадаємо, Рада ЄС схвалила переговорні рамки для України та Молдови щодо вступу 21 червня, а міжурядові конференції, що позначили запуск переговорів з обома країнами, відбулися одна за одною 25 червня.
*
Переобрана президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн наголосила на необхідності підтримувати відносини з партнерами ЄС, незалежно від виборів у них, водночас зміцнюючи самодостатність Європи.
Так вона прокоментувала обрання Дональдом Трампом кандидата у віцепрезиденти Джей Ді Венса, який раніше критикував Євросоюз.
За словами фон дер Ляєн, важливо вибудовувати "сильнішу Європу", незалежно від результатів виборів в інших країнах світу. І це "передбачає, зокрема, те, що ми зменшуємо залежність" від партнерів, додала вона.
"Ми дуже тісно спіппрацюємо з нашими друзями та союзниками, це очевидно. Але це також означає, що ми будуємо власну міць і що ми посилюємо якості, які має Європа. І ми наполегливо працюємо, аби мати сильну Європу", – пояснила голова Єврокомісії.
Джей Ді Венс, якого обрав Трамп своїм кандидатом у віцепрезиденти, неодноразово критикував Євросоюз і європейські країни. Приміром, у лютому йому не сподобалось, як Брюссель "карає" Угорщину через "відмінні погляди" на війну в Україні.
Венс також говорив про надмірну залежність Європи від США в питанні безпеки та критикував її за недостатні витрати на оборону.
На думку голови МЗС Литви, вибір Трампа означає те, що "ми вступаємо на територію невизначеності".
*
Урсула фон дер Ляєн, переобрана в Європейському парламенті на другий термін на посаді голови Єврокомісії, заявила про наміри в серпні провести співбесіди з майбутніми кандидатами на посади комісарів.
Про це вона сказала на пресконференції в Європарламенті після голосування.
За словами фон дер Ляєн, найближчим часом вона "зосередиться на формуванні своєї команди комісарів на наступні п’ять років".
"У найближчі тижні я попрошу лідерів запропонувати свої кандидатури. Як і минулого разу, я в листі попрошу запропонувати кандидатуру чоловіка й жінки. Виняток – лише у випадку, коли кандидатом є чинний комісар", – пояснила вона.
Далі, сказала голова Єврокомісії, вона "десь у середині серпня" проведе співбесіди з усіма кандидатами.
"Я хочу обрати найбільш підготовлених кандидатів, які поділяють відданість Європі", – зазначила фон дер Ляєн, наголосивши, що прагнутиме "рівноцінного представництва жінок і чоловіків" у новій Єврокомісії.
Фон дер Ляєн переобрали головою Єврокомісії голосами 401 депутата Європарламенту.
У своїй передвиборчій програмі вона пообіцяла зробити наголос на оборонній політиці Європейського Союзу, сприяти його конкурентоспроможності й інтеграції України, Молдови, Грузії та країн Західних Балкан.
*
Очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що буде намагатися стримувати Китай від вторгнення на Тайвань під час свого другого терміну на посаді
*
Лідер опозиційної Соціалістичної партії Португалії Педру Нуну Сантуш заявив, що правоцентристський уряд меншості прем'єра Луїша Монтенегру має бути готовим піти на компроміс щодо своїх бюджетних пропозицій на 2025 рік, якщо хоче отримати підтримку в парламенті
*
Сейм Литви у четвер схвалив поправки до закону про паковання та поводження з відходами, які забороняють використання пластикового посуду у кафе та ресторанах
*
У столиці Греції Афінах у четвер обмежили допуск туристів до усіх археологічних пам'яток у найспекотніші години
*
Нова структура НАТО, яка координуватиме постачання зброї та тренування українських збройних сил з німецького Вісбадена, розпочне свою роботу у вересні
*
Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, яка претендує на переобрання на цю посаду, висунула ідею створення загальноєвропейської системи протиповітряної оборони
*
Урсула фон дер Ляєн - На фоні зростаючої кількості гібридних атак та провокацій на кордонах, до яких вдається РФ, Євросоюз має посилити боротьбу з організованою злочинністю та охорону власних кордонів, зокрема, збільшити втричі корпус реагування європейського прикордонного агентства Frontex - до 30 000 осіб
*
Франція готує новий пакет військової допомоги для України, який нещодавно обговорювали президенти обох країн.
Про це France Info повідомили джерела у французькому Міноборони.
За даними видання, Київ отримає від Парижа 128 бронемашин VAB, 18 самохідних гаубиць Caesar та 24 легкі танки.
Згідно з інформацією France Info, Франція також передасть Україні протитанкові ракети, вантажівки та радари.
Водночас, повідомляє видання, у Франції очікують, що у вересні 2024 року понад двоє тисяч українських військових почнуть підготовку у місцевих тренувальних центрах.
Раніше президент України заявив, що обговорив зі своїм французьким колегою Емманюелем Макроном виконання рішень Саміту миру, а також підготовку наступного оборонного пакета, безпекову співпрацю та навчання військових.
Перед тим президент Франції анонсував передання Україні кількох французьких винищувачів Mirage 2000-5 та підготовку 4500 українських військовослужбовців у межах "нової співпраці" з Києвом.
Також Макрон заявляв, що українські льотчики та механіки для винищувачів Mirage 2000-5 будуть навчатись на французькій території.
*
Сейм Литви у четвер, 18 липня, остаточно денонсував Конвенцію про заборону використання касетних боєприпасів
*
Литва хоче, щоб німецька бригада на литовській території досягла повної боєздатності до кінця 2027 року, але Берлін ознайомлений і з "планом Б"
*
Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив про необхідність нового діалогу про контроль над озброєннями
*
Туреччина близька до укладання угоди з консорціумом Eurofighter і чотирма лідерами країн, що входять до його складу, про придбання 40 винищувачів Typhoon для модернізації своїх ВПС
*
Бойовий БПЛА Bayraktar TB3 розробки та виробництва турецької компанії Baykar налітав 535 годин і пройшов чергове льотне випробування
*
Україна підписала безпекову угоду зі Словенією та Чехією
Серед іншого, країни підтвердили свою підтримку майбутнього членства України в ЄС і НАТО
*
Від початку доби на фронті - 73 зіткнення, найбільше - на Покровському напрямку
*
Україна за кількістю дронів не програє Росії - командувач Сил безпілотних систем
*
Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроєкт щодо удосконалення механізму спрощення процедури зміни цільового призначення особливо цінних земель та земельних лісових ділянок з метою їх використання для розміщення і постійної діяльності військових частин
*
Уряд скасував ПДВ для товарів, що постачаються армії та силовим структурам
Нульова ставка ПДВ діятиме на акумулятори, шини, комплектуючі та паливо
*
Морські та повітряні дрони СБУ та ВМС ЗСУ уразили російську базу берегової охорони на озері Донузлав у тимчасово окупованому Криму
*
Сили оборони відійшли від позицій в Урожайному - ОСУВ «Хортиця»
*
Ворог п’ять разів за добу безуспішно штурмував позиції ЗСУ в районі Кринок. Сили оборони півдня минулої доби відбили вісім російських штурмів на Оріхівському напрямку та п’ять - на лівобережжі Дніпра
*
У кожній бойовій бригаді прикордонників планують створити підрозділ розвідувально-ударних безпілотних авіаційних комплексів (РУБАК). Перший такий підрозділ організували у бригаді «Помста»
*
У зоні відповідальності ОСУВ «Хортиця» за добу відбулося 131 боєзіткнення, від початку доби Сили оборони виконали вже понад 289 вогневих завдань
*
Бойова система DELTA успішно пройшла перевірку провідної міжнародної консалтингової компанії на інформаційну безпеку, підтвердивши відповідність її комплексної системи захисту інформації (КСЗІ) встановленим вимогам
*
Уряд зацікавлений у збільшенні присутності Світового банку в Україні для пришвидшення підготовки та реалізації стратегічних проєктів і реформ.
На цьому наголосили перший заступник міністра економіки Олексій Соболев та заступник міністра економіки Володимир Кузьо під час зустрічі з делегацією СБ на чолі з виконавчим директором Юджином Руггенатом, повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу міністерства.
Зазначається, що участь у заході взяли також директор СБ у справах України, Молдови та Білорусі Боб Сом, заступник виконавчого директора СБ Роман Качур.
"Мінекономіки тісно співпрацює зі Світовим банком, зокрема, за останні півтора року значно збільшився об’єм нашої спільної роботи за багатьма напрямами. Уряд працює над Матрицею реформ, щоб скоординувати партнерів у питаннях економічних реформ, також йде підготовка проекту RISE, в межах якого Світовий банк профінансує приватний сектор України на $1,03 млрд протягом 2024-2027 років", - зауважив Соболев.
За його словами, експерти СБ допомагають уряду з удосконаленням управління публічними інвестиціями (PIM) та розвитком людського капіталу.
Сторони обговорили пріоритетні проєкти співпраці, зокрема підготовку проєкту RISE («Проєкт стійкого, інклюзивного та сталого підприємництва»), в межах якого Світовий банк надасть Україні позику (PforR) на $1 млрд та грант (IPF) на $30 млн. Проєкт буде впроваджено протягом наступних 4-х років для підтримки реформ уряду України у приватному секторі. Проект RISE PforR рефінансує витрати, понесені в межах програм державної підтримки, які реалізуються Мінекономіки, включно з програмами "5-7-9%" та "єРобота".
«Ми сподіваємось, що така підтримка стимулюватиме розвиток підприємництва у пріоритетних секторах, зокрема у сфері будівництва – розвитку житлової інфраструктури. Уряд також зацікавлений у збільшенні програм щодо фінансування сфери житла, залучення інвестицій, іноземного капіталу – це ще один важливий напрям співпраці між Україною та Світовим банком», - зазначив Кузьо.
Крім того, йшлося про допомогу Світового банку в межах програми підтримки управління державними фінансами в Україні (PFM). Зокрема, акцентували на вдосконаленні управління публічними інвестиціями (PIM) та розробці методології для оцінки ефективності державних підприємств та навчання персоналу. Зокрема, буде створено Стратегічну інвестиційну раду в межах схваленої урядом Дорожньої карти реформування управління публічними інвестиціями.
Сторони обговорили також питання розвитку людського капіталу та реформування ринку праці. Перш за все, йдеться про реформування Державної служби зайнятості (ДСЗ).
*
Кабінет Міністрів схвалив зміни до державного бюджету, якими пропонується збільшити видаткову частину бюджету на 500,3 млрд грн, з яких 495,3 млрд грн направити на потреби сектору безпеки та оборони
*
Верховна Рада прийняла законопроєкт, який дозволяю уряду призупиняти виплати за зовнішнім державним боргом до 01 жовтня 2024 року
*
Після першого раунду, коли не було досягнуто згоди, Україна проведе другі переговори щодо реструктуризації боргу на 20 млрд дол
*
Темп послаблення гривні протягом останніх тижнів може створити ризики для валютного ринку та цінової стабільності й Нацбанк готовий вжити заходи для забезпечення стійкості
*
Середній курс долара до гривні у четвер 18 липня у банках України зріс на 20 копійок, до 41,8 грн за долар, євро зріс на 25 копійок - до 45,75 гривні
*
Верховна Рада прийняла законопроєкт про підвищення акцизного податку на пальне
*
НАК "Нафтогаз України" не продовжуватиме угоду про транзит російського газу, зараз іде пошук альтернативних рішень для підтримки роботи української газотранспортної системи
*
Чернишов - Російські атаки на газову інфраструктуру не вплинуть на закачування газу для проходження опалювального сезону
*
Новий закон "Про страхування" продовжить тенденцію на очищення ринку від слабких гравців
*
Ратифікація угоди про вільну торгівлю швидко підвищить товарообіг між Україною та Туреччиною до 10 млрд доларів на рік. Турецькі компанії продовжують інвестувати в Україну попри війну - вони становлять 13,1% від загальної кількості іноземних компаній - посол
*
Рада прийняла проєкт закону «Про Державний аграрний реєстр» – МінАПК
Закон сприятиме, зокрема, взаємодії реєстру з іншими ресурсами, кадастрами та системами
*
За першими заявками фермерам компенсують розмінування близько 10 тис га сільгоспземель
*
В Україні прогнозують зростання ціни на гречку нового урожаю
*
18 липня 2024 року Фонд держмайна провів в державній електронній торговій системі Прозорро.Продажі онлайн-аукціон з приватизації готелю "Козацький", який знаходиться у центрі Києва
*
Кабінет Міністрів у четвер розглядає законопроєкт про підвищення низки податків та зборів, завдяки чому до бюджету додатково залучать 140 млрд гривень
*
Чистий прибуток червня у розмірі 188 млн грн дозволив Укрексімбанку завершити перше півріччя 2024 року з прибутком у 4,4 млрд грн, що майже дорівнює прибутку Банку до оподаткування за весь 2023 год, який склав 4,9 млрд гривень
*
Кабінет Міністрів схвалив стратегію розвитку розподіленої генерації на період до 2035 року
*
На Південноукраїнські АЕС за три дні згоріло три трансформатори струму, що призвело до погіршення ситуації зі світлом
*
На 2 енергооб'єктах сталися аварії: у 11 областях збільшили обмеження світла
*
Кабмін запровадив норму, за якою не будуть відключати світло у прифронтових зонах та поблизу кордону з Росією та Білоруссю
*
Уряд конкретизував перелік об'єктів критичної інфраструктури з пріоритетним електропостачанням
*
Після спаду спеки обсяги відключень е/е знизяться - голова Держенергонагляду
*
Енергетики запровадили екстрені відключення у Дніпропетровській області
*
Електроенергія, що імпортується для БФК Gulliver, на 25% дорожча за українську і на 10% дешевша за е/е від дизель-генераторів
*
Міжнародні партнери допоможуть поставити на одне з енергопідприємств Харківщини 5 газотурбінних установок загальною потужністю близько 100 МВт
*
Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило рейтинг «Метінвесту» на рівні «CCC»
Згідно з пресрелізом, агентство також знизило національний довгостроковий рейтинг з «AA+(ukr)» до «BBB(ukr)» і національний короткостроковий рейтинг з F1+(ukr) до F3(ukr)
*
Понад 700 підприємств отримали право на бронювання працівників від мобілізації
Статус критично важливого підприємства надається на один рік
*
Представники бізнесу скаржаться на неможливість подати заявку на електронне бронювання на порталі "Дія" через відсутність підприємств, які отримали статус критично важливих для економіки, у відповідному єдиному електронному переліку, до якого звертається "Дія"
*
Пасажири "Укрзалізниці" скаржаться, що купити квитки на маршрути за популярними напрямками стало значно важче. В УЗ кажуть, що причина цьому – високий попит у піковий сезон
*
В Україні вдвічі зріс попит на вживані авто із США
За пів року в Україні було зареєстровано 21,2 тис. вживаних легковиків зі Сполучених Штатів
*
Цьогоріч Кабінет Міністрів спрямував Запорізькій області майже 3,1 млрд грн на різні потреби, зокрема, 1,4 млрд грн - на будівництво фортифікаційних споруд
*
Київстар та dobro . ua зібрали понад 3,3 мільйони гривень на відновлення лікарні "Охматдит"
*
Уряд схвалив залучення $385 млн на поліпшення освіти
Кошти залучать від Міжнародного банку реконструкції та розвитку і Міжнародної асоціації розвитку
*
Український стартап для гейміфікованого навчання та терапії дітей MaPanda залучив $1,3 млн інвестицій
Кошти дозволили розробити MVP та протестувати
*
Міністерство освіти України заявило, що Литва продовжуватиме підтримку українських студентів та учнів, які здобувають освіту в країні
*
Служба безпеки України затримала російського інформатора, який наводив керовані авіабомби на бойові позиції Сил оборони у Донецькій області
*
ISW - Кремль і роспропаганда готують громадськість у Росії до довготривалої війни в Україні ще на 10 років
*
В Азовському морі чергують чотири ворожі кораблі без ракетоносіїв, у Чорному морі кораблі РФ відсутні

*******
Всі, всі, всі на корабель
*
Головний російський виробник вантажівок - КамАЗ зіткнувся з обвальним падінням прибутку на тлі приходу на російський ринок конкурентів з Китаю
***
Арештовано майно на 1 млрд грн довіреної особи Януковича
В Україні арештували майно колишнього народного депутата, якого підозрюють у фінансуванні окупаційних угруповань РФ
***
Прямі платежі в юанях все частіше заморожуються або затримуються після того, як у червні США розширили критерії запровадження санкцій
***
Вранці у четвер у Німеччині сталася пожежа на території виведеної з експлуатації атомної електростанції у Баварії
***
Депутати від партії італійської прем’єрки Джорджії Мелоні "Брати Італії" голосували проти затвердження Урсули фон дер Ляєн на другий термін на посаді глави Єврокомісії
***
Данія не відправлятиме своїх міністрів на неформальні урядові зустрічі, пов'язані з головуванням Угорщини в ЄС, цього місяця на знак протесту проти неузгоджених переговорів прем'єр-міністра Віктора Орбана з лідерами Росії та Китаю
***
Вірменія та Азербайджан звинуватили одне одного у відмові від зустрічі на рівні лідерів у Лондоні, на полях саміту Європейської політичної спільноти
***
Президент Словаччини Петер Пеллегріні під час свого візиту до Угорщини у четвер, 18 липня, підтвердив, що його країна не бойкотуватиме угорське головування в Раді Європейського Союзу
***
Німецька поліція провела обшуки у трьох федеральних землях у зв’язку з розслідуванням дев’яти членів молодіжної організації невеликої правоекстремістської партії "Третій шлях"
***
В Росії не виключають розгортання ракет, зокрема в ядерному оснащенні, у відповідь на розміщення далекобійної зброї США у Німеччині
***
Розвідувальна спільнота Великої Британії присвятила свій огляд обмеженням на використання цифрових телекомунікацій в Росії, зокрема можливому блокуванню YouTube.
Огляд за 18 липня був оприлюднений в X (Twitter) британського Міністерства оборони.
Як зазначено, 12 липня депутат Держдуми Антон Нємкін заявив в інтерв'ю, що російська влада почала сповільнювати трафік у месенджері WhatsApp. Публічно це пояснюється тим, що додатком можуть користуватись екстремістські групи.
Це, ймовірно, також обмежить можливість російських опозиційних та антивоєнних активістів організовуватися і спілкуватися, додали в розвідці.
Окремо 12 липня російські незалежні ЗМІ повідомили, що перебої в роботі YouTube були спричинені навмисним уповільненням трафіку російською владою.
За повідомленнями, адміністрація президента, ймовірно, повністю заблокує YouTube у вересні 2024 року.
Розвідка Британії зазначила, що, як і нещодавнє припинення діяльності незалежних медіа-організацій та обмеження інших безпечних засобів комунікації, ці заходи є прискоренням довготривалої тенденції до посилення державного контролю над доступом до ЗМІ та інформації в Росії.
Обмеження доступу до соціальних мереж, ймовірно, спрямовані на те, щоб забезпечити доступ російського населення лише до тих ЗМІ, які поширюють проурядові наративи.
"Обмеження більш безпечних засобів приватної комунікації полегшить урядовий нагляд за потенційним інакомисленням і створить атмосферу страху і самоцензури серед тих, хто може бути критично налаштований до режиму", – йдеться в огляді.
***
Міністр внутрішніх справ Польщі Томаш Семоняк заявив про розслідування щодо польської компанії, яка продавала деталі для іранських дронів "Шахед", що їх у загарбницькій війні проти України використовує РФ
***
Одіозну ультраправу та антиукраїнську євродепутатку Діану Шошоаке з Румунії за скандальну поведінку вигнали з пленарного засідання Європарламенту під час дебатів щодо переобрання Урсули фон дер Ляєн на посаду президентки Єврокомісії
***
У сербському місті Лозниця на кордоні з Боснією і Герцеговиною сталась стрілянина, внаслідок якої загинув поліцейський із Сербії
***
Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, яка претендує на переобрання на цю посаду, розкритикувала візит угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана до Москви, назвавши його "місією умиротворення"
***
Литва закликає Європейський Союз швидше відмовитися від російського скрапленого природного газу після того, як у травні Європа вперше за останні два роки імпортувала більше блакитного палива з Росії, ніж зі США
***
У Фінляндії у депутата від партії "Справжніх фінів" Тімо Ворнанена, який раніше влаштував стрілянину біля бару в Гельсінкі, під час обшуки виявили незаконну зброю
***
Естонія слідом за Латвією та Литвою також заборонила в'їзд легковим автомобілям з виданими в Білорусі реєстраційними номерами
***
Фон дер Ляєн: Не забуду, як Путін шантажував ЄС, відрізаючи від російського пального
***
Північна Корея знову здійснила запуск повітряних куль, ймовірно, наповнених сміттям, у бік Південної Кореї
***
Китай розпочав перевірку імпорту свинини з ЄС, зосередивши увагу на найбільших постачальниках блоку
Пекін обрав данську Crown A/S, нідерландську Vion Boxtel BV та іспанську Litera Meat S.L.U. як об'єкти свого антидемпінгового розслідування
***
лавров заявив, що вітає позицію Джей Ді Венса, який виступає за припинення військової допомоги Україні
Він заявив, що “потрібно припинити накачувати Україну озброєнням і війна припиниться”
***
Французька Sodexo, офіційний партнер Олімпіади у Парижі, приховала свою участь у будівництві «Північного потоку 2»
«Це був найбільш вигідний і конфіденційний проект компанії» вартістю багато мільйонів євро, стверджує джерело
***
Величезні запаси радянської техніки, якою воює російська армія, закінчаться вже наступного року - The Economist
Російська армія втратила вже 16 906 одиниць техніки, включаючи 3235 танків — і це лише задокументовані дані, в реальності втрати значно вищі
***
Державний Россільгоспбанк, що входить до топ-10 найбільших кредитних організацій росії, заявив, що з 19 липня карти китайської платіжної системи UnionPay, які він до цього випустив, перестануть працювати за кордоном. Про це пише The Moscow Times.
«Якщо ви за межами росії, рекомендуємо до вказаної дати зняти готівку з карток», — повідомила кредитна організація, нагадавши, що добовий ліміт зняття готівки складає 500 тис. руб. чи еквівалент в іноземній валюті.
На території росії картки продовжують працювати без обмежень, додали у РСГБ. Причини відключення карток UnionPay за кордоном у кредитній організації не уточнили. Банк пообіцяв додатково інформувати клієнтів про всі зміни.
Після того як навесні 2022 року Visa і MasterCard призупинили підтримку випущених у росії карток, китайська UnionPay виявилася єдиною іноземною платіжною системою, яка давала можливість росіянам розплачуватись за кордоном з рахунків у російських банках.
Однак у 2023 році через санкції США та ЄС за кордоном перестали обслуговуватись картки UnionPay від МТС Банку, Т-Банку (колишній «Тінькофф»), банків «Санкт-Петербург», «Зеніт», «Солідарність», «Уралсиб», «Примор'я», «Російський стандарт», а також ВБРР, Пошта Банку та ін.
На цей момент картки UnionPay емітують у росії РСХБ, Газпромбанк, Азіатсько-Тихоокеанський банк, Кредит Урал банк і Прімсоцбанк.
Китайська платіжна система побоюється вторинних санкцій з боку ЄС та США, тому не виключено повного припинення співпраці з російськими банками, попереджав засновник Anderida Financial Group Олексій Тараповський.
За його словами, для проведення платежів за кордоном та в іноземних сервісах у росіян залишається можливість оформити картки Visa та MasterCard у країнах Євразійського економічного співтовариства. Найпростіше випустити «пластик» у Таджикистані, Казахстані, Киргизстані та Білорусі, казав комерційний директор «Імпаю Рус» Олексій Разумовський.
***
У Вірменії обдурили "Росію" з постачанням запчастин для літаків на мільйони рублів
***
Британія додала 11 кораблів РФ до списку санкцій
***
Україна американськими ракетами знищила ще один російський комплекс С-300
***
Росія втратила імпорт на 3 трильйони рублів через проблеми з платежами
***
Обвинувачений у хабарі на мільярд рублів колишній заступник Шойгу відмовився від угоди зі слідством
***
Чиновника, що відповідає за пропаганду, в мерії Воркути спіймали на вживанні мефедрона
***
Компартія Китаю обіцяє побудувати ринковий соціалізм до 2035 р. - комюніке пленуму ЦК
***
Росіян попередили про вичерпання ресурсів пляжів Чорного та Азовського морів та масові порушення гігієнічних норм
***
Чотирнадцятий російський регіон запровадив обмеження на роботу мігрантів
*
Тихої ночі та скорішої Перемоги нам всім