Держдеп США озвучив рекомендації щодо покращення Україною прозорості у фіскальній сфері

Держдеп США озвучив рекомендації щодо покращення Україною прозорості у фіскальній сфері

Уряд США озвучив рекомендації для України щодо покращення прозорості у бюджетно-податковій сфері. Їх озвучено у доповіді Держдепу США.

Як відзначає Держдеп, прозорість надає громадянам доступ до інформації про бюджет, сприяє підзвітності урядів, та допомагає впевненості та сталості ринку. Доповідь, відзначає Держдеп, є інструментом визначення недолків та підтримки необхідних змін.

У частині, яка стосується України, вказується, що протягом звітного періоду уряд зробив інформацію щодо свого бюджету та боргових зобов’язань широко доступною для широкої громадськості, а бюджетні документи давали у значній мірі повну картину запланованих урядом витрат та каналів надходження доходів.

Водночас звертається увага на те, що уряд України має позабюджетні рахунки, включно з трьома фондами соціального страхування, які ще не пройшли незалежний аудит, та ін.

Як вказує доповідь, фінансова прозорість України буде покращена за рахунок: забезпечення відповідності вищої аудиторської установи міжнародним стандартам; перевірки позабюджетних рахунків; повного визанчення законодавчо, або через нормативно-правові акти, критеріїв та процедур присудження контрактів на видобуток природних ресурсів; практичного дотримання чинних законів та нормативних актів.