"Деякі думки..." - Олена Кудренко

"Деякі думки..." - Олена Кудренко

Ось нарізала кілька цитат:

"... Найцікавіше, на чому базується наратив щодо начебто відсутності ліній оборони - це заява, що ніхто не зупинив російських окупантів, коли вони заходили в сіру зону. А потім навіть ми змінили командування.

Саме в цій прикордонній зоні розміщувались наші ТРО та прикордонники. Вони там знаходились виключно в форматі спостереження без розміщення своїх позицій, повинні були виконати свій функціонал, і вони його виконали. Побачили ворога, витратили свій боєкомплект і залишили свої позиції.

З 2022 року функціонал ТРО, яка не має важкого озброєння - це гальмування ворога. Година, дві години, доба - але допоки є боєкомплект. Саме це входить в функціонал прикриття кордону - а не проведення загальновійськової операції (за це відповідають регулярні війська). І саме тоді, коли ТРО та прикордонники використали свій БК в сірій зоні - і було змінено командування. Саме через те, що змінився функціонал з прикриття кордону - на загальновійськову операцію по обороні.

Щодо "перемог" росіян - в ідеалі вони мали би просунутися за першу добу на 8 км. Але станом на ранок 15 травня їх там немає. Щось пішло не так. Чи це не фіаско?

Нам варто всім розуміти, що таке смуга забезпечення, що таке перша, друга, третя лінії оборони..."

( Олександр Коваленко, група "Інформаційний спротив")

Ще:

"... Оперативна смуга забезпечення - це 5-6 км, в класичній трьох ешелонованій обороні. І тільки потім за 3-5 км йде головна лінія, і далі запасна. Сукупно це 15 км від кордону. Немає у противника проривання на 15 км, якраз у цій оперативній зоні вони й зупинилися..."

(Всім відомий Петро Черник)

Я для себе пішла загуглила, що таке оперативна смуга забезпечення: це інженерні загородження, мінні поля (!!! так, тут я не сперечаюсь), спостережні пости, та можуть бути зводно опорні пункти. Але вони не є суцільною лінією.

Гугл видає посилання на наші, українські ресурси, які говорили про щільне мінування прикордоння самими росіянами, мінування ВІД наступу ЗСУ на Білгородщину. Якщо десь є відкрита інформація про наше мінування, або точну його відсутність на тих напрямках - буду вдячна за посилання. Теж цікавить цей момент.

Але щодо того, де, на якій відстані за правилами будується ешелонована оборона - хоч брати й самій вивчати підручники з військової справи. Щоб базувати свою позицію на знаннях, а не на інтуіції чи емоціях. Не хочу бути хайпожеркою на таких речах. На сьогодні, на ранок, росіяни закріплюються на околицях Вовчанська, а це 4-5 км всередині цієї оперативної смуги, де, на мій дилетанстький погляд, якоюсь суттєвою перешкодою, на короткий час, могли би стати тільки міни, а не наші спостережні пункти та інженерні споруди (це, я так розумію, проволока та протитанкові рови - але росіяни зайшли піхотою, може як за Сусаніним, не полями, а напевно дорогами, тому їм ті споруди та навіть міни до дупи).

Зеленський, я вважаю, до військової справи має лише одне відношення - не розбираючись у деталях, не маючи знань, розумінь, приїхати та сфотографуватись. До наших перемог точно не він дотичний, а ті бойові наші одиниці різних посад, починаючи від рядових, які захищають нас всупереч наявності у нас при владі дилетантів різних мастей.

Влада може притулятися до корупції, в тому числі у побудові оборони - ось тут вона точно при справах. Приїдь, сфотографуйся біля того об'єкту, який має корупційну складову, бо саме з твоїм приходом корупціонери всіх мастей зітхнули з полегшенням: "при ньому можна". І ще, найменше, на що варто було би взагалі звертати увагу - це на ті заяви та фото, які взагалі роблять можновладці. Вважайте мене анархісткою в деяких моментах, але для мене головні зараз в країні наші військові, які роблять свою справу з набагато меншим пафосом, або й без нього. ТРО, прикордонники, ЗСУ, ГУР - у нас найкраща армія в Європі за бойовим досвідом.

***

Ще таке, для загального розуміння, може хтось не знав: на побудові ліній оборони на Харківщині загинуло 4 цивільних будівельників, 15 поранено, знищено вибухами 30 одиниць будівельної техніки.

Всім сил та витримки, - такі побажання з Харкова. А вимкнення світла, яке звідучора відбулося - це насправді дрібниці. Вибачте, але так.