Чому слово «Корупція» треба забути років так на 50

Чому слово «Корупція» треба забути років так на 50

Справи проти ексголови «Нафтогазу» Андрія Коболєва й ексміністра інфраструктури Андрія Пивоварського викликали обурення і розпач значної частини суспільства. Мовляв, не для того будувалася нова антикорупційна інфраструктура, щоб переслідувати реформаторів. Що робити?

Чому НАБУ, САП, ДБР і новий суд не ловлять тих, хто вкрав у держави з метою власного збагачення, а карає за бюрократичну необережність тих, хто прийшов працювати на державу і заробив для неї мільйони-мільярди? На мою думку, там багатошаровий пласт проблем – від законодавчого поля, замінованого краще, ніж підступи до Вугледара, і неадекватно суспільного тиску «де посадки?!» до системного дефекту в освіті української юстиції (не Гарвард же закінчили всі набушники і нові судді).

Але я не юрист, я не розумію тонкощі дизайну антикорсистеми, щоб розповідати як треба. Я журналіст, мій інструмент – слово. І з цим в українських антикорупціонерів велика проблема. Їхній ворог – корупція – втратив, як слово, будь-який сенс. Точніше, це слово так розповзлося і їм називають так багато всього, що воно беззмістовне. Це штамп, тавро, бірка, лайка, плювок у спину випадковому чиновнику.  

Вчителя, який дорожче ринку надає додаткові уроки своїм же учням, у батьківських чатах затаврують корупціонером.

Лікар, який приймає «подяку» від пацієнта, – корупціонер

Чиновник, який за великі гроші консультує бізнес за своїм напрямом, – корупціонер; і його колега, який в лоб за рішення бере хабарі, теж корупціонер.

Корупція, коли за відкат держкомпанія купила паливо, і корупція, коли державний орган намагався щось зробити швидко і заплатив дорожче.

Корупціонери – судді, які за гроші ухвалюють рішення, і суді, які «продають» лояльність, за якісь взаємні послуги чи просто за вказівкою зверху/збоку.

Корупціонер – голова ОДА, що за гроші ухвалив контракт, вигідний бізнесу, і той, чий син-сват-брат побудував вдалий бізнес у його регіоні.

Корупціонер – податківець, у якого в сейфі мільйон кешем, і митник, який склав приятелю-бізнесмену пʼятикрокову схему заниження митної вартості, і навіть їхній колега, який пішов після роботи на держслужбі, став віцепрезидентом у знайомій комерційній структурі.

Корупція – це діяльність, що призвела до збитків держави, і бездіяльність, що призвела до збитків держави.

Корупціонер – Янукович, за те, що захопив державу, а може, за те, що побудував «Межигірʼя». А Гео Лерос певен, що Єрмак корупціонер, бо всюди його лояльні виконавці.

Можна продовжувати до нескінченності. Але є очевидна проблема: коли у тебе одне слово для сотень різних по суті діянь, то в тебе корупціонерами стає майже вся країна. Той, хто корумпує, він же теж корупціонер, принаймні понятійно.

І навіть якщо звузити фокус НАБУ до боротьби з корупцією у високих ешелонах влади, то все одно в площині сенсів воно має боротися з усім і кожним.

Найближчими днями ви прочитаєте десятки статей, як і що виправити в цій системі.

Я б починав зі слів. Заборонив би слово «корупція». Є слова «вимагання», «хабарництво», «зловживання владою», «неправомірна вигода», «захоплення влади в держінституціях» – це все про корупцію, але, погодьтеся, різні речі.

-Штучний інтелект у допомогу. Нижче перелік типів корупції й синонімів, які підібрав ChatGPT. Обирайте на свій смак.

-Політична корупція: зловживання владою, хабарництво, лобіювання, неправомірний вплив на політичні рішення.

-Корпоративна корупція: фінансове шахрайство, надмірна вартість товарів та послуг, неправомірний вплив на бізнес-рішення, відмивання грошей.

-Судова корупція: отримання хабарів у вигляді грошей або послуг для впливу на судові рішення, упередженість у судових рішеннях, підкуп суддів.

-Поліцейська корупція: хабарництво, підкуп, зловживання владою, неправомірний вплив на розслідування кримінальних справ.

-Інституційна корупція: зловживання владою, надмірна бюрократія, неправомірний вплив на управління та фінанси організацій.

- Фінансова корупція: відмивання грошей, ухилення від податків, банківські шахрайства, недекларування доходів.

Медична корупція: підкуп медичних працівників, неправомірний вплив на призначення лікування, відмова у наданні медичної допомоги без хабарів.

- Журналістська корупція: хабарництво, створення фейкових новин для отримання вигоди, неправомірний вплив на масову свідомість.

- Спортивна корупція: підкуп спортсменів, неправомірний вплив на результати спортивних змагань, використання заборонених речовин.

- Освітня корупція: хабарництво в університетах та школах, неправомірний вплив на навчальний процес.

Boris Davidenko