"Чому я підтримую модель малого фермерства?" - Павло Вернівский

"Чому я підтримую модель малого фермерства?" - Павло Вернівский

В першу чергу, тому що як би це парадоксально не звучало, але в макроекономічному сенсі, малі фермери вигідніші для держави!

Так, вони не такі прибуткові, але вони генерують більше ВВП і більше валютної виручки, ніж великі агрохолдинги.

Поясню.

Існує дуже велика різниця у підходах до бізнесу коли у вас всього 1 гектар землі і коли 10 тис гектарів. Чому?

Коли малий фермер вирощує щось на землі, то в першу чергу він думає про максимізацію доходу! Наприклад, на 1 га землі можна зібрати урожай пшениці в 5 тонн. При вартості тонни пшениці в 7000 грн за тонну, виходить річний дохід в 35 тис грн. Доходу в рік. Однак, якщо замість пшениці на землі вирощувати помідори, то при урожайності в 30 тонн з гектара і при оптовій ціні навіть 30 грн/кг, виходить 900 тис грн доходу.

Чому ж тоді великі агрохолдинги не вирощують помідори замість пшениці? Тому що коли у вас дуже багато землі, то в першу чергу ви оцінюєте доходи, витрати, ризики, і можливі прибутки.

І обираючи між помідорами та пшеницею, великий землевласник розуміє наступне. Помідори дійсно дають більше доходу, але вони вибагливіші до вирощування, збирання, зберігання, транспортування і навіть продажів. І він розуміє, що з пшеницею у нього буде менше проблем. А дохід, який він отримає з цих 10 000 га, при урожайності 5 тон і ціні пшениці в 7000, це виходить дохід в 350 млн грн!

Саме тому, в Україні пшеницю засівається 4-5 млн гектарів землі, і ми отримуємо 3-4 млрд дол експорту.

А в Нідерланда невеликі ферми збирають урожай помідорів в 1 млн тонн з території площею 1,7 тис гектарів і заробляють на їх експорті 1,8 млрд дол!!!

Тому коли ви кажете про дотаційне неефективне мале господарство Європи та ефективне в Україні, то тільки тому що не знаєте всю картину.

Є на Одещині одне село - Утконосівка. Населення трохи більше 4 тис. осіб. Місцеві це село називають помідорною столицею. У середньому на рік воно збирає 10 тис. тонн овочів. На своїх невеликих ділянках 6-10 соток одна родина вирощує до 6-15 тонн помідорів та 10 тонн капусти.

А тепер трохи математики. У гектарі – 100 соток. Одна сотка дає приблизно 5-10 тис. грн доходу. Тобто з гектара можна мати 500 – 1000 тис грн на рік. Це 40-80 тис. на місяць на сім'ю. На що ці гроші витратить селяни? Вони поїдуть до міста. Купуватимуть одяг, їжу, техніку. Будуть купувати інші послуги.

Інший момент. На відміну від великого агрохолдингу, який би в цьому селі створив бив два-три десятки робочих місць, то зараз в цьому селі є сотні заможних сімей, які можуть давати роботу іншим жителям, а також через власні витрати генерувати доходи для інших категорій населення самого села чи міста.

Фактично навіть цей приклад показує, що завдяки малому фермерству в селі можна створити потужний середній клас, який в свою чергу будете створювати попит на товари повсякденного попиту в інших галузях на десятки млрд. дол.

Тільки щоб розуміти ці речі, то інколи треба дивитись трохи далі свого носу і свого карману.