"Чиї інтереси захищає міністр юстиції: ОПЗЖ чи України?" - Влад Пономар

"Чиї інтереси захищає міністр юстиції: ОПЗЖ чи України?" - Влад Пономар

Порушуючи закон, Приватбанк почали штрафувати через неповернення депозиту Суркісам. Міністр юстиції не розглядає скарги Приватбанку.

Держвиконавець наклав два штрафи на державний "Приватбанк" за невиконання рішення про виплату офшорній компанії братів Суркісів понад $257 млн.
Про це повідомили в "Приватбанку".
Крім того, держвиконавець передав матеріали до Печерського райвідділу Нацполіціі для відкриття кримінального провадження.
У банку зазначають, що юридичні радники "Приватбанку" 4 рази звернулися до міністра юстиції Дениса Малюськи, а також неодноразово в суди, однак скарги не були розглянуті. Останнє звернення до міністра юстиції банк направив 3 червня.
У ньому вказується, що "порушуючи закон, держвиконавець повторно відкрив виконавчі провадження на підставі копій постанови і повторно привернув держбанк до відповідальності за невиконання постанови".
"Відсутність реакції міністра юстиції на законні звернення "Приватбанку" з проханням оцінити порушення, які надаються в них, викликає глибоку стурбованість, тоді як Міністерство юстиції дозволяє те, що ми вважаємо незаконним процесом примусового виконання постанови", - йдеться в листі.

Банк також повідомляє, що був змушений звернутися до органу досудового розслідування з заявою про скоєння держвиконавцем кримінального правопорушення, яке полягає "в службовому підробленні та зловживанні службовим становищем, наслідком якого було безпідставне і протиправне накладення штрафів на "Приватбанк".
Нагадую:
Відповідно до ухвали Печерського райсуду Києва, Приватбанк має примусово виплатити компаніям, пов'язаним із родиною Суркісів, більше $250 млн за депозитними договорами, що були припинені ще в грудні 2016р.
Зобов'язання за цими депозитними договорами були обміняні на акції додаткової емісії Приватбанку під час націоналізації (bail in).

✔️22 мільйона: Верховний суд визнав борг Приватбанку перед заводом Коломойського.

Верховний Суд за клопотанням Нікопольського заводу феросплавів Коломойського 2 червня закрив провадження за касаційною скаргою ПриватБанку про виплату заводу 22 млн грн.
Таким чином, державний ПриватБанк не зміг оскаржити у Верховному Суді рішення судів нижчих інстанцій, які постановили стягнути з банку 22 млн грн на користь заводу Коломойського. Ці кошти НЗФ заплатив Нацбанку в рамках часткового погашення заборгованості ПриватБанку по рефінансуванню.
Нагадаємо, що в березні цього року ПриватБанк програв апеляцію НЗФ в апеляційному господарському суді Києва. Банк намагався оскаржити рішення суду від 17 грудня 2019р, яка зобов'язувала держбанк виплатити 21,85 млн грн заводу Коломойського в рамках мирової угоди заводу з НБУ.

Влад Пономар