Чому 2024 рік може стати «останніми справжніми національними виборами» в Америці - Економіст Пол Кругман

Чому 2024 рік може стати «останніми справжніми національними виборами» в Америці - Економіст Пол Кругман

Президентські вибори 2024 року стають не схожими на жодні інші в історії Сполучених Штатів.

Президент Джо Байден, який прагне переобрання, є традиційним демократом-центристом, який з політичної точки зору схожий на колишніх президентів Барака Обаму та Білла Клінтона. Але ймовірний кандидат від Республіканської партії на виборах 2024 року Дональд Трамп є першим колишнім президентом США, який очікує на вирок після того, як суд присяжних Мангеттена визнав його винним за 34 кримінальними пунктами, а також висунув йому кримінальні звинувачення у трьох окремих справах. А союзники Трампа в рамках «Проекту 2025» окреслили план реструктуризації федерального уряду США, який радикально відрізняється від усього, що пропонували консервативні президенти від Республіканської партії в минулому, такі як Джордж Буш-молодший, Джордж Буш-старший і Рональд Рейган.

Деякі американці, які протестують проти війни в Газі, ополчилися на президента Байдена. Вони стверджують, що уряд прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху вбиває величезну кількість цивільних осіб, що є правдою, і що Байден може це зупинити, що є більш сумнівним. Але як вони ставляться до того, що на другому терміні Дональд Трамп буде набагато більш прихильним до Нетаньяху і антипалестинським, ніж наш нинішній президент?

Відповідь, яку я чув, полягає в тому, що мета полягає в тому, щоб надіслати повідомлення: Якщо Газа коштуватиме Байдену перемоги на виборах, демократи зрозуміють, що на наступних виборах їм доведеться переосмислити свою, здавалося б, рефлекторну підтримку ізраїльського уряду і взяти на себе зобов'язання як партія захищати права палестинців.

Можна поставити багато запитань щодо цього аргументу, але з певної точки зору, найважливішим для американських виборців може бути таке: Які наступні вибори?

Існує цілком реальна можливість, що якщо Трамп переможе в листопаді, то це будуть останні справжні національні вибори, які Америка проводитиме протягом дуже довгого часу. І хоча тут є місце для розбіжностей, якщо ви вважаєте це твердження обурливою гіперболізацією, ви не були уважними.

Так, ми можемо і повинні вивчати політичні платформи кандидатів та їхні потенційні наслідки, так само, як якщо б це були звичайні президентські вибори. Але це не звичайні вибори; на голосування винесено саму демократію. І було б неймовірно нерозумно не брати це до уваги.

Почнімо з цього: Трамп відмовився визнати результати президентських виборів 2020 року, висуваючи бездоказові заяви про фальсифікації в спробі їх скасувати. За останні пару років різні опитування показали, що десь близько двох третин Республіканської партії підписалися під його запереченням результатів виборів. А кілька провідних членів партії відмовилися сказати, що вони визнають результати виборів цього року. Чому ми думаємо, що вони стануть більш шанобливо ставитися до майбутніх виборів?

У своїй колонці для New York Times від 30 травня ліберальний економіст Пол Кругман стверджує, що США можуть перестати бути справжньою демократією, якщо Трамп переможе Байдена.

«Існує цілком реальна можливість того, що якщо Трамп переможе в листопаді, - попереджає Кругман, - це будуть останні справжні національні вибори, які Америка проводитиме протягом дуже довгого часу. І хоча тут є місце для розбіжностей, якщо ви вважаєте це твердження обурливою гіперболізацією, ви не були уважними.... Почніть звідси: Трамп відмовився визнати результати президентських виборів 2020 року, висуваючи бездоказові заяви про фальсифікації в спробі їх скасувати».

Оглядач The Times додає: «За останні пару років різні опитування показали, що десь близько двох третин Республіканської партії підписалися під його запереченням результатів виборів. І кілька провідних членів партії відмовилися сказати, що вони визнають результати виборів цього року. Чому можна уявити, що вони ставитимуться з більшою повагою до майбутніх виборів?».

Кругман стверджує, що «перемога Трампа» над Байденом у листопаді «цілком може опустити завісу над політикою, якою ми її знаємо».

«(Трамп) вже висунув ідею третього терміну, що, звичайно, заборонено 22-ю поправкою, - зазначає Кругман. «Але в будь-якому випадку, принаймні, серед своїх прихильників він поширив ідею про те, що будь-які президентські вибори, виграні демократами, є нелегітимними.... Радники Трампа говорять про радикальну політику, включаючи масові депортації та позбавлення незалежності Федеральної резервної системи, яка була б дуже руйнівною навіть у суто економічному плані».

Кругман критикує як «лівих», які погрожують голосувати проти Байдена через його політику щодо Ізраїлю та Гази, так і консерваторів, які мають сумніви щодо Трампа, але все одно підтримують його. І ті, і інші, стверджує Кругман, не до кінця розуміють, що стоїть на кону на цих виборах.

«Щоб внести ясність, - пише економіст і колумніст Times, - я не кажу, що люди повинні заткнути собі рота і утриматися від критики Байдена по суті; він дорослий і може впоратися з цим. Це частина його роботи як демократично обраного лідера. Але ігнорувати можливість того, що це можуть бути наші останні справжні вибори на деякий час, недалекоглядно і поблажливо до себе».