"Держава нарешті перейнялася захистом від fpv-дронів противника" - Кирило Данильченко

"Держава нарешті перейнялася захистом від fpv-дронів противника" - Кирило Данильченко

Українська компанія «Квертус» відвантажила для переданої НГУ ротної групи MRAP «Новатор-2» системи РЕБ.

Це означає, що держава нарешті перейнялася захистом від fpv-дронів противника й вимагає купольних засобів РЕБ у техзавданні для виробників.

Нова віха — від закупівель волонтерів і постачань перших гаражних виробів до державного замовлення засобів боротьби з камікадзе.

50 Вт на кожен канал 40-кілограмова установка Kraken Counter FPV F3 здатна ставити перешкоди на всіх трьох діапазонах, на яких працюють наймасовіші цивільні fpv-дрони.

Забиваючи кожен канал, утворюють купол до 200 метрів, у якому втрачається керування й оптичний канал.

Подібні авто будуть непоганим варіантом для саперних груп ДСНС, для маневрових НГУ, того самого прикордонного СПН «Дозор», який мусить швидко допомогти патрулям і СП на кордоні, хорошим варіантом для БПЛА-команд з камікадзе.

Звісно, проситиметься сюди й група проти дронів — можна не брати ранцевий РЕБ, а лише антидронову рушницю, ПЗРК і дробовики, які непогано показують себе в роботі проти дрібних і швидких fpv.

Є тактичні прийоми, як забезпечити виживання машини — пости повітряного спостереження, оповіщення та зв'язку з аналізаторами й біноклями, які командують водієві йти на запасну позицію із сітками або в яму в кущах, об які розбиватимуться або детонуватимуть fpv.

Звичайно, крім купольних РЕБ, працюють дрони-перехоплювачі, дрони із сітками, зосереджений вогонь із землі.

Сторони змушені використовувати досить дорогі пристрої (Kraken Counter FPV F3 коштує 10 тисяч доларів) і навчати піхоту методів боротьби з безпілотниками супротивника.

Там і групи з ранцями й антидроновими рушницями вздовж маршруту колони, які десантують з головної машини, оснащеної куполом, а замикаюча машина забирає і знову йде в голову колони.

Там і ПЗРК, здатні захопити малу ціль оптичним каналом або променем лазера.

Там і купольні РЕБ, що перекривають більшість частот цивільних безпілотників.

Перегони меча й щита не припиняються ні на хвилину. Якщо в когось досі ще є ілюзія, що можна банально кидати всі ресурси на дрони й виробляти їх сотнями тисяч, щоб замінити артилерію, важку зброю піхоти й загоризонтні ПТРК, то варто позбуватися її.

Безпілотники мають нішу, але не більше.

Проти них є протидія, і вона наростає.

На кожен результативний виліт припадають кілька, в яких апарат втратили: його збили, заглушили, посадили; він не зміг працювати через негоду.

Не все у противника танки-черепахи із законтреною баштою та без боєкомплекту, щоб просто доїхати до точки.

Основа всього — загальновійськовий бій, механізація та моторизація нових підрозділів (MRAP і бронемашини), важке піхотне озброєння останнього кілометра (АГС, 60 мм міномети, револьверні гранатомети, ПТРК і ПЗРК), снаряди й міни. Саме це нам потрібно як повітря.

І добре, що нова техніка наших легких піхотних бригад НГУ враховує досвід, здобутий дуже дорогою ціною.