Чому 5600 - це катастрофа?

Чому 5600 - це катастрофа?

Сьогодні у Верховній раді зареєструвала проєкт постанови з вимогою СКАСУВАТИ рішення про прийняття вбивчого для економіки ЗП 5600!

▪️Ідея

Законопроєкт початково був анонсований як антиолігархічний і ресурсний. Зеленський на пресконференції в травні цього року заявив, що держава не дозволить олігархам заробляти на своїх надрах по 200-300% прибутку.

Але що сталось насправді? А насправді #5600 став зашморгом для мікро, малого і середнього бізнесу, збираючи з громадян понаднормові податки і збільшуючи повноваження податкової служби.

Водночас акцентів не змінили!

▪️Сільське господарство.

1️⃣ У 7,5 разів збільшується податкове зобов'язання для власників і користувачів с/г земель.

Навіть мікровласник, який має ділянку за межами населеного пункту через запровадження мінімального податково зобов'язання буде платити 1500 грн. з гектара (до цього було 200 грн., а пенсіонери звільнені)

2️⃣Оподаткування городини.

18% ПДФО для господарств, які ведуть діяльність на ділянці менше 2 га і мають дохід вище 72 тис.грн.

Це призведе до подорожчання усіх продуктів харчування.

▪️Вода та дрова.

У зв'язку з індексацією ставок на ренту води та лісу, дрова та вода подорожчають на 14,5%.

▪️Житло

Починаючи з третього продажу нерухомості за рік податок зростає до 18%. У зв'язку з цим підпищаться ціни на нове житло.

▪️Зростання цін на мобільний зв'язок

Збільшили плату за використання радіочастотами на 5%, що призведе до подорожчання мобільного зв’язку.

▪️ Розширення прав податкової, яка повертається у концепцію "азірівщини"

‼️Податкові борги будуть списуватися з рахунків без рішення суду на 91 день заборгованості.

‼️Податкова отримує право надсилати запити не за фактом порушення, а за підозрою у несплаті податків. Запити податківців перетворяться на інструмент тиску на бізнес з метою отримання хабарів.

‼️Вводиться заборона на виїзд за кордон директора підприємства, що має заборгованості із сплати податків (інструмент тиску)

‼️стягнення податку на прибуток наперед, шляхом заборони включати 50% збитків минулого року, що мали б зменшити базу оподаткування.

▪️Порушення податкового законодавства

Ухвалення законопроєкту №5600 наприкінці листопада грубо порушує норми Податкового кодексу України.

Відповідно до ст.4 ПК "зміни до будь-яких елементів податків та зборів не можуть вноситися пізніш як за шість місяців до початку нового бюджетного періоду, в якому будуть діяти нові правила та ставки".

А зараз до нового бюджетного року залишився лише 1 місяць, тому прийняття #5600 порушило принцип стабільності податкового законодавства.

▪️Руда

На фоні попередньо описаних утисків, позитивом виглядає обмеження прибутків Ріната Ахметова.

Але питання, яке не вкладається в голові: чи справді усі вищенаведені репресивні нововведення необхідно запроваджувати для того, щоб підвищити ренту на видобуток залізної руди для Ахметова?!

Чи справді у пакеті з Ахметовим слід знищувати малий і середній бізнес, сільськогосподарських виробників? Чому не запропонувати окремий закон про підвищення ренти на видобуток залізної руди?!

З іншого боку, і самЕ підвищення ренти на руду запізнилося, адже пік цін на руду був рік тому і власники ГЗКів вже зняли "вершки". Натомість зараз ціни на руду стали нижчими і тільки тепер підвищили ренту на її видобуток в Україні...

▪️Процедурні питання: проходження і голосування законопроєкту

1️⃣Законопроєкт на самому початку не обговорювався публічно і був недоступний профільним фахівцям; не було розрахунків, ЯК прийняття позначиться на фінансовому стані суб'єктів домогосподарств;

2️⃣ Дотиснули під час першого читання, пообіцявши врахувати усі необхідні поправки;

3️⃣ Під час другого читання був грубо порушений порядок розгляду поправок, передбачений статтею 45 Регламенту Верховної Ради України.

Слуги добивають економічний добробут громадян, чомусь забуваючи, що коли прийде осінь 23-го - вони повернуться у своє звичне неполітичне життя і стикнуться з реальністю, яку вони наголосували.

София Федина