"Денний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

"Денний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

The Guardian: Представники ультраправих по всій Європі привітали голландського політика-популіста Геєрта Вілдерса та його партію з перемогою на виборах.

Орбан передчасно привітав Вілдерса із «перемогою на виборах у Нідерландах!», заявивши, що результати виборів свідчать про «вітер змін».

Лідер французьких ультраправих Марін Ле Пен заяла, що результат виборів «підтверджує зростаючу прихильність до захисту національної ідентичності».

Лідер іспанської ультраправої партії Vox Сантьяго Абаскаль охарактеризував результати виборів, на яких домінували дебати з питань імміграції як чіткий сигнал: «Все більше і більше європейців вимагають на вулицях і на виборчих дільницях захистити свої країни, свої кордони та свої права». До привітань приєдналися політики з Італії, Бельгії, Німеччини.

❗️Але при цьому при всьому слід зазначити наступне:

▪️Вілдерсу ще потрібно сформувати коаліційну більшість, і не факт, що в нього вийде, тому що не факт, що хоча б одна з трьох інших партій, що набирають від 12% до 15%, буде готова створити з ним коаліцію (це зелені / Соціал-демократи, ліберальні демократи та християнські демократи).

▪️Попередній уряд за тиждень до виборів встиг узгодити допомогу Україні на 2024 рік на €2 млрд, тож із цим проблем бути не буде.

Проте, ось що важливо: за останній місяць електоральна підтримка Вілдерса зросла з 12% до 23,5%. І єдина причина, через яку це сталося - пропалестинські демонстрації у Нідерландах. Люди настільки налякані проблемою мігрантів, що готові проголосувати за будь-кого, хто пообіцяє почати щось із цим робити.  

Так, неприємно, але не катастрофічно. І давайте вже подивимось правді в очі - європейцям давно пора якимось чином захистити свої країни від тліючої бомби всередині континенту - ісламського радикалізму. Шкода тільки, що один радикалізм намагаються лікувати іншим.


Новина, яку важко переоцінити:  Європарламент за зміни до договорів ЄС, які передбачають відхід від одностайності - 291 євродепутат висловився «за», 274 були «проти», 44 утрималися.

Основні запропоновані зміни включають відмову від принципу одностайності при голосуванні в Раді ЄС у 65 сферах і передачу низки повноважень від країн-членів на рівень ЄС. Зокрема, йдеться про зовнішню політику та політику безпеки, захист кордонів, промисловість та освіту.

Пропонується спростити процедури призупинення прав тих держав-членів, які порушують цінності ЄС, зокрема йдеться про верховенство права, демократію, свободу, права людини.

Пропонується змінити систему зважування голосів у Раді ЄС. Наразі для голосування, де одностайність не потрібна, потрібна кваліфікована більшість (15 із 27 держав-членів), що представляє щонайменше 65% населення ЄС. Пропонується знизити обов’язковий % населення до 50%.

Вищезгадані зміни покликані оптимізувати процес прийняття рішень в ЄС в контексті потенційного розширення.

Документ буде додатково обговорюватися Радою міністрів з європейських справ 12 грудня. Голосування за зміни договорів ЄС в Європарменті є лише частиною багатоетапної процедури.

В будь-якому разі з одностайністю треба покінчити, щоб такі, як Орбан чи Фіцо не могли шантажувати весь ЄС.


Reuters: ЄС наступного тижня направить до Фінляндії 50 додаткових офіцерів та інших співробітників, оскільки країна прагне обмежити кількість прохачів притулку, які прибувають через Росію.

Також на кордон відправлять додаткові патрульні автівки. Гельсінкі звинувачує Москву в переправленні мігрантів на кордон із таких країн, як Ємен, Афганістан, Кенія, Марокко, Пакистан, Сомалі та Сирія. Кремль це звинувачення заперечує.

Звичайно, заперечує - таких "мігрантів" можно купити у будь-якому воєнторзі.


Reuters: Єврокомісія пішла на поступки Угорщини та затвердила виділення 900 млн євро авансу з її замороженої частки в європейських фондах відновлення.

Таким чином Брюссель намагається подолати вето Будапешта на допомогу Україні. Гроші були заморожені через обвинувачення на адресу уряду Орбана з приводу корупції та відкату від демократії.

У відповідь Будапешт блокував виділення Україні допомоги, у тому числі й виділення 50 млрд євро до 2027 року для України наступного місяця та початок переговорів щодо вступу до ЄС.

❗️Недовго залишилось Угорщині вносити роздрай в європейську спільноту. Якщо зміни до договорів ЄС, які передбачають відхід від одностайності, будуть прийняті (а вони будуть прийняті - дивись новину вище), то Будапешт десь через рік зможе засунути свій шантаж в... ну, ви розумієте куди.


У Бєлгороді підірвали призначеного РФ "заступника голови Харківської області" О. Слісаренка. Повідомляється, що він загинув. Операцію, за даними українських журналістів, організувала СБУ.

Росія загибель Слісаренка не підтверджувала.

Колаборант раніше працював в органах внутрішніх справ України. 2014 року був активним учасником Харківської антимайдану. У 2021-2022 роках воював за т.зв. "ЛНР".

В Україні його заочно судили за держзраду.

❗️У Бєлгороді знайшли сучару. У Белгороді! Так що можуть тікати хоч до Сизрані, хоч до Ханти-Усцяйська- кінець буде один.