"Ця історія буде мати для України великі наслідки" - Борислав Береза

"Ця історія буде мати для України великі наслідки" - Борислав Береза

У 2012 році мій близький приятель казав, що втомився від постійного тиску з боку силових органів та від ставлення влади до бізнесу, як для корови, яку треба видоїти насухо і бажано не годувати. Він втомився бути під пресингом силовиків, які хочуть на ньому заробити грошей, втомився від того, що силовиків можуть найняти конкуренти, щоб з ним розправитися та від того, що система так побудована, що без хабара неможливо нічого зробити. Втомився і від того, що влада вічно тисне на бізнес щоб через страх отримати лояльність від власників бізнесу. Він так втомився, що у 2013 році розпродав всі свої активи та поїхав з України, залишив тут лише квартиру в центрі Києва. Наприкінці 2021 року він приїхав оформлювати продаж останнього актива, який в нього був - квартиру.

За чашкою кави він розповів про свій бізнес в Європі. Сказав, що податків платить більше, ніж в Україні, прибуток менше ніж в Україні, але все стабільно, а він щасливий, тому що всі правила гри зрозуміли та прозорі. І йому це дуже подобається. - Никто до мене не прийде завтра, тому що хтось за це заплатив чи я відкрито симпатизую опозиції. Ніхто не буде проводити маски-шоу, щоб залякати, та вибити долю в компанії для якоїсь дружини прокурора чи брата генерала СБУ. Там теж не все легко, але все по офіційній процедурі - від дозволів до ліцензій. За весь час з мене ніхто нічого не просив. НІЧОГО! Слава, гроші люблять тишу, а податки – прозорість та зрозумілий закон, - нагадав він мені слова Джона Рокфеллера. Після цього він продав квартиру та повернувся до Іспанії.

Я пригадав цю історію після того, як відбулися події з затриманням Ігоря Мазепи. І в мене немає навіть сумніву у тому, що ми бачимо сценарій виконання замовлення. Я не знаю, хто саме замовник, але добре розумію, що показова брутальність в затриманні Мазепи та навмисні процесуальні порушення були з дозволу влади. Затримання на кордоні, маски-шоу, вибиті двері, зламані сейфи, етапування від кордону до Києва - все це сигнал від влади бізнесу. А ще це дуже поганий дзвіночок. Настільки поганий, що його звук почули на Заході. Поясню суть справи, що з нею не так.

По суті, Мазепа звинувачується в тому, що він 10 років тому купив землю та збудував котеджне містечко. Розумієте? Справі 10 років. Але у 2020 році до справи додали епізод про купівлю Мазепою у ряду громадян 2.4 гектари землі, які експертиза наприкінці 2023 року визнала землями водного фонду, що не підлягають приватизації. Ще раз, Мазепа купив цю землю у приватних осіб, на вторинному ринку. Тому намагання звинуватити його у злочині - це те ж саме, що намагання звинуватити вас у контрабанди за те, що ви купили в магазині пляшку алкоголю, до якого є підозри у митників та податківців. У Мазепи так само.

І якщо б правоохоронці дійсно хотіли покарати винних, то вони б зібрали докази і після того оголосили б підозру чиновникам, які здійснили незаконне відчуження землі та порушили закон. Після цього арешт землі через суд, скасування всіх рішень про продаж землі та повернення її у власність держави. Але всього цього немає і ми розуміємо, що ціль інша - на прикладі Мазепи провести залякування та "виховання" бізнесу. І велике питання до обшуків, які були проведені без рішення слідчого судді. Закон допускає подібні дії лише «у невідкладних випадках, пов’язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину». Наприклад, коли мова йде про вбивцю, гвалтивника або втекача. Цікаво, ким тут бачать Мазепу? Чи процесуальні норми в Україні вже не важливі і у нас замість сили права діє право сили, як в Росії?

Ця історія буде мати для України великі наслідки. І вже зараз можна зрозуміти, що влада таким показовим шоу говорить бізнесу, що він немає права казати про корупцію та тиск на бізнес з боку силових органів. Бізнес повинен бути лояльним та покірним тим, хто сьогодні є владою в Україні. І це нова реальність після нещодавної атаки на журналістів-розслідувачів та заяви секретаря РНБО Данілова, що в нас немає опозиції. А ще схоже, що треба чекати на заяву, що в нас немає приватного бізнесу. Окрім Кварталу.