"Денний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

"Денний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

Ну, понеслась нова зрада - Залужний лайкнув Арестовича!

Народ, ви думаєте, що у людини, яка відповідає за ВСІ військові дії ЗСУ, є час та натхнення читати фейсбук - та ще й сторінку Арестовича? До того ж, Главком неодноразово попереджав про наявність фальшивих акаунтів, повʼязаних з його імʼям.

Як би там не було, але напрочуд багато сумнівних та сумних подій почало відбуватись останнім часом навколо Залужного. Загибель помічника при дуже дивних обставинах, нападки з боку ОПУ за статтю в Economist, пост Безуглої з привʼязкою Главкома до Ківалова, тепер намагання скомпрометувати його Арестовичем. Чи не забагато співпадінь?

Мета проглядається одна - прибрати. Як не фізично, то через падіння довіри з боку українців методом «дрібних порізів». Але хєр там - Залужний чи не останній в цій країні, кому українці ще довіряють.

Перетопчитесь, гноми.


Група республіканців у Сенаті висунула боротьбу з незаконними мігрантами як умову для продовження надання допомоги Україні, - The Wall Street Journal.

Видання вважає, що це "є першим кроком у тому, що, як очікується, стане болісною боротьбою за схвалення пакету".

Запит Байдена щодо фінансування включав додаткові кошти на посилення прикордонних операцій, але президент не пропонував жодних змін у міграційній політиці загалом.

За останні два роки кількість незаконних перетинів кордону досягла рекордного рівня. Це спровокувало серед іншого зростання злочинності та проблеми з фентанілом.

Республіканці вимагають від Байдена розібратися із цією внутрішньою проблемою, перш ніж просити гроші на Україну.

Нагадаю, що питання кордону з Мексикою буде йти в одному пакеті з питанням допомоги Україні.


ВВС: Нідерланди відправили перші п'ять винищувачів F-16 до Румунії для навчання українських пілотів

Всього Амстердам поставить від 12 до 18 F-16 для використання в новому європейському навчальному центрі в Румунії.

Голландія також пообіцяла поставити Україні F-16 для використання у бою, поряд із аналогічними обіцянками з боку Данії, Норвегії та Бельгії.

Раніше видання NLTimes повідомляло, що Нідерланди принципово погодилися відправити ЗСУ 24 літаки F-16. Зараз на озброєнні армії країни стоять 42 таких винищувачі, літаки, що згодом залишилися, будуть використовуватися для навчання пілотів.

Українські пілоти, які мають літати на F-16, вже розпочали навчання у США.


"Людям, які не вірять у перемогу, не місце у владі та командуванні", - заявив сьогодні секретар РНБО Данилов.

Щось мені здається, що пан Зеленський та його оточення саме так трактували статтю Залужного, а ці слова Данилова є продовженням низки дивних подій навколо Главкома.

Скажіть мені, що я помиляюсь.


У Львівській політехніці, де викладає Ірина Фаріон, вивісили листівки із закликом звільнити її після образ на адресу російськомовних бійців ЗСУ:

"Чому в політехніці досі працюють ті, хто паплюжить українських воїнів? Фаріон - геть із політехніки. Чому керівництво університету мовчить, коли викладач топче гідність наших героїв? Чому керівництво університету мовчить, коли викладач говорить "За справу" щодо зруйнованого Маріуполя? Чому керівництво університету мовчить, коли викладач закликає до насильства? Чому?"

Раніше омбудсмен написав заяву на Фаріон до Нацполіції та СБУ. Також її заблокували у Facebook.


Як йде на дно Чорноморський флот Росії.

Під удар французьких ракет SCALP біля причалу заводу "Затока" в Керчі 4 листопада потрапив малий ракетний корабель проекту 22800 "Каракурт" (ймовірно, "Аскольд"). Судячи з ступеня пошкоджень, він не підлягає відновленню. Це найсучасніший російський корабель, втрачений під час війни з Україною. Він ще був переданий флоту і проходив заводські випробування. Тепер у складі ЧФ залишився лише один корабель цього типу – «Циклон», ще три на стадії добудови.

Вартість одного корабля проекту «Каракурт» у 2017 році оцінювалась у 2 млрд рублів. Кожен має 8 пускових механізмів для ракет "Калібр" або "Онікс". Дальність польоту "Калібрів" досягає 1500 кілометрів, російські війська регулярно обстрілюють ними об'єкти в тилу.

У ході війни Чорноморський флот втратив два великі кораблі – крейсер «Москву» та великий десантний корабель «Саратов». Також було потоплено буксир «Рятувальник Василь Бех» та кілька малих катерів, ще кілька таких катерів – отримали пошкодження. А під час ракетного удару по Севастопольському морському заводу у вересні був серйозно пошкоджений підводний човен «Ростов-на-Дону». За даними військових джерел, вже до грудня 2022 року ЧФ втратив понад 15% свого бойового складу.

Вартість крейсера "Москва" становила ~750 млн доларів, БДК "Саратов" ~75 млн доларів. Таким чином, сумарна вартість цих двох кораблів та МРК «Аскольд» за сьогоднішнім курсом перевищує 846 мільйонів доларів.