"Їдь на юга, там тепло...А в Ростові то такоє" - Віктор Бобиренко

"Їдь на юга, там тепло...А в Ростові то такоє" - Віктор Бобиренко

Заява Зе! про землю
Щойно давав коментар радіо НВ.
Спитали: що ви думаєте про заяву президента? Версій у всіх багато.
Скажу правильну.
Вчора Зеленський заявив (цитата):
"Земельна реформа – це реформа і президента, і уряду – ми всі несемо відповідальність. Найскладніша реформа, тому що впродовж майже 30 років ніхто не міг навіть почати обговорення законопроекту у комітетах. Ми закінчимо цю реформу".
Чому він це сказав?
1) Щоб усі подумали, що це він приймає рішення. Що наш президент з повноваженнями царя сидить на троні рівно. А ті хто готують рішення – насправді схиляють голови. Це не так. Володі підсунули текст. Він його озвучив.
2) Насправді, щоб говорити про заяву, треба чітко знати: це його лише улещують Найвеличнішим. Насправді Вова сидить на трійній розтяжці: двома ногами і ще чимось.
- Перша: треба догоджати олігархам, бо покажуть погане кіно. А у них є впевненість, що кіном переб’ють і соцмережі, і холодильники. Олігархи змінили уряд. Колективний Захід дуже невдоволений. У експертному середовищі панує думка, що Зе! здав владу олігархам і працює у режимі весільного генерала. Тому:
- Друга розтяжка: Заходу треба показати, що ми йдемо правильним шляхом. Захід для підписання угоди з МВФ вимагає прийняття двох законів: про неможливість повернення ПриватБанку Коломойському і про ринок землі. Причому ринок землі – у форматі простого продажу. Дійсно, ми єдина країна Європи, де ринок землі відсутній. І Захід не наполягає на його більшій чи меншій зарегульованості. Хочете – дозволяйте продаж по 500 гектарів, хочете – по десять тисяч. Але дайте закон.
- Третя: рейтинги. Тут важко.
3) Тому Вові сказали: опирайся на карму і роби заяву Заходу. Він і зробив. Заява – мозоль на рейтингу. Але треба. Хто побачив, той помітив. Усі пропрезидентські канали про цю новину передати забули. Навіщо тривожити піпл?
4) Синхронно зробив заяву і Шмигаль: типу ми за подальшу співпрацю з МВФ. Це ще одне свідчення того, що рвати із Заходом страшно. Тим більше, що Захід і сам (передчуваючи цунамі кризи) готовий буде дати бідній країні транш – аби тільки не впала.
Так що не переоцінюйте Зеленського.
Тут правда чітка аналогія. Головні реформи уряду Яценюка: початок Децентралізації (особливо у її фінансовій частині) більшість людей і не помітила, хоча це було дуже ефективно. А ось друга реформа - вивід тарифів у ринкову площину – став роковим для Арсенія. Люди йому не пробачили.
І тому у багатьох питання: чи обнулить прийняття земельного закону рейтинги Зеленського?
Ні. Зменшить, але помірно. Тому, що його міського електорату це мало стосується. Тому, що телевізор про це буде говорити як про перемогу, а не зраду. І тому, що землю готові продати лише 12% власників. А значить процес буде не на слуху. Усе стихне через місяць після прийняття.
Ну, і якщо Зе!команда прийме закон, це буде вперше за рік, коли я їм (ймовірно, глянемо на закон) аплодуватиму. І все. Зеленському після цього можна спокійно їхати доживати в Оман. Бо далі на нього чекає лютий треш. З інших причин.
Володимире Олександровичу! Тут вас любить все менше людей. Все більше ненавидять. Раджу: пишіть заяву, кидайте цей невдячний народ і їдьте на юга.
Там тепло.
А в Ростові такоє.

Віктор Бобиренко