Демчишин: Україна готова купувати газ у Казахстані

Демчишин: Україна готова купувати газ у Казахстані

Україна зацікавлена закуповувати в Казахстану газ та пропонує використовувати свої системи для транспортування нафти й газу.

Про це за результатами засідання міждержавної українсько-казахстанської комісії з економічного співробітництва в Києві повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин, передає energy.apostrophe.com.ua.

"Ми готові купувати газ у Казахстані. Необхідно повернутися до цього питання. Є складнощі з його транзитом, але треба вирішувати питання", - процитував голову відомства начальник управління європейської інтеграції Міненерговугілля Михайло Бно-Айріян.

Демчишин наголосив, що для вирішеня цього питання потрібно залучити Єврокомісію.

"Готові звернутися до Єврокомісії для сприяння в переговорах з нашим спільним сусідом (Росією - ред.), щоб вони прокачали газ", - пояснив він.

У свою чергу, Казахстан схвалив запит України на поставки 200-300 тис. т вугілля на місяць. Як повідомив перший заступник прем'єр-міністра держави Бакитжан Сагинтаев, казахська сторона готова здійснювати постачання енергетичного вугілля і коксу та проговорити основні умови з головою Міненерговугілля Демчишиним.

Крім того, він додав, що надійшла пропозиція з української сторони про постачання нафти і транзиту нафти і газу через українські нафто- і газотранспортні системи.

Сагинтаев висловив припущення, що новим вектором співробітництва між двома країнами може стати також налагодження поставок концентрату природного урану з Казахстану.