"Чому КО гнобить ЗЕ?" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"Чому КО гнобить ЗЕ?" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

До інтерв’ю олігарха Ігоря Коломойського тижневику «Новоє время» виникає чимало питань. По-перше, Коломойський дав інтерв’ю виданню, яке сам же звинувачує в підтримці Порошенка на виборах. Переконаний, «Українська правда» або «Дзеркало тижня» інтерв’ю з олігархом опублікували б з радістю, але… Інтерв’ю побачила цілковито певна аудиторія – та що коливається з вибором, або підтримує партію «ЄС». По-друге, треба звернути увагу на період в який вийшло інтерв’ю – у партії «Слуга народу» падає рейтинг. Можна скільки завгодно розповідати про те, що Коломойський і «Слуга народу» одне з одним не пов’язані, але факти говорять дещо про протилежне. І позиція Коломойського в таких умовах, це не просто висловлювання «певного багатія» (як стверджує сам Ігор Валерійович») це ще й слова людини, яка явно має на діючого голови держави чималий вплив.

Що ж сталося на владному олімпі? На мою думку, Коломойський цілком свідомо працює на зменшення рейтингів «Слуги народу», у першу чергу серед патріотично налаштованих прибічників СН. Чому? Тому що себе Коломойський відчуває обдуреним інвестором.

Що говорить Коломойський? Що Донбас – поле зіткнення інтересів Росії і США. Що участь Росії на боці терористів ДиРи дорівнює допомозі США Україні. Що США вигідно аби на Донбасі тривав конфлікт, бо Штатам вигідно тримати санкції проти Росії. Що війна на Донбасі – конфлікт внутрішньо-громадянський, а росіяни на Донбасі – «інтернаціоналісти», і це «нормально». Від таких заяв у багатьох ветеранів АТО і особливо – бійців полку «Дніпро-1» голова обертом піти мусить – по факту олігарх назвав всіх їх не захисниками Батьківщини, а учасниками внутрішньо українського конфлікту, де вони не захищали країну від іноземних загарбників, а убивали людей з іншими переконаннями і інтернаціоналістів. Сильно?

Коломойський відверто бреше. Він заявляє, що то Україна не виконує Мінських домовленостей. Він з легкістю забув, що Україна прийняла закон про особливості самоврядування в ОРДЛО, що Україна виступає з ініціативою введення миротворчої місії яка б стала гарантом місцевих виборів в ОРДЛО, і що всі ініціативи України розбиваються об один кричущий факт – терористи ДиРи категорично не припиняють вогонь. Враховуючи те, що ядро «корпусів Новоросії» складають російські військові (це знає кожен фронтовик та волонтер) можна говорити що припиняти стрільбу не бажає Москва. І як раз на користь Москви звучать заяви Коломойского. Бо якщо те, що відбувається на Донбасі не збройна агресія Москви, а внутрішньо-український конфлікт, виходить що і провину за збиття малайзійського Боїнгу несе Україна. Це удар під дих політсилі президента Зеленського.

Що ж сталося? Звідки такі кричуща заяви? На мою думку, головна причина в тому, що Коломойский себе вважає скривдженим. Він – інвестор який добряче вклався в певний проект і тепер не отримує від нього обіцяних комісійних. Голова АП-ОПУ Андрій Богдан в інтерв’ю сказав що Коломойський дії команди Зеленського переважно критикує – йому не подобається те, що робить командаЗЕ. Про те саме давно циркулюють чутки серед політтехнологів – і періодично прориваються у ЗМІ – Коломойський сильно незадоволений діями АП-ОПУ. Чому? Тому що Коломойський і не приховує своєї головної мети – отримати назад банк «Приват» або компенсацію за банк, яку вважає «справедливою» особисто Коломойский. Це як мінімум. Максимум – це дефолт країни, про який він розповів в інтерв’ю, таке становище особисто для Коломойського перетворюється на Клондайк і Ельдорадо. Найбільший міф про Коломойського – ніби в 14-му він захищав Україну. Реальність де така, що саме влітку 14-го з банку «Приват» була виведена крупна сума коштів, а у фонд оборони в Дніпрі примусили скидатися тамтешній бізнес.

КомандаЗЕ багатьох речей просто фізично не може виконати. КомандаЗЕ панічно боїться тиску вулиці – наразі вони не зібрали жодного численного мітингу, натомість прибічники Зеленського влаштовують на соцмережах істерики після кожної акції протесту проти Зеленського. Зеленський відверто боїться розривати стосунки з МВФ – і навіть пішов на відмову від передвиборчих обіцянок (податок на виведений капітал). Правий Віталій Портников, Зеленський нічого не може зробити без дозволу європейських донорів бо інших ресурсів він просто не має. Нарешті, Богдан має розкішні зв’язки серед суддівського корпусу, але й він домовитися може далеко не про все. Щойно Верховний суд ухвалив два рішення на користь державного банку «Приват».

Коломойський розуміє, що часу у командиЗЕ дуже мало. Любов мас – річ нестабільна і зникає вона уже зараз. Часу на прийняття рішень потрібних йому стає все менше. Відтак – його мета очевидна. Покарати Зеленскього, що не виправдав його надій. Поставити Зеленського в умови, коли йому доведеться домовлятися з іншими політсилами - і стати від них залежним. Й нарешті – обрати інший проект який обслуговуватиме інтереси олігарха. «Опозиційний блок» Коломойський вже назвав «здоровомислячими національно-орієнтованими опозиційними силами».

Дмитро "Калинчук" Вовнянко