"Давайте спробуємо тверезо розібратися" - Сергій Марченко

"Давайте спробуємо тверезо розібратися" - Сергій Марченко

Що це було із звільненням Залужного і що не так з українськими блогерами і ЗМІ. Спойлер: з блогерами і ЗМІ все ок.

Вчора ввечері, з посиланням на власні джерела з Офісу президента, новину про звільнення Залужного опублікували топові українські ЗМІ: Цензор, Лівий Берег, Українська Правда, інші видання і блогери.

Після офіційного спростування, позитивні блогери Банкової та анонімні телеграм-канали Офісу звинуватили ЗМІ у публікації фейкових новин і висміяли.

Але, щоб робити висновки, треба розуміти, як такі резонансні новини потрапляють на шпальти топових видань. Можна любити чи не любити УП, ЛБ, Цензор, але ніхто не заперечить, що це не зливні бачки-одноденки, а топові ЗМІ, які мають репутацію і багаторічну історію якісної журналістики.

Для того, щоб новина такого резонансу потрапила на шпальти топових ЗМІ, джерела з Офісу має бути не просто надійне, а супернадійне. Рівня заступника голови Офісу чи щось на кшалт цього.

Але навіть після того, як джерело надало інформацію, рішення ставити, чи ні таку новину прийматиме не журналіст, і не випусковий редактор, а головред. Безумовно, після ретельної перевірки. Саме ретельною перевіркою інформації пояснюється факт, що спочатку новину опублікували блогери і тільки через годину почали публікувати топові ЗМІ.

Думаю, нікого не треба переконувати, що такі акули журналістики, як Sonya Koshkina чи Юрій Бутусов чудово розбираються в джерелах інформації та використовують виключно надійні.

І ось ми підходим до головного. Вказані ЗМІ вийшли не з передруком новини про звільнення Залужного, а кожне зі своїм матеріалом, отриманим з власних джерел. Виходить, надійне і високопоставлене джерело з Офісу президента зробило свідомий вкид вкрай чутливої інформації одночасно в усі провідні українські ЗМІ.

І тут ми такі: о!!! Так це ж вже було!!! 1 серпня 2019 року провідним українським ЗМІ так само була надана неправдива інформація з Офісу президента. Тоді вона стосувалася, нібито, відставки Андрія Богдана. А джерелом дезінформації виявився заступник голови Офісу, Кирило Тимошенко.

І коли зараз вас намагаються вивести на емоції і звинуватити провідні українські ЗМІ і блогерів мало не в ІПСО проти України, треба чітко розуміти, звідки у цього "ІПСО" ноги ростуть.

А ростуть вони, на жаль, з Офісу президента. Який замість вигравати справжню війну, грається в піар-війнушки з власним народом і кормить брехливою інформацією ЗМІ, щоб промацати реакцію суспільства на можливе звільнення популярного серед армії і народу, Головкома ЗСУ.

І це було б смішно, якби не було так сумно. Бо додатково травмувати власних громадян, і так ламаних-переламаних війною, втратами, розлукою з рідними, економічними проблемами – це не смішно, це огидно і ницо.