"Дике поле" - Павло Бондаренко

"Дике поле" - Павло Бондаренко

Термін "Дике поле" вигадали поляки у 16 ст.
"Диким полем" називали усі землі на південь і схід від Білої Церкви. Навіщо? Щоб загарбати.
Хоч український Степ належав Війську Запорізькому, поляки ласо поглядали на нього, тим паче, що Січ стримувала тиск на на ці землі татар і турків. Тож польський уряд обізвав цей регіон "Диким полем", мовляв, там ніхто не живе, це "нічийні" землі й під цим приводом почав видавати шляхті грамоти на володіння тутешніми землями, незважаючи на наявність тут українських сіл, хуторів і зимівників.
Надто гарною була тут землиця для вирощування пшениці й жита, яке за срібло й золото у необмеженій кількості купувала супербагата Англія, яка усі свої землі пустила під випас овець - виробництво шерсті та сукна давало надприбутки.
Захоплення земель, названих поляками "Диким полем" стало однією з причин визвольних війн українського народу, в т. ч. тієї, що її почав Богдан Хмельницький 1648 року.
До речі, хутір Суботів, який відібрали у Хмельницького його вороги Конецпольські поміж інших населених пунктів теж вважався поляками "Диким полем", як і уся Чигиринщина, яку за такою само схемою король "подарував" Конєцпольським.
Така практика дуже сподобалася Катерин ІІ, яка теж обізвала Великий Степ "Диким полем" і привласнила. Луганськ стоїть на місці давніх козацьких поселень "Кам`яний брід та Вергунка. Два величезні його райони досі мають ці назви. Донецьк стоїть на місці козацького села Олександрівка. Маріуполь - давня козацька фортеця Домаха, а Слов`янськ - Тор.
Так що не ведемося на псевдоісторію від загарбників, вивчаємо справжню, і якщо вам зустрінеться ця картина відомого українського хадожника Сергія Васильківського під назвою "Дикое поле", знайте: насправді вона називається "Козак в Степу".
І да - Васильківський народився в місті Ізюм, яке - за визначенням польських і московських загарбників" було "Диким полем".
Післянаписаного:
"Народ, який не знає, або забув своє минуле, не має майбутнього" (Платон)
Від себе додам: а ще він приречений крокувати по колу та ще й по граблям, вперто обираючи ц владу комуняк та "совків". Як минулого року.