День великої брехні та великої ганьби

День великої брехні та великої ганьби

День великої брехні та великої ганьби для адміністрації найбільшого медичного університету країни. Після відсторонення від обов'язків ректорки медуніверситету Богомольця Катерини Амосової, «адміністрація вишу і студенти» оголосили страйк і повністю припинили навчальний процес. От тільки про свою «участь у страйку» на захист Амосової студенти дізналися з сайту вишу та прийшовши під зачинені двері університету з ранку в понеділок. У коментарях до новини про «страйк студентів» на офіційній сторінці Богомольця в ФБ десятки розгніваних коментарів від студентів, які хочуть навчатися (багато хто заплатив за це з власної кишені), а не захищати хлібне місце під скандальною ректоркою.

Спіймана за руку на відвертій брехні про «студентський страйк» адміністрація навіть не намагається відповідати на коментарі студентів чи якось пояснити свої заяви. Вони настільки звикли до імітації роботи і настільки увірували у власні вигадки, що щиро не розуміють, чому суспільство відмовляється вірити в ці нісенітниці. Наскільки ж вони відірвалися від реальності в своєму маленькому феодальному світі повної безкарності. Але раніше свідками цього були лише студенти вишу, а тепер, вперше за довгий час, весь рівень неадекватності адміністрації Богомольця став надбанням громадськості.

Ну і, звичайно, вражає привід для першого «страйку» університету - захист Амосової навіть не від звільнення, а від звичайної зовнішньої перевірки. Численні корупційні скандали з розтратою державних коштів, вимаганням коштів у студентів, затриманням правоохоронцями співробітників університету та безоплатною орендою державного майна нікого в адміністрації вишу не хвилювали. Самогубство студентки, яке, по словам її адвоката, було пов'язане з вимаганням з неї грошей, теж не порушило олімпійського спокою керманичей ВНЗ. Зрив навчального процесу для 15 000 людей? Дрібниці. А от перевірка діяльності ректорки - призвела до миттєвого вибуху. От вони - справжні цінності старої системи.

У нас суспільство вже багато років говорить, що хоче боротьби зі старою системою. Ну ось боротьба почалася в одному конкретному, але дуже знаковому виші. Якщо ми і справді хочемо змін, самий час підтримати Міністерство охорони здоров'я в цій боротьбі. Бо якщо дозволимо Амосовій і К0 перемогти сьогодні, то завтра вони просто-напросто почнуть видавати дипломи після 6 років «страйкування». Все одно особливої різниці між імітацією страйкування і імітацією навчання немає.

Иван Примаченко, основатель платформы Prometheus.