Дипломатична війна з Росією як тест для Заходу

Дипломатична війна з Росією як тест для Заходу

Дипломатична війна, що розгортається між країнами Заходу та Росією, відкриває «вікно можливостей» для євроатлантичного співтовариства та наших союзників.

По-перше, вона є слушною нагодою для вичищення дипломатичних установ Росії в країнах Заходу від джерел диверсій та тероризму, деструктивної пропаганди та антиурядових дій. Роздутий персонал російських посольств вже давно перетворився в справжнє «зміїне кубло» на території європейських столиць.

По-друге, ця безпрецедентна ескалація є тестом на союзництво та взаємопідтримку у кризову хвилину, якими так пишається Альянс. Відтак, координація та синхронізація дій з Прагою стане потужним сигналом на адресу Росії та іншим геополітичним суперникам Заходу.

По-третє, російська істерична реакція на дії Праги з використанням образливих літературних порівнянь на адресу фактично всіх без виключення союзників США стане для багатьох західних лідерів та політиків ефективною вакциною проти проросійського політичного вірусу замирення з Москвою за будь-яку ціну. Сигнал чіткий: «або Ви з Росією, або Ви - лякливі шакали». Про жодну рівність та партнерство чи повагу до інших країн немає й натяку.

По-четверте, дипломатична ескалація не має обмежитися виключно висилкою дипломатів-розвідників країни-агресора. Вона має допомогти консолідувати спільну санкційну політику ЄС в координації з Вашингтоном. Як поле битви з Москвою, Брюссель не має права ховатись. Тим більше, на фоні заяв про наміри розвинути в собі геополітичну самодостатність.

Єлісєйські поля