Чому корисно читати перед сном

Чому корисно читати перед сном

Всі ми боїмось обов’язків. Ми скануємо, перегортаємо, переглядаємо, але рідко читаємо. Ми швидко пробігаємо очима дописи в Фейсбуці, перевіряємо пошту і дивимось ролики з танцюючими котами, але не запам’ятовуємо того, що бачимо. В середньому кожен з нас витрачає 15 секунд на прочитання онлайн-статті.

В 2014 році дослідники з Pew Research Center встановили, що кожен четвертий дорослий американець в попередньому році не прочитав жодної книги.

Що стосується українців, то за останні роки (з 2010 по 2014 рр.) кількість любителів почитати зменшилась: у віковій категорії 45-65 років на 7,4%, а серед молоді — на 6,8%. Про це свідчать результати дослідження маркетингової компанії “TNS”, яка опитала більше 50 тисяч людей віком від 12 до 65 років.

Згідно із їхнім дослідженням, в 2014 році кількість людей, які взагалі не читають, становила 42%.

Однак ті, хто читає книги, можуть похвастатись кращою пам’яттю і високими розумовими здібностями на всіх етапах життя. Окрім цього, вони краще виступають на публіці, продуктивніше мислять і, відповідно до деяких досліджень, в цілому кращі за інших.

Стосовно звички читати перед сном, варто зазначити, що вона допомагає боротись із безсонням: дослідження, проведене в 2009 році в Університеті Сассекса, показало, що 6 хвилин читання знижують відчуття стресу на 68% (тобто, така звичка розслабляє краще, аніж музика чи горнятко чаю). Читання допомагає очистити свідомість і підготувати тіло до сну.

За словами психолога та автора дослідження доктора Девіда Льюіса, книга — це щось “більше, аніж просто відволікання, вона допомагає активно залучати уяву”, а це, в свою чергу, “змушує нас змінити стан свідомості”.

І неважливо, яку книгу ви оберете, художню літературу чи наукову, головне, щоб сам процес читання вас захопив.

Тому що, якщо свідомість залучена в світ, побудований зі слів, напруга випаровується і тіло розслабляється, прокладаючи шлях до сну.