"COVID-19 як… порятунок" - Ігор Гулик

"COVID-19 як… порятунок" - Ігор Гулик

Хто ще не бачив чудової драми Джорджа Клуні за мотивами автобіографічної книги Чака Берріса "Зізнання небезпечної людини", а тим паче тим, хто прагне бодай на дещицю зрозуміти, що відбувається у країні, де ось уже півтора року як править учорашній комік, - настійно рекомендую. Бо, у принципі, маємо енциклопедію витонченого цинізму, - що у фільмі, що у нашій з вами реальності, яку часами важко відрізнити від кіно.

Зрештою, якщо вже на те пішло, - з кіна все й почалося… З цинічного за своєю суттю серіалу "Слуга народу", який, однак, видався більшості цілком прийнятним, ба більше, - реальним. І тепер, коли сюжет майже утілено (з певними корекціями, що їх вносить життя), для багатьох симпатиків Зе! цілком годилося б вивчити на зубок монолог з іншого фільму – згаданого Джорджа Клуні: "Недавно у мене народилася ідея нового шоу… На сцені – три старих із зарядженими пістолетами, вони згадують своє життя: ким були, чого досягли, чи наблизилися до втілення своїх бажань. Переможцем стане той, хто не вистрелить собі у лоб. Він отримає холодильник".

Якось так, - "холодильник" також був на початку реального українського сюжету. Точніше, ті, хто вважає його основою основ. Ще точніше, - ті, хто увірував, що є на світі фокусник, що одним помахом чарівної палички зробить так, аби харчова шафа на кухні наповнювалася сама собою. Але таких ілюзіоністів, звісно, немає. Отож тепер, а особливо – після непевної осені і ще сумнішої зими (із захмарними тарифами, галопуючою інфляцією та іншими, не менш зловісними неприємностями) подякуймо усім депутатам-пацифістам, які досі впираються щодо ухвалення закону про вільне володіння зброєю.

Для Зеленського і Кварталу коронавірус і пов'язані з ним речі – карантинні обмеження, непередбачувані витрати – є дуже зручним аргументом, аби виправдовувати власну некомпетентність, невігластво і безвідповідальність. На COVID-19, як мені видається, списуватимуть все, що можна, ба більше, - ним скористаються на повну не тільки з метою корупційних обородок, до прикладу, "Великого будівництва" з його навіть не "золотими", а "платиновими" дорогами, кожен кілометр яких здорожчав у вартості в 2,5 рази всього за рік. Чи із закупівлями ліків, апаратів, необхідного лікарського спорядження, якими вже "заопікувалися" знавці аферистичних схем, заробляючи гроші на нещасних, змушених платити за лікування з власного гаманця.

Схоже, коронавірусом жонглюватимуть для банального уникнення політичної відповідальності, особливо на виборах 25 жовтня. Аргументів на користь саме такого розвитку подій вже предостатньо. Наприклад, вимушена перерва у роботі Верховної Ради, буцімто через хворобу кількох нардепів. Парламент збереться тільки на початку листопада, самоусунувшись від вчасного обговорення державного бюджету-2021, але головне – не ухваливши низку поправок до виборчих законів, які б мали спрацювати на місцевих елекціях – спрощена процедура підрахунку голосів (це, зважте, за нової і, м'яко кажучи, не зовсім втямливої для пересічного обивателя системи голосування).

"Монобільшість" тепер більше схожа на клаптикову ковдру з купи груп, гуртків і просто ситуативних альянсів, фінансованих різними олігархами і тіньовими "баригами", які відпрацьовують тіньові зарплати лобізмом тих чи інших законопроєктів. Іноді видається, що Зе!Команда взагалі блукає між трьох сосон, однак це лише позірне враження, позаяк насправді усі учасники дійства переслідують власні цілі і "заточені" під конкретний результат. Їм було б непогано просидіти ось так цілу каденцію, однак є одна річ, яка може цілком перетасувати владну колоду. Це – місцеві вибори, до яких "Слуга народу" наближається траєкторією майже катастрофічного падіння рейтингу. 25 жовтня може стати рубіконом, після якого увесь Зе!режим з очільником включно втратять легітимність. Бо чи можна вести мову про легітимність влади, яка позбудеться підтримки у регіонах? Безумовно, ні.

Отож, у передчутті поразки в головному офісі Зе! знову заговорили про варіант перенесення виборів. Причина – на поверхні: зростання захворюваності на коронавірус, спричинене… непослухом очільників деяких міст (особливо на Заході України), масовим ігноруванням карантинних вимог. Але чи могло бути інакше на тлі скандалів з "Велюром" і ледь не щоденних появ самого "лідера" без маски?

Чутки про скасування виборів охоче підхопили близькі до Зе!Команди телеграм-канали, вибудовуючи вже зовсім далекі перспективи на весну. Мовляв, до весни у президента набереться чимало підстав для того, аби розпустити парламент (ну, звісно, "невістки" завжди знайдуться), і тоді можна буде поєднати вибори до Верховної Ради і місцевих органів самоврядування. Найсміливіші кажуть навіть про всеукраїнський референдум з приводу питань війни і миру того ж таки дня.

Але все це плани, писані вилами по воді. Жоден маг, а тим паче – політтехнолог вже не здатний наростити рейтинг збанкрутілої "зеленої команди". До весни цей рейтинг ризикує зупинитися на позначці "зеро", якими б цинічними і нечесними методами його пробували б нарощувати. І тоді прийде час на фінальну сцену. За аналогією зі згаданою стрічкою Клуні, мить, "коли той, ким ти міг би стати, наштовхується на того, ким ти є. І ти не Ейнштейн, і взагалі ніхто. Це болісна мить".

Ігор Гулик