"Для прихильників простих рішень - давайте трохи нагадаю історію" - Павло Вернівский

"Для прихильників простих рішень - давайте трохи нагадаю історію" - Павло Вернівский

Останні декілька століть Росія мала найбільшу армію в Європі. І вони завжди користувались цією перевагою.

Однак, незважаючи на цю кількісну перевагу вони часто програвали війни європейським країнам з меншими арміями, але які були більш економічно розвиненішими.

В першу чергу, тому що головною проблемою Росії завжди була нездатність забезпечити цю армію необхідною кількістю зброї. З нерозвиненими країнами ця проблема була непомітною, бо вони мали аналогічні проблеми. Але вона ставала дуже помітною у війнах з більш ефективнішими європейськими економіками.

Наприклад, в Першу світову війну, Росія мала найбільшу армію серед всіх країн. І в той час як Німеччина на початку війни мобілізувала 3,8 млн чоловік, то Росія мобілізувала аж 5,3 млн чоловік. Так, на східному фронті Росія воювала також з Австро-Угорщиною, яка мала армію в 2,3 млн чол.

Але не потрібно забувати, що Німеччина тоді воювала на два фронти і в перший рік левову частину сил зосередила на Західному фронті проти Франції та Британії.

В той же час, Росія воювала лише на один фронт, маючи тотальну перевагу в живій силі перед супротивником. Однак, вони цю війну розгромно програли в першу чергу через власну нездатність забезпечити армію необхідною зброєю.  І тут було 2 причини: слабке виробництво + великі відстані помножені на нерозвинену залізну дорогу, що приводило до затримок з постачанням

Якщо говорити про виробництво, то самий простий приклад слабкості - це виробництво гвинтівок.

В лютому 2015 році росіяни пообіцяли союзникам, що можуть додатково мобілізувати 2 млн чоловік, але їх промисловість була здатна виробляти лише 40 тис гвинтівок в міс.

Не кращою була ситуація з забезпеченням артилерією. Насправді, до початку війни жодна країна не уявляла собі майбутній характер та інтенсивність бойових дій. Також ніхто не очікував, що арта стане такою важливою. І у практично в кожної краіни-учасниці через короткий період виникла проблема снарядного голоду.

Однак, якщо західні краіни швидко подолали цю проблему, то Росія не змогла її вирішити до кінця війни.

А це в свою чергу привело до того, що Німеччина, яка воювала на два фронти, але тим не менш мала тотальну перевагу в артилеріі перед Росією і фактично за рахунок цієї переваги погнала її армію на схід.

Номінально Росія не визнала свою поразку, але через втрату територій та величезні людські втрати, ця війна спровокувала революцію і привела до появи незалежної України, яка нажаль через успадковані проблеми від імперіі, не змогла її зберегти.

І цим прикладом я лише хотів показати той нюанс, який в нас постійно чомусь ігнорують. Забезпечення армії це не менш важлива частина ніж сама армія.