"Для розуміння обсягів задач: Від фінансової катастрофи у 2023 році Україну врятували союзники." - Ростислав Павленко

"Для розуміння обсягів задач: Від фінансової катастрофи у 2023 році Україну врятували союзники." - Ростислав Павленко

Загальні надходження до державного бюджету у вигляді пільгових кредитів та грантів за 11 місяців 2023 року склали 1,37 трлн грн ($37,4 млрд в еквіваленті).  

Фактично, таким чином було покрито бюджетний дефіцит - перевищення видатків над доходами, отриманими з української економіки (за 11 місяців дефіцит склав 1,045 трлн грн).

З цього повністю безповоротні гранти - 404,3 млрд грн ($11,1 млрд). Левову частку цих коштів, які не треба повертати, надали США (10,9 млрд із $11,1 млрд).

Кредити на пільгових умовах - ще 963,2 млрд грн ($26,3 млрд). Тут найбільше надходжень - від ЄС ($17,9 млрд із $26,3 млрд усіх наданих).

Ще $3,6 млрд на пільгових умовах було отримано від МВФ в рамках чотирирічної програми фінансування.

А на наступний рік, за даними міністерства фінансів, ситуація ще більш критична. При тому з 41 млрд дол, які треба залучити ззовні для фінансування видатків бюджету, джерела для 29 млрд - не підтверджені.

З цим країна входить у 2024 рік.

Здавалося б, владі треба відкинути пиху, ревнощі і бажання "обійтися самим" - і мобілізувати всі сили для вирішення проблеми.

Бо "запаморочення від успіхів" мало б давно пройти.

А стратегічно важливий здобуток - перехід до початку переговорів про членство з ЄС - має не розхолоджувати, а, навпаки, налаштувати на найсерйознішу роботу. Бо це рішення стало можливим не завдяки, а всупереч. І кожен наступний етап потребуватиме надзвичайних зусиль.

Україну врятували союзники - які вирішили, що початок переговорів краще, ніж відтермінування. Зрештою, в процесі переговорів з'являться нові важелі впливу для того, щоб закони і практика в Україні наближалися до європейських.

Але відтермінування рішень про виділення допомоги - і в США, і в ЄС - показує, що магічних формул для нинішньої влади уже не залишилось.

--


Графік - Фінансування бюджету за січень-листопад 2023 року, млрд грн.

Дані - Міністерство фінансів України.

Висновки більш, ніж очевидні.