Чому COVID-19 убиває одних, але непомітний для інших хворих

Чому COVID-19 убиває одних, але непомітний для інших хворих

Британські науковці досліджують гени людей заражених новим коронавірусом, намагаючись з’ясувати, чому для деяких пацієнтів COVID-19 є тяжкою і деколи смертельною загрозою, а в інших інфекція минає непомітно.

Дослідники сподіваються виявити конкретні гени, які можуть відповідати за схильність до хвороби.

Шанси померти від інфекції дуже залежать від генів, і ця залежність набагато більша, ніж у випадках серцевих захворювань чи раку.
Для цього проаналізують гени приблизно 20 тисяч заражених коронавірусом, яким була потрібна інтенсивна терапія і близько 15 тисяч, у яких симптоми були м’які, або взагалі відсутні.

Науковці наголошують, що зараз ще мало відомо про новий коронавірус і не зрозуміло, чому він по різному вражає різні категорії людей.

“Ми сподіваємося, що пояснення будуть у генах… Я готовий закласти свій дім, щоб побитися у заклад на те, що ризик окремих людей залежить від генів”, - сказав агентству Reuters фахівець з інтенсивної терапії Кенет Бейлі, який очолює дослідження в Единбурзькому університеті.

Кенед Бейлі стверджує, що “шанси померти від інфекції дуже залежать від генів і ця залежність набагато більша, ніж у випадках серцевих захворювань чи раку”.

Фахівці вказують на важку роботу попереду, бо людина має близько 3 мільярдів пар генів, а варіантів розбіжностей між двома особами може буде від 4 до 5 мільйонів.

“Вивчивши повні набори генів ми можливо виявимо варіанти, від яких залежить реакція на COVID-19 і зможемо запропонувати нові способи лікування, щоб зменшити шкоду від захворювання, врятувати життя і запобігти майбутнім епідеміям”, - сказав інший учасник дослідження Марк Ґолфілд, старший науковець компанії Genomics England.

Британські фахівці кажуть, що поділяться результатами свого дослідження з колегами в усьому світі.