"ДЛЯ ФОНДОВОГО РИНКУ ЦЕЙ РІК БУДЕ БІЛЬШ СКЛАДНІШИМ ЗА МИНУЛИЙ" - Александр Гончаров

"ДЛЯ ФОНДОВОГО РИНКУ ЦЕЙ РІК БУДЕ БІЛЬШ СКЛАДНІШИМ ЗА МИНУЛИЙ" - Александр Гончаров

Вже з'явилися повідомлення у ЗМІ, мовляв, українські фондові біржі – ПФТС та «Українська біржа» – найближчим часом можуть втратити ліцензії через порушення ліцензійних умов. Якщо буде зупинена робота цих фондових бірж, то це напевно стане останнім цвяхом в «труну» организованих ринків капіталу України. Нагадаю, ще у далекому 1996 році відбулись перші торги на ПФТС, а в 2022 році ця біржа посіла 1-е місце серед організаторів торгів цінними паперами (53% загального обсягу торгів). В свою чергу фондова біржа «УБ» була заснована у 2008 році, був час, коли «УБ» обходила ПФТС і за ліквідністю й обсягами торгів.

Ну, і навіщо все це потрібно зупиняти держрегулятору – Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку? Щоб створити нову свою ручну фондову біржу? Що ж, все зрозуміло, перерозподіл українських активів та капіталу стрімко активізується, хитрі та цинічні гроші викуповують за дешево все найпривабливіше і солодке. І ніхто не повинен плутатися під ногами у новоспечених багатіїв.

Дійсно, зараз найнебезпечнішого ворога, ніж місцевий корупціонер й тупий топ-чиновник, немає у держави Україна. Саме їм тепер начхати на те, що, наприклад, у США кажуть: у неділю наші люди вірять у Бога, а по буднях – у фондову біржу.

Моя позиція залишається незмінною: чим далі учасники ринку не вірять держрегулятору і йде цей торг за фондові біржі - тим болючіше буде в майбутньому фінансово-інвестиційній системі України.