Чому варто переходити на українську? • Ukraїner

Чому варто переходити на українську? • Ukraїner

Захист р*сійськомовних українців – одна з найбільш абсурдних причин, якими РФ обґрунтувала свій напад. Мова для р*сіян стала одним із маркерів території: якщо тут говорять р*сійською, то вони буквально розцінюють ці землі як свою територію, а отже, на їхню думку, мають право вторгатися туди і встановлювати власні правила.

Про те, що р*сійська в Україні – це передусім колоніальний спадок, говорили ще у дев’яностих роках. Однак тоді такі тези здавалися суспільству надто радикальними. Зі здобуттям незалежності українці поступово позбуваються колоніальної травми. А після початку повномасштабного вторгнення бажання нарешті звільнитися від р*сійської мови як одного із символів агресії остаточно викристалізовується. Українська стає не тільки способом спілкування, а й елементом національної безпеки.

«Маскувальна сітка р*сійської зброї» — мультимедійний проєкт про важливість кенселінгу р*сійської культури в умовах повномасштабного вторгнення Р*сії в Україну. Разом із нашими партнерами — Львівським медіафорумом (LMF) і House of Europe розбираємося, як війні сприяє р*сійська культура і чому важливо її бойкотувати.