Десятки тисяч словаків вийшли на антиурядові демонстрації

Десятки тисяч словаків вийшли на антиурядові демонстрації

Десятки тисяч словаків увечері в п'ятницю, 9 березня, вийшли на антиурядові демонстрації у Братиславі та інших містах країни. Як повідомляє агенція dpa, демонстранти несли плакати на зразок "Словаччина має стати державою без мафії" та вимагали відставки прем'єр-міністра країни Роберта Фіцо через можливу причетність його уряду до корупційних схем.

Організатори акції у Братиславі заявили про найбільшу демонстрації у Словаччині з часів "Оксамитової революції" 1989 року.

Причиною масових протестів у країні стало нещодавнє вбивство 27-річного журналіста Яна Куціяка, котрий вів гучні антикорупційні журналістські розслідування. Тіла журналіста та його дівчини знайшли в будинку за 50 кілометрів від Братислави. Причиною смерті стали вогнепальні поранення: журналісту куля влучила в груди, його нареченій - у голову. За даними поліції, вони були вбиті між 22 та 25 лютого.

В ЄС вимагають швидкого й усебічного розслідування справи. У Словаччині вбивство журналіста спричинило політичну кризу. Президент країни Андрей Кіска висловив переконання, що після вбивства Яна Куціяка необхідно провести кардинальні зміни в уряді країни. У Братиславі та інших містах Словаччини вже відбувалися демонстрації, під час яких, зокрема, вимагали від керівників поліції та МВС піти у відставку.