"Чи варто платити за енергію, спожиту українцями на окупованих територіях?.." - Олег Ельцов

"Чи варто платити за енергію, спожиту українцями на окупованих територіях?.." - Олег Ельцов

Неминуче звільнення міністра Галущенка, смерть підслідчої Енергоатому після унікальної операції, «буди» Наєма за півмільярда баксів кожна, реабілітація Шурми й ганьба Бігуса. Чи варто платити за енергію, спожиту українцями на окупованих територіях?..

Про все це – протягом години в ефірі на каналі Юрія Романенка! Як на мене – надто багато всього. Й це лише дещиця найцікавішої інформації.

Ефір з активістом й спецом енергоринку Віктором Куртєвим слухав наче захоплюючий детектив. Цікаво було не тому, що я дипломований енергетик: просто це має бути страшенно цікаво кожному. Адже всіх цікавить як на рівному місці розкрадаються десятки мільярдів доларів (!) під орудою знаного активіста, політика, журналіста, чиновника й просто гарного хлопця Мустафи Наєма. Або я к з «Енергоатому» нарешті взялися вичищати деркачівські «корінці».

Вся країна обговорювала скандал, який грунтувався на «розслідуванні» Бігуса щодо видного представника ОП Шурми. Мовляв: за його вказівкою перераховувалися грубі гроші брату, який має на окупованій території якийсь енергооб’єкт. Віктор Куртєв на пальцях пояснив: гроші перераховували не лише компанії родича Шурми, а й ще 84 подібним компаніям енергосектору. Й провина тут не у зловживаннях старшого брата. Система не працює! Щоправда отут ведучі-гуманітарії Фєльдман з Романенком дали маху, не докопавшись до суті проблеми, хоча гість їх до цього підводив. А проблема не у Шурмі, а у небажанні влади обговорювати й визначатися: чи повинна Україна забезпечувати електроенергією українців на окупованих територіях, коли компанія-постачальник також знаходиться під окупантами й включена в енергосистему росіян? Як ми сприймаємо тих, хто залишився на захопленій території: зрадниками чи жертвами, чи визнає держава відповідальність за них? Проблема не лише економічна, а й моральна. Це приблизно те саме, як питання сплачувати чи ні пенсії українцям в ЛНР\ДНР. Тим більше про це не замислювався Бігус, спродукувавши «розслідування», яке могло призвести до відставки Шурми. Куртєв прямо каже: всі 85 енергокомпаній на окупованих територіях отримували гроші цілком законно. Зараз ці виплати припинили, однак компанії мають 100% шансів отримати їх через суд. Бо такий закон. Й держава протягом року нічого не зробила аби навести лад в галузі. Може Шурма не ангел, але людину слід знімати за діло, а не на підставі фальшивого розслідування, автори якого, сподіваюся, просто не розібралися у проблемі.

В інтерв’ю з Куртєвим ще багато захоплюючої інформації, зокрема, фахові прогнози щодо перспектив пережити цю зиму без блекаутів (спойер від Куртєва: має бути легше, ніж минулоріч).

Коротше: раджу.