CNN «Українські безпілотники зі штучним інтелектом намагаються підірвати енергетичну галузь Росії. Поки що виходить»

 CNN «Українські безпілотники зі штучним інтелектом намагаються підірвати енергетичну галузь Росії. Поки що виходить»

▪️В повітрі лунає гучне дзижчання. Шум нагадує удари російських безпілотників по Україні, але це відео було записано ближче до Москви, ніж до Києва. Через кілька секунд БПЛА пікірує і врізається в покриту трубами вишку на російському нафтопереробному заводі

▪️У CNN визначили геолокацію та підтвердили, що на відео знятий Рязанський нафтопереробний завод «Роснефти» — один з найбільших у Росії, який знаходиться за 500 км від України.

▪️«Точність в умовах перешкод забезпечується за рахунок використання штучного інтелекту. Кожен дрон оснащений термінальним комп'ютером із супутниковими даними та даними про місцевість… Польоти визначаються заздалегідь з нашими союзниками, і літаки слідують плану польоту, що дозволяє нам завдавати ударів по цілях із точністю до метра», — пояснило джерело CNN. Дрону не потрібно ніякого зв'язку (зі супутниками), він повністю автономний.

▪️Кілька експертів, з якими зв'язався телеканал CNN, заявили, що Україна завдає ударів не по сховищам палива, а по перегінних установках, де сира нафта переробляється та перетворюється на паливо чи інші похідні.

▪️Такий підхід дає Києву більше вигоди, завдаючи більших збитків, ніж просто випадкові удари по нафтопереробних заводах. І ринки це помічають. "Ми дійсно розглядаємо це як зміна української тактики у спробі послабити російську військову машину", - пояснила керуючий директор і голова глобального відділу товарної стратегії інвестиційного банку RBC Capital Markets Хеліма Крофт.

▪️ Експерти вважають, що ці атаки можуть вплинути на російську економіку, ніж нинішні санкції.

▪️Українські атаки на нафтопереробні заводи призвели до зростання світових цін на нафту, внаслідок чого нафта марки Brent подорожчала майже на 13% цього року, а політики у США стурбовані їхнім потенційним впливом на економіку на рік важливих виборів.

▪️За словами Хеліми Крофт, американські та міжнародні санкції, запроваджені з початку конфлікту, були спрямовані на те, щоб утримати російські енергоносії на ринках. «Така була угода з Україною — ми дамо вам гроші, ми дамо вам зброю, але тримайтеся подалі від експортних потужностей, тримайтеся подалі від російських енергоносіїв, тому що ми не хочемо масштабної енергетичної кризи», — пояснює Крофт.

▪️ Проте тупикова ситуація, в якій опинився Вашингтон у питанні фінансування України, та можливі зміни у Білому домі наступного року можуть дати Києву певну свободу дій. «Якщо вони не отримують зброю та гроші, які їм обіцяли, якого у них стимулу дотримуватися угоди з Вашингтоном?» - стверджує Крофт.

▪️На думку експертів, більший занепокоєння викликає те, що Україна не зупиниться на нафтопереробних заводах. Деякі з найбільших російських нафтових портів, на які припадає близько двох третин експорту сирої нафти та нафтопродуктів перебувають у зоні дії українських безпілотників.

▪️Українські офіційні особи визнали стурбованість США, але заявили, що удари продовжуватимуться.