Державний борг України перевалив за 1,5 трлн грн, зрівнявшись із номінальним ВВП країни

Про це йдеться в статті ZN.UA, автори якої посилаються на дані джерела в Мінфіні України.

«Незважаючи на те, що в доларовому еквіваленті державний і гарантований борг знизився в минулому році на 3,4 млрд дол. — до 69,8 мільярдів, у гривневому еквіваленті за майже триразової девальвації національної валюти цей показник за минулий рік збільшився на 88,2%, сягнувши 1,1 трлн грн і переваливши за 70% вітчизняного ВВП. А за підсумками курсових перерахунків першого кварталу вже нинішнього року його номінальна сума сягла 1,5243 трлн грн, зрівнявшись із торішнім номінальним ВВП країни (1,567 трлн грн)», — йдеться в статті.

Автори назвали нинішній рівень боргового навантаження на країну «непідйомним», навіть із урахуванням допомоги від Міжнародного валютного фонду й інших донорів.


У статті також зазначається, з посиланням на урядові дані, що Україна отримала торік 9 млрд дол., а виплатила — 14 млрд дол. Цьогоріч очікується виплата не більше 8 млрд дол., а виплатити за позиками треба 16 млрд дол. Загалом, за найближчі чотири роки за внутрішніми і зовнішніми позиками Україні належить віддати понад 47 млрд дол., тоді як потенційна донорська підтримка наразі не перевищує 15 млрд дол.

Джерело: http://ua.racurs.ua/