"ЧОГО ЧЕКАТИ ВІД ВАЛЮТНОГО КУРСУ?" - Александр Гончаров

"ЧОГО ЧЕКАТИ ВІД ВАЛЮТНОГО КУРСУ?" - Александр Гончаров

Відразу зауважу, що справедливий курс валют — це співвідношення інфляції у гривнях до інфляції в іноземній валюті. Історично гривнева інфляція випереджає інфляцію у доларі США. Тому гривня помалу послаблює. Плюс до цього потрібно робити розумне виправлення на об'єктивні обставини в умовах війни.

Однак, зазвичай, це відбувається не так швидко, як змінюється валютний курс, який ми бачимо на табличках у обмінниках. Тому якщо гривня підніметься набагато вище за 40 грн за дол США, можна вважати, що гривню перепродано, а долара перекуплено. І такий курс є несправедливим, тобто різке ослаблення української валюти буде спекулятивним.

     І чи не тому керівництвом НБУ вже ухвалено рішення про повернення до вільного курсу? Так, вже через два місяці Національний банк має завершити розробку стратегії пом’якшення валютних обмежень та переходу до більш гнучкого курсу. Таке зобов’язання НБУ взяв на себе в межах домовленостей, досягнутих з Міжнародним валютним фондом про нову кредитну програму на 15,6 млрд дол США.

     Що ж, зовсім скоро піде у вільне плавання гривня, а отже - купівельна спроможність нашої нацвалюти знижуватиметься через високі рівні інфляції в Україні.