"Чорна мітка кучерявій бабусі" - Олена Монова

"Чорна мітка кучерявій бабусі" - Олена Монова

Від сьогодні один кучерявий бабусь вже не зможе кофє пайті піть в США. І дружина його не зможе. І діти не зможуть. Бо саме сьогодні «Держсекретар Блінкен оголосив про внесення до санкційного списку Ігоря Коломойського та членів його найближчої родини через причетність до значних випадків корупції під час перебування на посаді голови Дніпропетровської ОДА з 2014 по 2015 рік». Це пряма цитата заяви, викладеної на сторінці Посольства США в Україні.
Як зазначають представники США, хоча ця міра стосується діянь під час перебування Коломойського на посаді, «нинішні безнастанні спроби Коломойського похитнути демократичні процеси та інститути України становлять серйозну загрозу її майбутньому», тому «застосування цієї міри підтверджує прагнення США підтримувати ключові для євроатлантичного шляху України реформи у політичній та економічній сферах, а також у галузі правосуддя. США продовжують підтримувати всіх українців, чия робота рухає реформи вперед».
Ну тобто, якщо перекласти з дипломатичного на загальнодоступний, Штати цікавить не тільки те, що Бєня накосорєзіл власне проти США і в їх правовому полі, а й те, що він крутить всередині України. Те, що діяльність Коломойського досліджується у США в рамках кримінального судочинства, вже давно не новина. Та юстиція Штатів поки що не розкриває усі деталі, що цікавлять її в діяльності українського олігарха, але безсумнівним є те, що в цьому списку точно є справа ПриватБанку.
Впродовж останнього часу ми могли спостерігати за процесами конфіскації власності Коломойського в Штатах, зокрема нерухомості. Самого Бєню і його партнерів звинувачують у відмиванні коштів через придбання активів у США.
Звісно, що баба Бєня мовчки не сидить, він разом з Боголюбовим подали судовий позов до США, бо вважають конфіскацію активів незаконною.
Ніхто не може знати, як далі все складеться, але наразі вже можна стверджувати, що Коломойський став персоною нон грата в Штатах, а відтак для нього закривається більшість дверей в цивілізованому світі. Принаймні, з парадного входу. Ну і всередині України сьогоднішня подія змінить дуже багато розкладів.
Буде цікаво.