"Для тих, хто цікавиться яка в нас буде зима, та куди Україну приведе Зеленський у лютому" - Антон Швец

"Для тих, хто цікавиться яка в нас буде зима, та куди Україну приведе Зеленський у лютому" - Антон Швец

У простих та підтвердженних цифрах.

Про те що Шмигаль змусить ОГТСУ(оператора магістральної газової труби) подарувати Фірташу десятки мільйонів гривень. І до мене набіжали представники Фірташа з розповідями, що покажіть постанову, це все не правда, какіє ваши доказатеєльства, та всяке таке інше.

Тримайте докази. Точніш це для мене докази, а взагалі-то цей документ розповідає нам, що насправді з нашою енергетикою.

Цей документ було розіслано ОГТСУ сьогодні. Декулька годин тому. В цьому документі ОГТСУ розповідає, що не може віддати Фірташівським облгазам газ – бо це протирічить наприклад закону та кодексу газотранспортної системи. Не дарма Демократична Сокира воювала за кодекс ГТС ще три роки тому. Та війна допомагає всім боротися з Фірташем сьогодні. А ще у ОГТСУ просто немає стільки газу. А якщо газ купувати буде ОГТСУ – то вже у лютому в ОГТСУ не буде ніяких коштів. Ще раз, це не я пишу, це оператор магістральної газової труби пише.

«У тому випадку, якщо відбори Операторів ГРМ на ВТВ не будуть покриті належним постачальником … Оператор ГТС … буде вимушений здійснювати закупівлю природного газу … на ринкових умовах … що призведе до ПОВНОГО ВІДТОКУ ЛІКВІДНОСТІ у Оператора ГТС та значного дефіциту коштів вже у лютому 2022 року».

Цей документ цікавий більшою мірою журналістам та експертам, але там є і частина для населення. Дуже страшна частина.

Ось ця частина. Це про залишки газу в Україні і що нас чекає навесні. Чи вже у січні.

Коротше, голова магістральної труби нам повідомляє, що за їх розрахунком, БЕЗ ДОДАТКОВОГО ІМПОРТУ ГАЗУ, очікуваний дефіцит газу під час пікового похолодання складає:

• у січні(тобто вже через пару тижнів) – 128 млн кубів

• у лютому – 240 млн кубів

• у березні – 1100 млн кубів

По цінам на зараз це відповідно 250, 500 та 2000 мільйонів доларів плюс-мінус. Сукупно – 2,75 мільярдів баксів. Або 1468 мільйонів кубометрів газу до березня, якщо точно. Півтора мільярда кубів у той момент, коли газа не буде ні в кого і його нема де буде купити.

Який стан у Нафтогазу з грошами? Знову відповідає ОГТСУ.

«При цьому, негативний небаланс газу ТОВ «ГК «Нафтогаз України» в листопаді 2021 року склав 34,8 млн.куб.м. на суму 1,2 млрд.грн. Таким чином, ТОВ «ГК «Нафтогаз України» здійснює постачання природного газу споживачам не за рахунок власних ресурсів газу, що вимагається від «постачальника останньої надії», а за рахунок відбору газу Оператора ГТС з газотранспортної системи (далі – ГТС). Вказана сума плати за негативний небаланс вже є простроченою, що створює значні ризики для фінансової стабільності Оператора ГТС.»

Ще раз. Це не я пишу. Це офіційний документ відповідальної особи, надісланий у Кабінет Міністрів, Міненерго, НКРЕКП та у Офіс Президента.

Уліточка, це пздц.