ДЕ ЗАКІНЧУЄТЬСЯ УКРАЇНСЬКА МОВА, ТАМ ЗАКІНЧУЮТЬСЯ УКРАЇНСЬКІ ТЕРЕНИ

ДЕ ЗАКІНЧУЄТЬСЯ УКРАЇНСЬКА МОВА, ТАМ ЗАКІНЧУЮТЬСЯ УКРАЇНСЬКІ ТЕРЕНИ

Новий рік -- традиційний час боротьби між минулим і майбутнім. Ця боротьба втілюється не лише в тому, що ми підбиваємо підсумки та складаємо плани, а й у наративах, які звучать за святковим столом (у вигляді тостів), у президентській промові, та й загалом з екранів телебачення.

Цього року з екранів телебачення знову звучатимуть старі радянські наративи, але до них додається трансляція фільмів та серіалів російською мовою. Я вважаю, в умовах 8-річної безперервної війни та намагання імперії знову затягти нас у болото минулого -- це ганьба.

Я не маю нічого проти російської у побуті, та й сам в особистому спілкуванні часто її вживаю. Але то в побуті, а в публічному просторі російської не має бути -- це моє глибоке переконання.

Адже наша війна -- це війна наративів та ідентичностей, і тут мова є зброєю, за влучним висловом Серпня, героя фільму Кіборги. Як казав видатний теоретик націоналізму Бенедикт Андерсон у книзі "Уявлені спільноти", нація -- це плем'я, яке читає спільні книжки. Я би додав у наш час: ... і дивиться спільні телепрограми.

➡️ Спільна мова у публічному просторі потужно працює на створення та згуртування української політичної нації, хоч би якими мовами люди не розмовляли приватно. Але це не подобається ні Росії, ні олігархам, орієнтованим на Москву. Тому що в успішній Україні немає місця ні першій, ні другим. Тому вони намагаються протягати російську у публічний простір, щоб потім мати можливість говорити про Новоросію, про захист російськомовних від націоналістичної хунти, про перший-другий-третій сорти українців, яким треба голосувати на виборах не за принципом "обери собі краще життя", а за принципом "голосуй за своїх проти чужих".

➡️ Це складова війни, яка є не менш важливою за сотні танків та десятки тисяч солдатів на наших кордонах. Відчуття єдиної долі з Росією, яке нам нав'язують ось уже 100 років (якщо не 350), картинка абстрактної "російськомовної країни", в якій ми нібито живемо, -- це не жарти.

Ганьба, що випущений «Кварталом-95» російськомовний серіал «Свати» практично одночасно крутять на російському державному телеканалі «Россия-1» і українському «1+1».

Телебачення за законом має бути українською мовою, бо телебачення -- це сьогодні основний публічний простір.

➡️ Порушення закону відбувається при прямому потуранні Держкіно, яке видає дозволи на показ фільмів, і Нацради з питань телебачення й радіомовлення, яка має забезпечувати дотримання закону телеканалами.

❗️Прийдешній рік має остаточно прибрати російську мову з телебачення та звільнити простір для українських митців. Тому буде багато заходів. Зокрема, 1 лютого о першій годині дня кияни зберуться на акцію біля Держкіно (вул. Лаврська, 10).

Поширюйте, якщо згодні.

Валерій Пекар