Чорне море – не російське озеро: британські моряки передали Україні унікальну карту

Чорне море – не російське озеро: британські моряки передали Україні унікальну карту

Під час урочистого прийому з нагоди прибуття есмінця HMS Defender (D36) Королівського військово-морського флоту Великої Британії до порту Одеси, британські моряки передали Україні унікальний подарунок. Капітан HMS Defender Вінс Оуен вручив секретарю РНБО України Олексію Данілову історичний принт першої у світі британської карти Чорного моря. Про це Данілов написав у Facebook.

«Ця пам‘ятна річ ще раз нагадує нам про те, що Чорне море ніколи не було й не має бути «російським озером», як би цього не хотілося нашому сусідові-агресору», — зазначив секретар РНБО.

Данілов зустрівся з Першим Морським Лордом, Начальником військово-морського штабу Королівських ВМС Великобританії, Адміралом Сером Тоні Радакіном, першим заступником Міністра оборони Великобританії Джеремі Квіном та Надзвичайним і Повноважним Послом Великобританії в Україні Меліндою Сіммонс.

«Приємно згадати, що саме за прямої воєнно-політичної підтримки Великобританії Україна минулого року отримала статус партнера НАТО з розширеними можливостями. Великобританія є нашим добрим другом та партнером, незмінно підтримує наші євроатлантичні прагнення, територіальну цілісність та незалежність», — заявив він.


Данілов зазначив, що співробітництво між Україною і Британією  має розвиватися — перспективними є активізація діяльності Багатонаціональної тренувальної місії з розвитку спроможностей ВМС ЗС України під керівництвом Великої Британії та долучення до неї держав-партнерів, розширення участі британських представників у спільних навчаннях на території України, забезпечення військової присутності сил та засобів ЗС Великобританії в Чорноморському регіоні.

Під час заходу був підписаний Меморандум з імплементації між Міністерством оборони Великобританії, Міністерством оборони України та суднобудівним підприємством «Rosyth Royal Dockyard Limited» (Babcock Group) щодо розвитку спроможностей ВМС ЗСУ.