"Дилетанти з Банкової, нарешті, зрозуміли...?" - Карл Волох

"Дилетанти з Банкової, нарешті, зрозуміли...?" - Карл Волох

Складно не побачити зв‘язок між гарячковою активністю владної команди на газовій ниві, дебілуватим роликом по тарифній нараді в ОПі, майбутньою Нормандською зустріччу та анонсом звільнення Коболева (моментально спростованим).
1. Дилетанти з Банкової зрозуміли, нарешті, що ніякі пропагандистські матеріали не дозволять їм залишитися у владі, якщо цифри в платіжках не знизяться різко, бо саме такою є «політична платформа» охлосу, який був (і частково залишається) електоральною базою Зеленського.
2. До них прийшло чітке усвідомлення, що навіть різке зниження європейських цін на газ за умови ринкових тарифів такого ефекту не дасть.
3. Більше того, вони сьогодні ясно розуміють, що конвертувати в зниження тарифів ані 3 мільярди доларів, які нам уже боргує Газпром, ані 12, по яких ми ще з ним судимося в Стокгольмі, не вийде - бо за ринковістю тарифів наглядає МВФ. А ось якщо отримати з Росії газ за «політичною» зниженою ціною, то її конвертувати в неринковий, милий серцю патерналіста тариф можна легко. Щоправда, заради цього доведеться відмовитися від уже згаданих 15 мільярдів і потрапити в пастку Кремля, але такі складні матерії для Янелоха - китайська грамота.
4. Абсолютно зрозуміло, що поступитися законними правами України (в особі Нафтогаза) доки Коболев-Вітренко залишаються на посадах, у владної команди не вийде. Тому й перевірили вчора ідею про їхнє звільнення і... швиденько відмотали назад.
5. Наша з вами негативна і блискавична реакція на новину від Оржеля - справа важлива, але я не радив би тішити себе ілюзіями, що на моментальну відмову від ідеї ми мали вирішальний вплив. Якби з нами так рахувалися на Банковій, ситуація в країні була б принципово іншою. Маю всі підстави вважати, що таку ефективність дають хіба що дзвінки на вищий рівень із Держдепу чи МВФ.
6. Потрібно сильно не розуміти, наскільки фігури типу Коболева, Вітренка, Маркарової є принципово важливими для американських партнерів як гаранти, що будь-які домовленості нами будуть виконуватися, а не саботуватися, як це нерідко буває.
7. Потрібно зовсім не розуміти, якого значення надають американці питанню продажу в Європу свого зрідженого газу (про що невпинно говорить Трамп), аби вважати, що вони легко здадуть Коболева. Андрій не просто почав цей газ у них купувати, а й послідовно й ефективно протидіє Північному потоку-2, котрий становить найбільшу загрозу майбутній американській експансії на європейський газовий ринок.
Влітку я пожартував, що Коболев, уклавши угоду про купівлю американського СПГ, перейшов під захист 6-го флоту ВМС США. Схоже, там була лише невелика доля жарту.

Карл Волох