Декілька цікавих фактів про Великдень

Декілька цікавих фактів про Великдень

Христос воскрес!

У християнському світі Великдень заведено відзначати у першу неділю після першого повнолітнього місяця весни, що наступає після весняного рівнодення. Цей день може припадати на будь-яке число - від 22 березня до 8 травня. Іншими словами, ця дата визначається зі співвідношення місячного й сонячного календарів. Зрозуміліше не стало, ви можете просто запамʼятати це пояснення.

Яйце - язичницький символ, який перекочував у християнство. Вважається, що яєчна шкаралупа нагадує печеру, де похований Ісус, розтріскана шкаралупа - його воскресіння з мертвих. У християнській традиції яйце символізує подолання смерті, торжество життя і благополуччя. Це знак воскресіння Христа і спасіння людини.

Як великодній символ, яйце зустрічається у багатьох країнах, наприклад, у Греції, Фінляндії, США. Та повʼязані з ним ритуали інші. Наприклад, у Штатах є дитяча традиція пошуку яєць на свіжому повітрі.

В інших країнах атрибути Великодня відрізняються. Одним з найпопулярніших символів є пасхальний заєць, що пов'язано з традицією приносити дітям кошики зі солодощами та іграшками.

Освячення паски та інших продуктів на Великдень пов'язане зі сподіванням на благословення Боже на рік, який починається з цього дня. Крім того, освячення їжі на Пасху має і практичне значення: у давнину холодильники не були доступними, тоді як на Великдень - після тривалого посту - селяни зазвичай різали худобу. Вважається, що освячення допомагало зберегти продукти від швидкої псувливості на довший час.

ПасХа і пасКа - це два різних слова.

Пасха - це головне свято у християнській традиції, яке відзначається у неділю після першої повної місячної ночі весни й пов'язане зі воскресінням Ісуса Христа з мертвих.

Паска - це традиційний святковий хліб, який випікають на Великдень.

До речі: ви знаєте, як нечистивці називають нашу паску? - «Куліч!», - це винятково їх слово, в українців (навіть у російськомовних) великодний хліб називається лише «паскою».

Пасха чи Великдень? «Пасха» використовується у розмовній мові, тоді як літературним є «Великдень».   

Слово «Пасха» походить від "пейсах", "песах" - це свято в євреїв, в перекладі означає «перехід», і пов'язане зі звільненням із єгипетського рабства.

«Великдень» - буквально «великий день». У західнослов'янських мовах назва свята перекладається як «Великаніч».

Римо-католики використовують григоріанський календар для визначення дати Великодня, православні - юліанський календар. Тому у різних християнських церков Великдень святкується в різний час. ПЦУ та греко-католицька церква уже розглядають можливість переходу на реальний - григоріанський календар свят, замість віджилого юліанського.

Загалом, святкування Великодня полягає в відзначенні воскресіння Ісуса Христа з мертвих, яке відбулося на третій день після розп'яття на хресті. Для християн це найважливіше свято, саме воскресіння Ісуса Христа лежить в основі християнської віри. Воскресіння символізує перемогу життя над смертю і пропонує сподівання на вічне життя після смерті.

Веселих вам свят!!!