Чому все більше молодих британців залишаються без роботи?

Чому все більше молодих британців залишаються без роботи?

Великобританія бореться з тривожним зростанням бездіяльності серед молоді: кількість людей у віці від 16 до 24 років, які не навчаються, не працюють і не проходять стажування, зросла майже на чверть з 2022 року до більш ніж 870 000 осіб.

Сплеск безробіття частково спричинений постпандемічною кризою психічного здоров'я, яка вразила молодих людей у Великій Британії набагато більше, ніж їхніх ровесників в інших розвинених країнах.

Але зниження рівня захворюваності саме по собі не поверне британську молодь до роботи. Дані показують, що брак навичок та обмежений ринок праці також є нездоланними бар'єрами для багатьох молодих людей.

Рівень безробіття, що визначається як частка людей, які не можуть приступити до роботи найближчим часом або не шукають роботу активно, за останній рік зріс серед молоді швидше, ніж серед робочої сили Великобританії в цілому.

Тим часом, тенденції молодіжного безробіття - молодих людей, які не мають роботи, але активно її шукають - слідують за економікою в цілому.

Це не схоже на попередні періоди з низькою участю молоді на ринку праці, наприклад, після фінансової кризи 2008 року, коли різке збільшення кількості безробітних молодих людей було значною мірою зумовлене сплеском безробіття.

За три місяці, що закінчилися в лютому 2024 року, рівень бездіяльності серед людей у віці від 18 до 24 років перевищив 35%, що є найвищим показником з моменту початку спостережень у 1992 році.

Хоча студенти складають значну частку неактивної молоді, стрімке зростання бездіяльності відображає зростаючу поширеність довготривалих проблем зі здоров'ям.

Кількість людей у віці від 16 до 24 років, які неактивні через тривалу хворобу, досягла 240 700 у першому кварталі цього року, що на 28 відсотків більше порівняно з аналогічним періодом 2022 року.

Це частина ширшої тенденції, коли поганий стан здоров'я призводить до зростання рівня неактивності в усіх вікових групах. Але в той час як старші неактивні працівники частіше страждають від фізичних недуг, проблеми з психічним здоров'ям є головною проблемою здоров'я для молодого покоління.

Згідно з офіційними опитуваннями, кожен п'ятий з 16-24-річних, хто не навчався, не працював і не проходив професійну підготовку минулого року, мав психічний розлад. Ще 11% повідомили про труднощі з навчанням або аутизм.

Тенденція до зростання бездіяльності збіглася зі сплеском кількості молодих людей, які отримують допомогу по інвалідності, пов'язаній зі станом здоров'я. Кількість нових заявників у віці від 16 до 24 років зросла на 24% за рік, що минув до липня, в основному за рахунок звернень з приводу тривоги, депресії та аутизму.

Сем Рей-Чаудхурі, економіст-дослідник Інституту фіскальних досліджень, сказав, що незрозуміло, чи є «різке зростання» кількості молодих людей, які звертаються за допомогою, причиною або результатом зростання бездіяльності.

«Це тривожна тенденція з потенційним негативним впливом на економічні результати, який може тривати багато років», - додав він.

Найбільше ризикують зазнати цих згубних довгострокових наслідків особи, які не закінчили навчання, оскільки вони становлять переважну більшість неактивних молодих людей.

Дослідження аналітичних центрів Health Foundation та Resolution Foundation показало, що лише одна з п'яти осіб у віці від 18 до 24 років, які були неактивні через хворобу, має кваліфікацію вище GCSE, а одна з 25 - вище A-levels.

Крістофер Рокс, провідний економіст Фонду охорони здоров'я, каже, що зв'язок між низькою кваліфікацією та поганим здоров'ям очевидний.

«Ці молоді люди стикаються з ризиком довготривалих труднощів у пошуку та збереженні роботи», - сказав він. «Уряд і роботодавці повинні діяти на ранній стадії, щоб запобігти втраті робочих місць через стан здоров'я, підтримати здоров'я людей працездатного віку і, в кінцевому підсумку, забезпечити майбутнє робочої сили».

Заходи, які допоможуть досягти цього в короткостроковій перспективі, можуть включати покращення підтримки безробітних та реформування оплати лікарняних у майбутньому законопроекті про трудові права, «щоб підтримати поетапне повернення до роботи», припустив він.

Низькокваліфіковані працівники також найбільше постраждали від уповільнення темпів зростання ринку праці: кількість вакансій для випускників шкіл скоротилася на 39% за рік до вересня, порівняно з 27% для всіх вакансій початкового рівня.

Джеймс Нів, керівник відділу науки про дані на платформі пошуку роботи Adzuna, сказав, що конкурентний ринок праці та зростання вимог до навичок для роботи на початковому рівні сприяли високому рівню безробіття та бездіяльності.

«Підвищення мінімальних кваліфікаційних вимог призведе до витіснення все більшої частки шукачів роботи віком до 25 років», - додав він.

«Швидкі темпи технологічних інновацій зумовлюють потребу в працівниках з передовими навичками в таких сферах, як штучний інтелект, наука про дані, кібербезпека та цифровий маркетинг».

За даними Adzuna, в останні місяці з'явилося більше вакансій початкового рівня, що вимагають магістерського ступеня, ніж оголошень для випускників шкіл.

Зростаючий попит на кваліфікацію високого рівня, ймовірно, піде на користь молодим жінкам, які за останні місяці повернулися до постпандемічного максимуму за денною формою навчання.

Це збільшило розрив з їхніми однолітками-чоловіками, які, як і раніше, набагато рідше навчаються на денній формі навчання і майже вдвічі частіше залишаються безробітними.