"Держава потрібна, щоб вижити" - Віталій Портников

"Держава потрібна, щоб вижити" - Віталій Портников

Найнебезпечніше, що зараз може зробити президент Зеленський - це спробувати прикрити економічну і соціальну катастрофу політичними репресіями та популістськими заявами.

Економічна і соціальна криза - не результат пандемії. Це результат вибору українців 2019 року. Вже тоді можна було з абсолютною впевненістю передбачити наслідки експерименту, на який зважилися українці. Адже насправді нічого складного немає. Одні хочуть поекспериментувати, що буде з країною і з ними самими, якщо обрати президентом людину, яка ніколи не займалася політикою і за тими ж принципами компетентності сформувати парламент і уряд. А інші точно знають, що буде катастрофа. Просто коли катастрофа трапляється, одні не хочуть розуміти, чому вона сталася і не хочуть відповідати за наслідки свого особистого рішення, а інші чудово розуміють причини кризи.

Це, однак, не скасовує пошуків відповіді на питання - що робити всім пасажирам цього стрімко тонучого корабля в епоху пандемії. Адже українцям "не пощастило" тричі - і з виборцем, і з владою, і з вірусом.

Володимир Зеленський звертається за допомогою до олігархів. Що ж, олігархи країну не врятують. Адже це не справжній великий бізнес. Це люди, добробут яких в повній мірі залежить від стійкості держави. Вони заробляють насамперед на своєму симбіозі з владою. Так, вони можуть фінансувати збройні загони, як Коломойський і купувати машини швидкої допомоги, як Ахметов. Але економіка - це не про них.

Вихід, як завжди один - західна допомога. Тобто зовнішнє управління - при тому, що мало кому сьогодні є діло до України. І, тим не менш, нікому не хочеться, щоб наша країна перетворилася на європейський Афганістан.

Для отримання цієї зовнішньої допомоги необхідно, щоб влада старанно слідувала вказівкам кредиторів і відмовилася від симбіозу з олігархами. Для збереження стабільності в країні - національна єдність, а не політичні репресії. Потрібно згадати: це дуже слабка держава. І коли вона починає перетворюватися на інструмент для репресій, вона руйнується.

А, між тим, наші правоохоронні органи нам потрібні. Потрібні просто тому, що соціальні проблеми, які пов'язані з економічною кризою і пандемією, можуть привести до сплеску злочинності. Ось про що потрібно думати в найпершу чергу. Наша держава потрібна нам усім, в тому числі і президенту, не для збереження його влади - зрозуміло, що ми вже на шляху до дострокових виборів і зміна влади є неминучою.

Наша держава потрібна нам усім, щоб вижити. Це і так буде дуже нелегкою справою.

ПОРТНИКОВ ВІТАЛІЙ