"Денний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

"Денний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

Понад 4 млн українців офіційно набули статусу тимчасового захисту в ЄС, – Eurostat.

Лише у вересні кількість вимушених через повномасштабну війну мігрантів зросла майже на 32 000 осіб.


Ексглава МЗС Литви: Угорщина, а не Україна, віддаляється від ЄС на світлові роки

"За словами Орбана, Україна перебуває на відстані світлових років від членства в ЄС. Можливо, так здається, тому що він бачить Україну, яка, безсумнівно, разом з ЄС, зі своєї власної країни, яка сама віддаляється від нього на світлові роки", – зазначив Лінас Лінкявічюс.

До цього, за повідомлення DW, невдоволення політикою Будапешта стосовно Києва висловлювали брюссельські чиновники. Справа йде до того, що Угорщина може бути позбавлена права голосу у питаннях, які стосуються України.


Ігнат заявив, що наші хлопці вже літають на F-16, в рамках навчань, але як я в говорив вам про ATACMS - нікому не скажуть коли їх передадуть, скоріш за все, ви побачите їх застосування.

Враховуючи те, що літак, це така штука, яка літає досить високо, скоріш за все ви його і не побачите, лише якщо командування зіл‘є фото)

Особисто я знаю, що наші хлопці навчаються на них дууууже давно, так би мовити, до того, як це стало мейнстрімом)


Сервіс таксі Uklon запровадив нову функцію – скарга на "антиукраїнську позицію" водія.

Такий пункт додали у меню оцінки поїздки. Якщо вибрати 1 чи 2 зірки, то серед претензій до водія можна вказати "Антиукраїнська позиція".

❗️Чудовий засіб змусити частину водіїв таксі мовчати під час поїздки, а то слухати цих «спеціалістів» з політики, економіки та військової справи іноді дещо напружує.)


Радник держсекретаря США Метью Брайза про місце України у світогляді Байдена:

"Для Байдена Україна дійсно важлива. У нього все починається з НАТО. І це те, що стосується України, як майбутнього члена Альянсу, який зараз бореться за НАТО, щоб запобігти нападу Росії на його територію. Байден знає це, держсекретар Блінкен, радник з питань національної безпеки Салліван - усі вони діють, виходячи з такої точки зору. Отже, з погляду виконавчої гілки влади США, Україна залишається у центрі стратегічних розрахунків".

❗️Норм. Ще порадувало, що все більше людей на Заході розказує про членство України в НАТО, як про вирішене питання.


Не написав основне, про що казав Расмуссен - він заперечив, що прийняття України до альянсу у кордонах, які складуться на кінець наступного року, заморозить війну, віддавши українську територію Росії.

На його думку, абсолютна надійність гарантій за статтею 5 утримала б Росію від посилення нападів на українську територію в межах НАТО і таким чином звільнила б українські сили для відправки на фронт. А також це єдиний спосіб ввести безполітну зону над територією України.

Додам, що наразі ведуться переговори щодо залучення військових фахівців до наступного саміту НАТО. Все для того, щоб опрацювати ідею Расмуссена - і це інформація, яку я вже двічі чув в оглядах американського телебачення про Україну. Зокрема, як в умовах активних бойових дій провести надійну демаркаційну лінію, яка б показувала територію України, яка вважається територією НАТО, і територію, окуповану Росією.

А тепер три причини від Расмуссена, чому Україні мають запропонувати членство в Альянсі:

1️⃣ Перша – Україна у НАТО була б оплотом проти все ще агресивної Росії.

2️⃣ Ми повинні усвідомити, що сірі зони – це зони небезпеки. Нейтралітету в старому розумінні більше не існує. Сірі зони стають для Путіна спокусою для нападу, – окреслив він другу причину.

3️⃣ Расмуссен також стверджує, що українська армія – зараз найбільш загартована у боях армія в Європі та може стати надбанням і прикладом для інших європейських держав. Власне, це третя причина.

❗️Просто нагадаю, що за тиждень - це третій випадок, коли високопоставлений західний політик говорить про прискорений вступ України до НАТО навіть на тлі війни. Зеленський же при цьому відкидає таку можливість і продовжує розказувати, що Київ воюватиме до повернення до кордонів 1991 року. Не уточнюючи при цьому, чи згодна буде Росія припинити цю війну, навіть якщо ми вийдемо на ці кордони.

‼️Залужний, який імпонує нашим партнерам більше, аніж Зеленський - за прагматизм, професіоналізм та холодний розум, - пише про складнощі, які очікують Україну, якщо Захід не надасть нам набагато більш технологічну зброю, ніж ту, яку надавав до цього часу. І альтернативою цьому (бо Захід, скоріш за все, таку зброю не надасть - окрім F-16) якраз є прискорений вступ України до НАТО.

Можете знов звинувачувати мене у чому завгодно (бо вже якісь екзальтовані дамочки кричать, що я почав "наїжджати" на Залужного), але мені здається, що протиріччя між Верховним та Главкомом стосуються саме стратегії продовження цієї війни. Протиріччя між прагматизмом Залужного, який хоче зберегти максимум солдатських життів, та ідеалізмом (чи ідіотизмом - вибирайте самі) Зеленського, якому вталдичили, що ми зможемо дійти до кордонів 1991 року. От тільки не сказали, якими силами, якою зброєю та якою людською ціною. А головне - за скільки років.


Ось що пише одне з видань стосовно статті WP щодо звинувачень на сторінках "Вашингтон пост" екс-співробітника української розвідки Романа Червінського в організації підриву "Північних потоків".

«Чернінський їх спростовує та заявляє, що це провокація проти нього росіян.

Водночас, офіційна позиція Москви полягає саме в тому, що версія про причетність України до підриву «Північних потоків» неспроможна, а насправді їх висадили в повітря американці (США свою причетність спростовують).

Тому більш схоже на те, що Червінського, який уже і так перебуває у в'язниці, хочуть зробити «крайнім» в історії з підривом «Північних потоків», якщо вже український слід у цьому стає головною версією на Заході.

Таке трактування вигідне й українській владі, у якої з Червінським стосунки вкрай ворожі ще з того часу, як він у 2021 році робив звинувачуючі Офіс президента заяви про скандал із зірваною операцією із заманювання «вагнерівцями» в Україну.

Вигідно Банковій може бути й те, що у статті «Вашингтон пост» Зеленський виводиться з-під звинувачень у підриві газопроводів, а всі сліди «замикаються» на Залужному. Особливо, з урахуванням постійно спростовуваних, але все більше наполегливих чуток про протиріччя між Зеленським і головкомом.»

Тобто, слід цією статті веде на Банкову? Чи все ж у Кремль?


Екс-директор ЦРУ Петреус: «F-16 ЗСУ отримають цієї зими - це достовірні дані. Українські пілоти дуже швидко перейдуть на них із літаків МіГ та СУ».


Спікер Джонсон пропонує двоетапне рішення, щоб не допустити закриття уряду 17 листопада

Перший крок продовжить роботу уряду до 19 січня. Воно покриватиме витрати на військове будівництво, справи ветеранів, транспорт та житло, а також на підтримку міністерства енергетики.

Друга частина законопроекту покриватиме інші витрати.

Жоден із законопроектів не включає додаткову допомогу Ізраїлю та Україні.

Білий дім і Сенат розкритикували проєкт і відкинули можливість його схвалення.

Через бюджетні баталії страждають міжнародні пріоритети США, до розгляду яких повернуться незрозуміло коли.