"Дешеві" цигарки законодавчо заборонять

"Дешеві" цигарки законодавчо заборонять

Кожна гривня, на яку зменшується вартість сигарет, призводить до втрат державним бюджетом близько 800 млн грн на рік.

Так прокоментував УНІАН зниження вартості сигарет економічний експерт Мар’ян Заблоцький. «Протягом останніх шести тижнів основні виробники почали ухвалювати рішення щодо зниження цін на сигарети від 1 до 3 грн за пачку.

Звичайно, що це може призвести до збільшення споживання сигарет, по-друге, це втрати бюджету. Частина податків з сигарет – це ПДВ та адвалорна ставка, фактично, той же ПДВ, тільки в іншій формі», – відзначає експерт. За його словами, йде боротьба за частку ринку між виробниками. «Відсутні будь-які механізми встановлення «цінової підлоги» – за аналогією з алкоголем. Крім того, на ринку існує досить велика конкуренція серед товаровиробників на внутрішньому ринку. Основні виробники сигарет – міжнародні компанії, які конкурують на міжнародному ринку», – відзначає Заблоцький.

За словами народного депутата п’яти скликань, засновника ГО «Союз платників податків України» Сергія Терьохіна, все це – свідчення падіння доходів населення. «Справа в тому, що коли є альтернатива – купувати якісь підакцизні товари або ковбасу, коли реальні доходи населення різко падають, ця альтернатива є зрозумілою. Тобто, у зв’язку з фізичним скороченням споживчого кошика люди все-таки міняють пріоритети. Я б не радів з такої ситуації, оскільки, знаєте, можна собі уявити, що почнеться, коли у людей взагалі скінчаться гроші на будь-що», – відзначив експерт.

На думку експерта з економічних питань Міжнародного центру перспективних досліджень Ангели Бочі, в Україні відсутній механізм регулювання мінімальних роздрібних цін. «Виробники цигарок бажають розширити ринок, тобто це своєрідна корпоративна боротьба. Просте підняття акцизів, як бачимо, не захищає бюджет. Стаття 6 Рамкової конвенції із боротьби з палінням передбачає необхідність застосування цінових та податкових заходів.

Відсутність цінових заходів обмеження споживання тютюну дозволяє виробникам знижувати ціни», – заявляє Бочі. «На тютюновому ринку зараз загострилась боротьба за частку ринку», – відзначає директор з корпоративних питань компанії «Імперіал Тобако Юкрейн» Олег Стрекаль. «На жаль, така ситуація продовжує зберігатися, і зниження цін досягло вже не 2 грн, а 3 грн за пачку цигарок.

Деякі з чотирьох міжнародних компаній окремі свої бренди продають набагато менше собівартості – був навіть такий період, коли сигарети з фільтром однієї тютюнової компанії коштували дешевше, ніж наші без фільтру. Це – економічний нонсенс», – відзначає Стрекаль. За його словами, від цього страждає державний бюджет. «За нашими підрахунками, в результаті цінової війни державний бюджет щомісяця втрачає близько 160-180 млн грн недоотриманих податків. Це, перш за все, ПДВ, другий податок – це та частина адвалорного акцизу, яка зменшується через зменшення цін, тому “адвалорка” нараховується на ціну, і третій – це податок на торгівлю підакцизними товарами, оцей новий, 5-відсотковий, який іде до місцевих бюджетів. Тобто, страждає не лише центральний, а й місцеві бюджети». – наголошує Стрекаль. Експрес онлайн

expres.ua