"Денний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

"Денний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

Слідкуйте за низкою подій останнього місяця:

▪️NBC сьогодні пише: Переговори по схиленню України до миру почалися на зустрічі союзників з Україною 20 жовтня. США та Європа почали "тихо говорити з українським урядом про можливість переговорів з московитами".

▪️25 жовтня заступник глави МЗС Рябков повідомляє, що РФ "отримала від США пропозиції щодо стратегічної стабільності".

▪️30 жовтня Шойгу в Китаї заявляє про "готовність до постконфліктних дискусій та співіснування"

▪️30 жовтня – великий матеріал у The Time про настрої всередині ближнього кола Зеленського щодо війни із закликом до реалістичності очікувань.

▪️Соціологічні опитування з обох сторін, які говорять або (з одного боку) про "зниження довіри", або (з іншого) про "готовність до будь-яких рішень, у тому числі переговорних"

❗️Зусилля очевидні. Чиї – теж.

❓Які події вибиваються з наведеного вище ряду?

▪️Перша: стаття Залужного про реальний стан справ на фронті та горизонт очікувань з точки зору військових.

▪️Друга: заява адміністрації Байдена про те, що немає жодних ознак того, що путін готовий до перемовин.

Наративи про перемовини саме зараз з`явились тому, що на кону стоїть головне, що допоможе Україні наступного року - військова допомога США на сумму 64 млрд дол, авіація та дальнобійні системи враження.

А новини про такі переговори, які русня сама і генерує, зміцнюють її в переконанні, що можна «перечекати» всього рік і не дати прийняти Конгресом нинішній пакет військової допомоги Україні.

У Білому домі це розуміють. Але всі, з ким я розмовляв, відводять нам для вирішального ривка максимум півтора року. Навіть, якщо зараз нам дадуть все по-повній (64 млрд, F-16, 300-км ATACMS), це буде останній такий величезний пакет. Потім нас простіше буде взяти у НАТО з тим, що ми встигнемо відвоювати, аніж невизначену кількість років вливати у бездонну бочку гроші та зброю. І під зонтиком Альянсу назавжди закрити загрозу зі сходу, дипломатичним шляхом повертаючи решту земель.

А те, що ми встигнемо відвоювати у ході наступнорічної військової компанії, точно не буде кордонами 1991 року. Подивіться на Марсове поле у Личакові чи військове кладовище у Дніпрі - нам мало десятків тисяч наших молодих хлопців та дівчат, які віддали своє життя за Авдіївку, Херсон та Маріуполь?

Де ми візьмемо стільки людей, щоб відвоювати величезні мегаполіси Сходу? Так, там є люди, які нас чекають, але чи готові ми віддавати ще сотні тисяч життів цвіту нашої нації за чиїсь очікування? Та й просто вихід на кордони 1991 року не закінчить війну - війну закінчить тільки наш вступ у НАТО.

І як виявилось, абсолютно неправі ті, хо каже: нас візьмуть у НАТО тільки у тих кордонах. Ні! Альянсу і Заходу настільки вже набридла наша війна (давайте дивитись правді в очі), що головне для них - зафіксувати проміжну перемогу, взяти нас під парасольку Альянсу, а потім дипломатичних шляхом, без сотен тисяч смертей і шалених вливань, повернути решту.

І ми повернемо. І Кенігсберг повернеться додому, і Крим, і Курили, і Хабаровськ. Імперія все одно буде зруйнована, але якщо ми у цьому процесі хочемо зробити ставку тільки на українців, то комусь треба згадати, що українців не так вже і багато для того, щоб самотужки вирішувати головну проблему сучасності - знищення Імперії Зла. Тим більше, ціною кращих синів нації.

Резюме: росіяни дуже хочуть перемовин саме зараз - для цього докладають максимум зусиль. Для нас це абсолютно невигідно тому, що наступного року ми маємо шанс отримати пакет допомоги, який дозволить нам звільнити максимум українських земель. У подальшому таких пакетів вже не буде (особливо, якщо виберуть Трампа), а якщо будуть, то допоможуть лише триматись на плаву, а не перемагати.

Тому вихід один - робити потужний ривок, без перемовин з Росією фіксувати лінію розмежування і вступати у НАТО. Скептикам, які скажуть, що не приймуть, відповім - приймуть.

Про такий сценарій у кулуарах тільки й говорять, і цей варіант все більше вимальовується як єдиний реальний. Цей варіант для Заходу більш дешевший і раціональний, аніж роками вливати в Україну мільярди без чітко окресленого фіналу (вихід на кордони 1991 року військовим шляхом не вважається ні реальним, ні остаточним, а скоріш пропагандистським).

Потім повертаємо решту. Я розумію, що єдиний марафон, Данилов і Зеленський по інерції бравурять і чи не щодня п`ють каву у Ялті, але якби хоч один з синів чиновників Банкової воював під Авдієвкою, вони б заспівали дещо інші пісні.

А ми продовжуємо вірити в ЗСУ і в те, що у найближчі місяці у наших воїнів з`явиться все, що допоможе гнати ворога якомога далі від України.

P.S. Знаєте, якими словами будуть починатись перші коментарі? "Не вірю!" А далі по тексту...)


Горять сухі доки Судоремонтного заводу у Керчі. Місцеві кажуть, що влучання було також в недобудований корабель. Повідомляють про ураження малого ракетного корабля "Аскольд", його урочисто спустили на воду у 21 році.


Reuters: Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн заявила в суботу, що Україна досягла «відмінного прогресу» на шляху до вступу до ЄС.

❗️Особливо вона наголосила на судових реформах Києва: «Я знаю, що ви знаходитесь в процесі завершення реформ, що залишилися. Якщо це станеться, і я впевнений, що Україна зможе досягти своєї амбітної мети – перейти на наступний етап процесу вступу до ЄС».

Президент Зеленський заявив, що український уряд виконав усі необхідні кроки для забезпечення своєї готовності. Він пообіцяв продовжувати реформи. Серед головних досягнень він називав зусилля боротьби з корупцією, підвищення прозорості та зниження впливу олігархів на економіку.

Really?


Спартц прибула в Україну. Етнічна українка, завзята трампістка, ненависниця Єрмака, прихильниця жорсткого контролю за використанням американських грошей в Україні, людина з синдромом Аспергера. Я не знаю, яким чином вся ця суміш екстраполюватиметься на Україну та її інтереси.