"ДЕРЖАВА": це ми і є - Олена Кудренко

"ДЕРЖАВА": це ми і є - Олена Кудренко

Ось підкинув зараз Фейсбук картинку, від якої у мене двоякі відчуття.

'Я вам нічєго нє должен" - одразу нагадує пам'ять.

Що може вимагати від тебе держава?

Виконувати обов'язки громадянина згідно Конституції. Якщо вона вимагає щось протиправне, то це щось, що не впало з неба. Ти або сам це обрав і допустив, або дозволив обратись, бо був пасивним.

І взагалі-то фраза має двосторонній ефект. Якщо ти вимагаєш від держави список того, що вона мала тобі дати - то дай список того, як ти сам вклався у її побудову та функціонування. Надай список того, що ти виконав для держави , як громадянин. Тільки не кричи, що ти платив податки - податки за тебе завжди платить твій роботодавець. Це він утримує в штаті бухгалтера, який подає звіти в податкову та перераховує кошти з прибутку підприємства. Про податки - це вже банально.

Чи ходив ти на вибори?

Чи підтримував корупцію?

Чи не гальмував реформи?

Чи пішов у військомат, зрештою?

У мене колись були сусіди, чия донька вийшла заміж та поїхала за чоловіком військовим до Криму. Той перейшов на бік росіян в 2014-му. Отримав якусь нагороду, купили маленьку простеньку автівку. В бік України відгавкувались: "а що нам дала Україна? Ось Росія дала гроші".

Бідні розумом люди завжди чекають від держави щось матеріальне, не розуміючи, що ми ВСІ є складовою поняття "держава". Це ми і є. І не може бути, щоб якась "держава" була відокремлена від тебе, її громадянина. Який мимо проходив, "нічєго нє должен", але список йому надай)))).

Горе з ними, такими.