"Цирк в Раді" - Тарас Чорновіл

"Цирк в Раді" - Тарас Чорновіл

Під завісу в Раді проголосували два питання про припинення депутатських повноважень: Ольги Белькової з "Батьківщини" та Святослава Вакарчука з "Голосу".

Вакарчука не відпустили! Це вже справжній цирк, але не стільки від Ради, а таки від "Голосу". Бо не треба гратися в олігархічні інтрижки та безвідповідальні авантюри. Вакарчук вкинув заяву в Раду й сам не появився та не пояснив своїх мотивів. Я б і сам не проголосував за підтримку заяви з такою демонстративною неповагою до вищого представницького органу. Нехай тепер "Голос" сам впрошує Вакарчука ще раз написати заяву та переконує його прийти в Раду і хоч щось там сказати. Про інтриги навколо відставки Вакарчука я тут раніше написав більший текст. Там стирчать відверті олігархічні вуха й безпринципність усієї "маленької й гордої". Щоправда, з гордістю все добре лише на словах.

Щодо Белькової, то вона виступила, роздала купу компліментів парламенту загалом, своїй фракції та... слугам і їхній монобільшості. За Фрейдом проговорилася"...моя ФОРМАЛЬНО опозиційна фракція..." Її відставка мені дуже нагадує давніший прецедент із вигнанням з Ради восьмого скликання "за власним бажанням" іншого депутата "Батьківщини" Дмитра Шлемка. Це був політик без бізнесу, двічі нардеп. Поза Радою нічого не мав і нікуди йому було йти. Але заяву написав і повноваження слухняно склав. На його місце зайшов один бізнесмен, якого ще називали "кілером Троєщинського ринку", з дуже поганою славою, який потім засвітився в компанії з деким із зрадницьких персонажів. Шлемка змусили піти з парламенту лише на місяць-два швидше, ніж нині Белькову. Там ціла технологія відпрацьована?

Хто заходить? Доволі відомий екс-нардеп "Батьківщини" Сергій Євтушок. Він був доволі активним у парламентському й політичному житті, а також і в бізнесі. Чи заради нього самого проводили цю спецоперацію - не знаю. Жулі в фракції він би не зашкодив, на відміну від активної в законотворчості, але індиферентної в партійній діяльності Белькової. Але аж таку рокировку вибудовувати та відступне платити заради нього? Може буде ще кілька тих, хто скажуть, що "хочуть подивитися з-поза стін Ради, як діють на практиці ухвалені закони" (майже дослівна комічна відмазка Белькової). Бо далі в списку йдуть ще двоє бізнесменів, а третім - геть не байдужа Жулі персона Михайла Лівінського. Пліток не переповідаю, але оминути увагою те, що саме цей молодий хлопець супроводжував Жулю в усіх її (включно з приватними та відпочинковими) поїздках, не зможе ніхто. А для Жулі Володимирівни особисті мотиви мають значення...