Чому українцям не варто перейматись через розмову Байдена з Путіним

Чому українцям не варто перейматись через розмову Байдена з Путіним

Українцям не треба вбачати негативних сигналів у тому, що президент США Джо Байден поспілкувався телефоном із президентом Росії Володимиром Путіним раніше ніж з президентом України Володимиром Зеленським. Про це у четвер у ході віртуального заходу Центру відкритого світового лідерства уряду США (Open World Leadership Center) темою якого стала реінтеграція ветеранів в Україні, заявив колишній США в Україні, експерт аналітичного центру "Атлантична Рада" Джон Гербст.

"В Україні спостерігається деяке занепокоєння щодо того, що Байден зателефонував Путіну перш ніж подзвонив Зеленському. В Україні спостерігається деяке занепокоєння щодо того, що відповідно до оприлюдненої інформації щодо змісту розмови між Байденом та Путіним, Байден згадав суверенітет України, а не її територальну цілісність. І люди намагаються розгледіти у цьому сигнал щодо намірів адміністрації. Ні. Розслабтеся. Це нормально, що Байден подзвонив Путіну, перш ніж подзвонив президенту України.

Критично важливо, що Байден спочатку подзвонив Столтенберґу (генсеку НАТО), поговорив із західноєвропейськими лідерами, поговорив із нашими союзниками перш ніж говорити із нашим конкурентом, чи навіть, якщо точніше, опонентом, яким, звісно, є Путін. Важливо, що Байден згадав Україну, сказавши: "Припиніть вашу агресію в Україні", - заявив Джон Гербст.

За словами Гербста, опублікована інформація щодо змісту розмови також може не згадувати усього її змісту. "Можливо він сказав про територіальну цілісність, - відзначив Гербст. - Але навіть якщо він цього не зробив, можете бути певні, він потужно виступає за територіальну цілісність України".

Гербст також нагадав, що адмінстрація Байдена ще не має повної команди із національноої безпеки.

Гербст назвав Байдена найкращим головнокомандувачем США за 12 років з питань протидії Росії та захису України. За словами Гербста, Байден розуміє суть процесів в Україні так як їх розуміють мало західних політиків.

Гербст висловив переконання, що у наступні тижні можна очікувати телефонної розмови між Байденом та президентом України Володимиром Зеленським.

Гербст вважає, що "усі застереження, усі сумніви зникнуть" у результаті розмови президентів. При цьому він наголосив, що Байден, на відміну від Трампа, буде наполягати на реформах в Україні.

"Він потужно протидіятиме агресії Кремля, він будет потужно виступати за підтримку України у війні, яку веде Москва, і він наполягатиме на реформах в Україні, щоб країна потурбувалась про внутрішні вразливості", - наголосив Гербст.

Раніше тимчасова повірена у справах США Крістіна Квін заявила, що зусилля уряду США спрямовані на підтримку українських ветеранів мають підтримку від обох провідних партій у США.