Чому США дозволили бити своєю зброєю по Росії

Чому США дозволили бити своєю зброєю по Росії

Президент США Джо Байден дозволив Україні використовувати американську зброю для ударів по деяких цілях у Росії, але лише в районі Харківської області.

Йдеться, зокрема, про те, що ЗСУ можуть вражати російські військові цілі у Бєлгородській області, звідки армія РФ почала нове вторгнення на Харківському напрямку.

Раніше західні союзники України відмовлялися дати "зелене світло" на удари своєю зброєю по території Росії, побоюючись, що це може втягнути їх у прямий конфлікт з Москвою.

Чому ж США змінили свою думку?

Аналіз воєнного оглядача ВВС Павла Аксьонова

Дозвіл на застосування американської зброї на російській території — безумовно, результат російського наступу на Харків.

Цього не приховують й анонімні коментатори в американській адміністрації, які розповіли ВВС, що дозвіл стосується лише російської території, що межує з Україною в районі Харкова.

Вашингтон, постачаючи Україні озброєння, очевидно намагається не лише підвищити обороноздатність української армії, а й створити своєрідну систему стримування конфлікту від ескалації.

Для цього США мають значно більше інструментів, ніж Росія.

Американська військова допомога, хоч і критично важлива для України, але дуже обмежена.

Вашингтон передав Києву лише три десятки танків, маючи найбільший запас серед усіх країн НАТО.

Американці схвалили надання українцям винищувачів F-16, але не нових, а застарілих, хоч і модернізованих.

Запит на ракети ATACMS дальністю 300 кілометрів задовольнили тільки через багато місяців, і ці ракети ЗСУ досі не можуть застосовувати проти цілей на території Росії.

Американська газета Wall Street Journal писала з посиланням на неназваних американських чиновників, що США дозволили Україні вражати цілі в Росії за допомогою артилерії та реактивних систем залпового вогню, як-от GMLRS (дальністю близько 70 км).

Однак ЗСУ, як і раніше, не зможуть застосовувати для таких ударів балістичні ракети ATACMS, які запускаються з установок HIMARS та мають дальність до 300 км.

Однак США у цій політиці не самотні — дозвіл на застосування своєї зброї проти цілей на території Росії днями дали й інші країни, наприклад Німеччина.

Цього місяця міністр закордонних справ Британії заявив, що Україна має право сама вирішувати, як використовувати британську зброю, а заступник міністра оборони Польщі цього тижня заявив, що українці можуть використовувати польську зброю "на власний розсуд".

Причому європейські партнери України також мають невикористані можливості для ескалації, зокрема, німецькі ракети Taurus з дальністю до 500 км, які Берлін не постачає Києву.

Потенціал для посилення тиску на Україну в Росії менший. Російський оборонно-промисловий комплекс і так працює на повну потужність, а помітних обмежень на застосування конвенційної зброї Росія не має.

Серед невикористаних козирів лишились мобілізація й застосування тактичної ядерної зброї (про стратегічну мова не йде). Однак обидва кроки можуть призвести до наслідків: у першому випадку до соціальної напруги, у другому — до негативної міжнародної реакції.

Тактичну ядерну зброю, якої побоюються на Заході, очевидно, не можуть застосувати у відповідь на невеликі зміни в західній політиці щодо Росії — щоразу, коли оголошують про передачу нової зброї та дозвіл її використання, це не виглядає як привід для ядерної ескалації.

Російська армія веде наступ у бік Харкова з території своєї країни, і до останнього часу вона мала імунітет від ударів американською зброєю з боку ЗСУ. Тому росіяни могли облаштовувати склади, штаби та інші воєнні об'єкти у відносній близькості до фронту.

Тепер, якщо Україна почне їх обстрілювати, російській армії, ймовірно, доведеться міняти тилову систему постачання, ускладнюючи й перевантажуючи логістику.

Заборона на застосування на російській території ракет ATACMS, яку, судячи з коментарів чиновників, американці залишили в силі, не стосується GMLRS. Однак їхньої дальності в 70 км вистачить на те, щоб вражати цілі на території Росії.

Друга проблема України — дії російської авіації, яка може запускати керовані бомби у повітряному просторі Росії, не побоюючись того, що літак можуть збити зенітною ракетою.

Поки що такі можливості в Україні має лише ЗРК Patriot американського виробництва. І ймовірно, американський дозвіл стосується саме таких систем.