"ЧИ ДІЮТЬ САНКЦІЇ НА РОСІЮ?" - Олег Шарп

"ЧИ ДІЮТЬ САНКЦІЇ НА РОСІЮ?" - Олег Шарп

Гарне питання... Тим більше, що його все частіше ставлять мені в особистих повідомленнях. Спробую відповісти за допомогою російського фахівця, якого важко запідозрити у лояльності до Києва. Ось що він розповів:

У нас (на росії) що провладна, що антивладна публіка здебільшого погано розуміють наслідки санкцій. Одні чекають, що залишиться майже все як є, інші – що скоро все завалиться.

Коротко і метафорично я б описав суть санкцій проти Росії так: вирвати тигра ікла та пазурі, а потім відправити жити до зоопарку. Тигр у такому стані може жити довго. Навіть довше, ніж якби жив у природних умовах. Але небезпеки не становитиме.

Росія має основні базові компоненти – продовольство і енергію. Вже тільки вони не дадуть тут з'явитися голоду і замерзанню. Є метали, ліс, прісна вода та інша базова сировина. Є багато накопичених продуктивних компонентів – на зразок заводів та інтелектуального капіталу. Вони, звичайно, старітимуть, але умовні туалетний папір та аспірин – продукцію рівня середини ХХ століття випускати зможуть.

У Росії є ланцюжок країн для – нехай обмеженого і не найсучаснішого – але паралельного імпорту (і експорту до цих країн – на зразок Туреччини, Китаю, Індії).

Але санкції ставлять хрест на інтенсивному розвитку країни. Це ті самі вирвані ікла та пазурі у тигра. Під санкціями понад тридцять років живуть Куба, КНДР та Іран. Живуть у сенсі фізичного виживання. Там немає масового голоду та епідемій і за більш мізерних ресурсів, ніж у нас. Але ці країни живуть у Ретротопії, час у них у зворотному порядку. У когось наступний рік буде 2023, а у них – 1940 або навіть 1899.

Сенс нинішніх санкцій проти Росії – замкнути її у зоопарку Ретротопії. У нас є ядерна зброя, звісно. І тому Захід все ж таки не буде рубати всі троси, що утримують Росію на периферії їх цивілізації. Тим більше, що Захід із практики колишніх взаємодій з нами знає про те, що вище начальство Росії історично завжди було продажним. Просто чекатиме чергових февралістів-єльциністів. Це може бути і рік, і тридцять років, але час працює на них.

❗️Додам від себе. Розмовляв днями з американським економістом, який знається на тому, що діється на росії. Питання було одне: коли простий росіянин з умовної Сизрані на своїй шкірі відчує санкції? Відповідь: запас міцності у москви є ще приблизно на рік, після чого розпочнеться затяжна рецесія і падіння рівня життя всіх прошарків населення. Якщо ж війна буде закінчена ще цього року, росія може обмежитись довготривалою рецесією, але зростання вже не буде. Ні через рік, ні через десять. Україна ж, при умові закінчення гарячої фази війни у цьому році і допомоги Заходу, вийде на довоєний рівень за 3-6 років, а потім можливе зростання у 3-8% на рік та прискорена інтеграція у західну економіку.

Дарма путін вирішив "взяти Київ за три дні".