"ДЛЯ ФОП ПОДАТКИ ВДВІЧИ БІЛЬШІ – ЗАДОВОЛЕНІ?" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ДЛЯ ФОП ПОДАТКИ ВДВІЧИ БІЛЬШІ – ЗАДОВОЛЕНІ?" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

А пригадуєте як у травні поточного року, ще до інавгурації президента Зеленського, ЗЕкоманда пообіцяла списати ЄСВ з ФОПів 1-ї та 2-ї груп? Списали чи ні – я інформації не знайшов, але схоже що ні – і не спишуть. Ба-більше, вельми шановних фізосіб-підприємців уже вітають дивовижною новиною штибу «зробили це разом».

З’явилася інформація про те, що уряд запропонував концепцію оподаткування ФОП в IT-галузі. Ідея наступна. Якщо ви ФОП і займаєтеся надання послуг в галузі IT, вам доведеться сплатити: ЄСВ з двох мінімальних з/п (на сьогодні – 1836,12 грн) + 5% Єдиного Податку + 1,5% військового збору + збір на розвиток людського капіталу, частка якого складатиме від 1% у 2020 р. до 5% у 2024 р. Разом виходить 1839,12 + 7,5-11,5% від доходу. Тобто при доході у 10 тис грн. IT-шник муситиме сплатити від 2589,12 грн до 2989,12 грн на місяць.

Здорово?

Нереально здорово, якщо пригадати що нині ФОП 3-ї групи сплачує ЄСВ з одної мінімальної з/п (тобто 918,06 грн) і 5% Єдиного податку. Тобто, за тих самих 10 000 виходить 1418,06 грн. Іншими словами навіть за збору на людський капітал у 1% податкове навантаження на ФОПа-айтішника зросте у 1,89 рази!

Круто? А тепер поїхали далі, бо ситуація ще більш цікава. Справа в тому, що КВЕД для зайняття IT-послугами, це 62-й КВЕД, на який наразі можна відкривати ФОП як 3-ї так і 2-ї групи. А друга група ФОП це ЄСВ з ОДНОЇ мінімальної з/п (918,06 грн), плюс 20% від мінімальної з/п (834,6 грн). Тобто – 1752,66, незалежно від обсягу доходу! Дозволений обсяг доходу для ФОП 2-ї групи – 1,5 мільйони грн. на рік. Зрозуміло?

Що це все означає? А всього лише те, що 62-й КВЕД з переліку дозволених для ФОП 2-ї групи приберуть. А з ним – запросто приберуть ще з десяток КВЕДів, аби айтишникам самим не було гірко. Інакше заявлену концепцію оподаткування ФОП в IT-галуза реалізувати нереально.

Гадаєте це все? Мушу вас сильно розчарувати – фіг вам. Бо збільшення податків майже удвічі для IT, зразу викликає питання – а як розрізнятимуть податки для IT і для НЕ IТ? Розумієте, в законі немає визначення «ФОП для IT-галузі». Існує просто ФОП певної групи. 5% Єдиного Податку від обсягу доходів – це 3-а група.

І от, існує лише ДВА шляхи реалізувати заявлену концепцію оподаткування ФОП в IT-галузі. Або – розділити ФОПи 3-ї групи на «ті які IT» і «всі інші». Або – перевести на заявлену систему оподаткування ВСІХ ФОПів 3-ї групи. А паралельно – порізати КВЕДИ для 2-ї (і до ворожки не ходи – ще й для 1-ї) груп ФОП і всіх їх обкласти податком УДВІЧИ більшим ніж за «бариг і мародерів».

Але знаєте, що найбільше мене вразило у всій цій історії? Те, що побіжний огляд спільнот прибічників Зеленського у ФБ показав, що чуваки нині активно шукають позитиви у цій новації. Мовляв, «ну може так краще буде?!» А особливо мені діставило як пошуком позитивів займаються окремі особи, які (я не злопам’ятний – я пам’ять гарну маю) на британський прапор розривалися через збільшення за Порошенка мінімальної з/п, бо це примушувало їх платити більші податки за найнятих працівників. Той факт, що збільшення мінімалки принесло зростання економіки до 4,6% на другий квартал поточного року (тобто і їхніх доходів також) – вони уже забули.

Я вже боюся загадати – коли вони заходяться обговорювати позитиви, від масового закріпачення?

Вітаю прибічників президента Зеленського. Особливо – вітаю айтишників, які мені мозок прогризли «мальдивами, офшорами і свинарчуками» і які хвалилися як вони безкоштовно надавали під час виборів допомогу ЗЕдіджитал. Сподіваюся спілкування з податковою інспекцією доставить їм нечувану насолоду.

PS. Картинку поцупив у Mason Lemberg Масоне, друже, вибач - не втримався! Це - кайф!

Дмитро "Калинчук" Вовнянко